Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hieroglifák.
Advertisements

Ókori mezopotámiai régészeti leletek
A képek és szövegrészek forrása
Az ÓKORI EGYIPTOM.
Mezopotámia Folytatás.
Mezopotámiai régészeti leletek
Sumér, az első civilizáció
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
Az Ókori Kelet világnézete
Sumér, az első civilizáció
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
Segédanyag a vizuális kultúra tanulásához Horák György
Ókori Kelet Közös jellemzők Mezopotámia Egyiptom Kína India ugrás
Ókori Kelet Összefoglalás.
Készítette: Szalay Zoltán
Történelem vizsga képei
Készítette: Madarász Dorottya
„Az Ókori-Kelet” kis államok - nagy örökség
Egyiptom.
Múmiák A mumifikálás.
Készítette:Szőke Gréta
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Világ legrégebbi még lakott városa
Egyiptomi hétköznapok és ünnepek
AZ ÍRÁS A mezopotámiai ékírás.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
Ókori Kelet.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Készítette: Pető Tamás
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
A görög és római kultúra
EGYIPTOM.
Az ókori India és Kína.
Történelem vizsga képei
Az ÓKORI EGYIPTOM.
Az ókori Egyiptom.
Kairó, Fáraófalu Kérem, szíveskedjen a hangszórót bekapcsolni
Csaták, hadvezérek, katonák
 Uralkodása i.e 1333 – i.e 1324 †  Echnaton és Kia gyermeke.  9 évesen kerül a trónra  Politikailag és történelmileg jelentéktelen uralkodó, világhírét.
EGYIPTOM Az ókor művészete i.e i.sz.476 Készítette:
MEZOPOTÁMIA.
Bábel tornya.
EGYIPTOM.
Mezopotámiai lakáskultúra
Csaták, hadvezérek, katonák
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Készítette: Szalay Zoltán
A Kheopsz piramis.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Kis országok az ókori Közel-Keleten
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
Városállamok- Birodalmak
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Az ókori kelet.
Szerkesztette:Balogh Krisztina
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
EGYIPTOM piramisok.
Egyiptom Kormos Áron 5.a.
Készítette: Rákos lili 5. a
Az ókori kultúrák.
Ókori India Bácsi Johanna 5.A..
Mezopotámia építészete
Kultúra Szalayné Kelemen Ildikó
Készítette: Szigethy Barna 5.a.
Előadás másolata:

Mielőtt elkezdenénk !!! A politikában: Ki irányít kit? Milyen típusú kormány van hatalmon? Mi köze van a törvényeknek a háborúhoz? A gazdaságban: Milyen típusú a gazdaság? Milyen módon szereznek pénzt az emberek? Földrajzilag: Hol található egy ország? Hegyvidék-e? Sivatag? Óceán? Társadalmi téren: vallási, tudományos, művészeti hatások

Ókori, folyó-völgyi törzsek

Az ókori Mezopotámia A legősibb ismert civilizáció Az emberi civilizáció bölcsője Ótestamentum Nabukodonozor Zikkuratok (jobb oldalt) Függőkertek

Földrajz A Tigris és az Eufrátesz folyók völgyében virágzott ez a civilizáció. Egyesek ezt a térséget az Édenkertnek tartják.

Melyik mai ország területén található a termékeny félhold?

Ur, Mezopotámia fővárosa

Politikai téren: Mi volt Mezopotámia legelső királysága? Hát a második?

Társadalmi téren: Az ékirás. A babilóniaiak égetett agyagtáblákra írtak. A sumérok használták először az ékírást, mint az információ-közlés egyik formáját.

Az ékírás

További Zikkuratok

A babiloni függőkert:

Az ókori Babilon városa II Az ókori Babilon városa II. Nabukodonozor uralkodása alatt igazi csoda lehetett az odautazók számára. „A méretével kapcsolatban”, írta Hérodotosz Kr.e. 450-ben, „Babilon fölülmúlja nagyságban az ismert világ bármely városát." Hérodotosz szerint a külső falak 56 mérföld hosszúak voltak, 80 láb szélesek és 320 láb magasak. Elég széles, hogy egy négylovas szekér megfordulhasson rajta – állította a „történetírás atyja”. A belső falak „nem voltak annyira vastagok mint a külsők, de szinte ugyanolyan erősnek látszottak." A falakon belül erődítményeket, valamint templomokat építettek melyeket káprázatos, tömör arany szobrok díszítettek. Minden építménynél magasabb volt a híres Bábel tornya, Marduk isten temploma, mely az akkori emberek szerint az égig ért.

Festmény a függőkertekről, Bábel tornyával a háttérben

Gazdaság: kereskedelem és földművelés Közismert tény, hogy a sumérok az egyiptomiakkal és az Indus-völgyi népekkel kereskedtek. Később ezeket a kereskedelmi útvonalakat elnevezték „A selyem útjá”-nak.

A sumérok találták fel a kereket! A kereket Kr.e. 6000-ben találták fel. Nagy segítséget jelentett a hadseregben, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben. A képen látható kerék fából készült.

Politikai téren: a mezopotámiai törvénykezés Hammurapi törvénykönyve „Szemet szemért, fogat fogért”

Ókori Egyiptom Nílus Múmiák Fáraók Ramszesz Tutankhamon Hieroglifák

Egyiptomi civilizáció Az egyiptomi civilizáció röviddel a mezopotámiai után keletkezett. A Nílus folyó mentén volt a birodalom („Egyiptom a Nílus ajándéka”).

A Nílus

Piramisok A Gízai piramisok a leghíresebbek. A piramisok a fáraók sírhelyei voltak. Kr.e. a 26. században épültek. Milyen idősek hát? (Napóleon: Katonák, e piramisokról 40 évszázad tekint le rátok!)

Politika: egyiptomi fáraók Az egyiptomiakat a fáraók irányították. Egyszerre voltak főpapok és világi uralkodók. Tutankhamon a legismertebb. Számítógépes rekonstrukció alapján igy nézhetett ki.

Tutankhamon

Tutankhamon trónusa

Abu Szimbelt II. Ramszesz építette

Múmiák Azok az egyiptomiak akik megengedhették maguknak, mumifikáltatták holttestüket. Hitük szerint a test tartósítása által volt csak esélyük a túlvilági életre.

Az egyiptomiak minden belső szervet eltávolítottak, kivéve a szívet Az egyiptomiak minden belső szervet eltávolítottak, kivéve a szívet. Amikor eltávolították a belső szerveket, kanopusz edényekbe helyezték azokat, és a múmiával együtt a sírba tették. Nem vették ki a szívet, mert úgy hitték, hogy benne van az elhúnyt értelme és az érzelmei. Viszont úgy gondolták, hogy az agy nem fontos, ezért az orron keresztül eltávolították. A testet nátronlúgba (sós szárítóanyag) helyezték 40-50 napra.

Múmiák

Az egyiptomiak hieroglif írást használtak.

Hieroglifák

Mire írtak az egyiptomiak? Az ókori egyiptomiak papiruszra írtak, melyet a papiruszsásból készítettek.

A Nagy Szfinx a Gízai Fennsíkon található, körülbelül hat mérföldre Kairótól nyugatra.

Núbia A legtöbb ember hallott már a híres Egyiptomi Birodalomról, de Núbiáról kevesen tudnak, pedig időnként nagyobb hatalommal bírt, mint Egyiptom. Núbia és Egyiptom folyamatosan versengett, ugyanakkor kölcsönösen befolyásolták egymást.

Az egyiptomiak Kushnak nevezték Az egyiptomiak Kushnak nevezték. Kush Egyiptomhoz hasonló hatalom volt, állandó kapcsolatban álltak egymással. Ma már nem hallani Núbiáról illetve Kushról. A mai Szudán északi részén volt. A High Dam, az Ashwani Nagygát építésével az 1960-as években Núbia földjét elárasztották, és több mint 100 000 núbiai kényszerült arra, hogy új otthont keressen szudáni és egyiptomi városokban. Núbia dicső múltja víz alá került.

A Nagy Szfinx és Kephrén piramisa

Egyiptomi gazdaság Noha az egyiptomi civilizáció igazán kifinomult volt, a gazdaság alapjának a mezőgazdaság és a kereskedelem tekinthető. Az egyiptomiak a Níluson hajózva kereskedtek. A mezopotámiai, olykor az Indus-völgyi népekkel (mai Pakisztán) is kapcsolatba kerültek.

Az Indus-völgyi civilizációk

Melyik mai ország területén alakultak ki az Indus-völgyi civilizációk?

Az Indus-folyó völgyében Ezek a civilizációk ma is titokzatosak. Írásukat mind a mai napig nem sikerült megfejteni.

Az Indus-völgyi civilizációk Tudjuk, hogy a városok elég fejlettek voltak ahhoz, hogy téglafalakkal védekezzenek az árvizek ellen.

Változatos műtárgyak kerültek elő a földből

További műtárgyak

Indus-völgyi gazdaság Mint más folyami kultúrában, az Indus völgyében is többnyire mezőgazdasággal foglalkoztak. Hagyományos gazdaság Kínával és a mezopotámiai népekkel kereskedtek.

Az ókori Kína Nagy Fal Kr.e. 2000-től létezett Isteni rendeltetés Dinasztiák Selyem Csillagászat

Akárcsak az egyiptomi, a mezopotámiai és az Indus-völgyi civilizációk, a kínai civilizáció is folyóvölgyben jött létre. Kína hatalmas kiterjedésű ország. Kr.e. 4000 körül ezen a területen megszámlálhatatlanul sok, különböző nyelvet (nyelvjárást) beszélő etnikai csoport élt. Az idő múlásával többé-kevésbé egységes kultúra kezdett a Sárga-folyó völgyében kibontakozni.

A Sárga-folyó menti civilizáció Az ókori Kína a Sárga-folyó mentén jött létre. A sárga szín a „központot” jelképezi, mivel Kína a világ központja.

Kínai eredmények A Shang- és Zhou periódusban, Kína jelentős redményeket ért el a csillagászatban és bronzművesség terén. A kínaiak megtanulták a selyemkészítést és a könyvnyomtatást. Kidolgoztak egy komplex írásrendszert.

G: A kínaiak feltalálták a selymet A selyem egzotikus és drága anyag, ezért jól kereskedtek vele a világ többi részén. A selyemhernyók gubójából készítették. A selyemből papír is készült.

Selyemhernyó

A középkorban az arabok elterjesztettek a muzulmán Spanyolországban egy olyan anyagot, amely különb volt minden elődjénél. Ez volt a papír, amelyet a távoli és titokzatos Kínából hoztak. Az első papír Kr.e. 200-ban jelent meg Kínában. A neve a „papirusz” szóból származik. A selymet papírrá alakították, de mivel ez túlságosan sokba került, a gyapjút és a pamutot kezdték el használni. Ezt a találmányt Ts'ai Lun-nak tulajdonították. A képen az a folyamat látható, ahogyan a papírt készítették.

Egy kínai politikai elmélet szerint minden kínai dinasztia egy ún Egy kínai politikai elmélet szerint minden kínai dinasztia egy ún. dinasztikus cikluson megy át: Valamilyen új szabály egyesíti Kínát és egy új dinasztia kerül hatalomra. Kína számára az új dinasztia eleinte jólétet biztosít, az ország egyfajta aranykort él meg. Idővel a királyi család hanyatlani kezd. A császári udvarban korrupció uralkodik, belpolitikai instabilitás a jellemző. A dinasztia elveszíti égi mandátumát, a szabályt megdönti a lázadás. Az égi megbízatást ezután továbbítják a következő dinasztiának.

Az ókori Kína

Kínai piramisok!!!

A Kínai Nagy fal a mongolok távoltartására épült.

Sokan haltak meg az építés során Sokan haltak meg az építés során. A tetemeket beépítették a falba („Könnyek Fala”).