Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük: Háromszempontos variancia analízis modellek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

Hipotézisvizsgálat az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek erre.
Gyakorlati probléma 20 különböző gyógyszert próbálunk ki, t-próbával összehasonlítva a kezelt és a kontrol csoportot A nullhipotézis elfogadásáról vagy.
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
I. előadás.
Egy faktor szerinti ANOVA
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük
Rangszám statisztikák
Feladat Egy új kísérleti készítmény hatását szeretnék vizsgálni egereken. 5 féle dózist adnak be 5 vizsgált egérnek, de nem sikerült mindegyik egérnek.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Általános lineáris modellek
Általános lineáris modellek
VIII. Magyar Biometriai és Biomatematikai Konferencia 1 SPSS ® Kísérletek tervezése és értékelése az SPSS ® programmal Dr. Huzsvai László egyetemi docens.
Kísérlettervezés DR. HUZSVAI LÁSZLÓ SELYE
Eltérés négyzetösszeg meghatározása
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Közúti és Vasúti járművek tanszék. Célja:az adott járműpark üzemképes állapotának biztosítása. A karbantartás folyamatait gyakran az üzemeltetést is kiszolgáló.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Statisztika II. V. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
Hipotézisvizsgálat (1. rész) Kontingencia táblák
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.

A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
Az F-próba szignifikáns
STATISZTIKA II. 6. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
7. Csoportok és változók sztochasztikus összehasonlítása (összehasonlítások ordinális függő változók esetén)
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
Hipotézis vizsgálat (2)
Többváltozós adatelemzés
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Lineáris regresszió.
Többtényezős ANOVA.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai

Diszkrét változók vizsgálata
Kemény Sándor Doktoráns Konferencia 2007.
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
Többszempontos ANOVA (I
I. előadás.
A szóráselemzés gondolatmenete
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) Intervallumbecslések 2014/
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Megerősítő elemzés „Big Data” elemzési módszerek Salánki.
A számítógépes elemzés alapjai
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük Többszempontos varianciaanalízis-modellek (keresztosztályozások, blokkelrendezések)
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen?
I. Előadás bgk. uni-obuda
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
Nemparaméteres próbák
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
Cache példák 2019 (IMSC).
Előadás másolata:

Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük: Háromszempontos variancia analízis modellek

Háromszempontos ANOVA tábla - A,B és C jelzi a 3 szempontot, - i,j, és k darab kezeléssel, - n megfigyeléssel kezelésenként (cellánkénti elemszám). Négyzetes összeg= Sum of Squares (SS) Variancia=Mean Squares(MS)

Faktoriális ANOVA Célja –Számos faktor hatásainak és interakciójának szimultán vizsgálata. A legegyszerübb elrendezésben k darab faktort, mindegyiket 2 szinten vizsgálunk, azaz az elrendezése 2­k faktort használ (i,j,k,….=2) Feltételezések –Az x ijkl megfigyelés additív összetevői: –x ijkl =Nagyátlag+A i +B j +C i +(AxB) ij +(AxC) ik +(BxC) jk +(AxBxC) ijk +  ijkl (ahol AxB stb. a faktorok interakciója) 1.A mérések populációi normális eloszlásúak 2.A mérések populációinak eloszlásai homogének 3.A megfigyelések egymástól függetlenek. Hipotézis(ek) –A nullhipotézis Ai=Bj=Ck, (AiBj)=0, AiCk=0, BjCk=0,  (  ijk) =0, minden i-re és j- re –Az alternativ hipotézis Ai, Bj, stb (AiBj), stb <>0,  (  ij) =0, legalább egy i-re, j-re, vagy k-ra. Megjegyzések –Sok mérés kell hozzá. Minél több a faktor, annál nehezebb az egyöntetûség biztosítása. –Többszintû interakciók vannak a kísérleti elrendezésben, ezek néha nehezen értelmezhetők.

Példa: plazma kortikoszteron stresszben

"Repeated measures" ANOVA (within subjects SS) Az önkontrollos kisérletezésnek esete is ide tartozik, amikor minden egyes kisérleti alanyon több mérést végeznek, és a kisérleti kezelések (szempontok) egy része az egyes alanyokon végzett több mérésre vonatkozik. A randomizált blokk elrendezés is egy ide tartozó sajátos eset: a megfeleltetés a blokkon belüli, a blokkok véletlentől függenek Keveredhet a az alanyok közötti és az alanyokon/blokkon belüli kezelés Fontos, hogy az ebbe a csoportba tartozó (akárhány szempontos) elrendezések nem kezelhetők úgy, mintha az egyes mért változók egymással nem lennének kapcsolatban. Nem függetlenek a megfigyelések. A mért változók közötti összefüggések lehetősége miatt külön eljáráscsoport alkalmazandó, vagy olyan általános ANOVA modellt megvalósító program, amely a repeated measures szempontokat tartalmazó feladatokat a ANOVA/MANOVA (multivariate analysis of variance) eljárással oldja meg.