Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST 2014. február 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
Adatvédelem a statisztikai munkában
KSHXML internetes adatgyűjtési rendszer Az utolsó módosítás dátuma: december 18.
Dokumentációs, nyilvántartási és információáramlási rendszer Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
"Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok a KSH honlapján "Virtuális utazás a számok tengerén" - Online adatbázisok és kiadványok.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
2010. november Balatonfüred
A népszámlálás regiszteralapú végrehajtásával kapcsolatos korábbi elképzelések, nemzetközi tapasztalatok, a jövőben hasznosítható ajánlások Dr. Lakatos.
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Egységes egészségügyi információrendszer
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
2004. március „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban” EP 1 részprojektjének státusza és.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer Az adatküldés aktuális kérdései szeptember 14. Fejérvári Bence.
Felsőoktatási Információs Rendszer Kerekes Gábor.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
A KSH új online adatgyűjtő rendszere EKOP-1.A.1-08/B
1 Tájékoztatás az OSAP 2013 előkészítéséről OST ülés május 14. Dr. Laczka Éva.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Az EasyWay „Alkalmazási Útmutatók” tagállami egyeztetésének és végső elfogadásának folyamata március 8. KKK – ITS Hungary Egyesület workshop Mocsári.
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Az országos közdadatkereső rendszer működése és jövője Dr. Csiszér Gábor GKM, Infokommunukációs és e-Gazdaság Főosztály Galambosi András Neumann Kht
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium OSAP adatgyűjtéseinek átvétele
2014. június 12. Lackó Péter Clarity
ELEKTRA évi működés, évi kiterjesztés Kópházi József.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
GreenBox A Program működésének főbb jellemzői:   Önálló működés, önálló nyilvántartás és adatküldés   a törvényben előírt analitikus nyilvántartás.
AZ ADAMES PROJEKT BEMUTATÁSA EKOP-1.A Gárdos Éva – Györki Ildikó – Béres Gábor OST ülés december 4.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Integrált gazdálkodásirányítási informatikai rendszer fejlesztése és funkcióbővítése Stratégiai eszközrendszerek fejlesztése, működési hatékonyság javítása.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Országos Statisztikai Tanács
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Országos Statisztikai Tanács
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az SZMBK Intézményi Modell
Paradigmaváltás, fejlesztések a gazdaságstatisztikában
Gyümölcsös ültetvények összeírása, 2017
Előadás másolata:

Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.

Projekt célja „EKOP-1.A.2 Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint átvett másodlagos adatforrások adatelőkészítését támogató informatikai eszközök fejlesztése” Célja: a KSH adatátvételeit és adatkiadásait egységes, központosított informatikai rendszer kezelje: KARÁT és a beérkezett adatok ellenőrzése, előkészítése további feldolgozásra egységes informatikai rendszerben történjen: ADAMES

KARÁT Célja: a KSH-ba beérkező, nem kérdőív formátumú elektronikus adatállomány fogadása, tárolása és a felhasználás helyére történő továbbítása, valamint adatállomány küldése a KSH-ból Funkciói: -Tájékoztatja az érintett munkatársakat a határidőkről, konkrét határidő letelte után sürgeti az adatgazdát -Segíti az adatgazdákat az állománykísérő metaadatok leírásában -A beérkezett adatállományt „érkezteti” és az adatállományokon és metaadatokon az alapvető ellenőrzéseket elvégzi -A KSH adatküldéseinél felügyeli, hogy az adatvédelmi eljáráson átesett adatállományokat adjunk át Csatornák: Hivatali kapu, KARÁT felület, (MQ Websphere, Web service)

ADAMES A KSH-ba beérkező és alapvető ellenőrzéseken átesett, adatbázisba töltött fájlok az ADAMES-be kerülnek, amennyiben a statisztikus további műveleteket akar végezni Az adatok előkészítése során a beérkezett adatállományon különböző átalakítások, ellenőrzések és javítások történnek. Így biztosítható, hogy megfelelő minőségű adatok kerüljenek a feldolgozó rendszerbe.

Előfeltétel: metaadatok elkészítése KARÁT és ADAMES standardizált automatikus rendszerek működésük leíró metaadatokra épül, és a saját nyilvántartása alapján határozza meg, hogy mi történjen az adatállományokkal fogadásuk, küldésük és adatelőkészítésük során. A metaadatok körét, begyűjtésük informatikai eszközeit és a KSH metaadatbázisba kerülésének folyamatát az EKOP projekt keretében megterveztük. A metaadatok elkészítésében és megküldésében a HSSZ tagjainak együttműködését kérjük!

Metarendszer bővítésének lépései Adatforrások nyilvántartásának felülvizsgálata KARÁT-ban beküldött, átadott adatállományokhoz kapcsolódó metaadatok megtervezése: -adatszerkezet leírása, -adatállományban szereplő mutatók és nómenklatúrák leírása -módszertani leírása -minőségjelentése

1. Adatforrások nyilvántartásának felülvizsgálata Az adatforrásokról új komplex és egységes nyilvántartás készül, amely tartalmazza: -a HSSZ tagjainak az OSAP-ban szereplő adatgyűjtéseit és adatátvételeit, valamint -a KSH további adatgyűjtéseit és adatátvételeit Jelenlegi OSAP nyilvántartást felülvizsgáltuk: adatforrások tipizálása, szükséges jellemzők meghatározása, nómenklatúrák aktualizálása

1. Adatforrások nyilvántartásának felülvizsgálata (2) Statisztika adatforrásai: Elsődleges adatforrások: statisztikai célú adatgyűjtések (OSAP, stat tv, cenzusok), valamint ezek HSSZ-n belüli átadásai-átvételei Másodlagos adatforrások: további statisztikai adatgyűjtések, valamint adminisztratív és egyéb nem statisztikai adatforrások (üzleti adatok, Big Data stb.) átvétele és felhasználása statisztikai célra

1. Adatforrások nyilvántartásának felülvizsgálata (3) A nyilvántartás egyrészt az OSAP összeállításához, másrészt a KSH adatfeldolgozási munkájához, harmadsorban a szakstatisztikai dokumentáció aktualizálásához szükségesek Adatforrásokra vonatkozó információk: Azonosító adatok: címe, azonosító kód, adatgazda, végrehajtó szervezet, felelős szervezeti egység és személy stb. főbb jellemzőit leíró adatok: típusa, adatgyűjtés módja, teljeskörűsége, gyakorisága, adatszolgáltatói köre, adatkörök, uniós jogszabály stb.

Nyilvántartó lapok Az adatforrásokra vonatkozó legfontosabb információkat nyilvántartó lapon gyűjti be a KSH Változások -Excel nyilvántartó lap: felhasználóbarát, értéklistából választani lehet, tipizáltuk a lehetséges válaszokat, így kevés szöveget kell írni – gyors kitöltést tesz lehetővé 2 változata lesz: -1. Statisztikai adatgyűjtésekre -2. Statisztikai célú adatátvételekre vonatkozó nyilvántartó lapok Oka: begyűjtött információk köre eltérő

Nyilvántartólap tartalmának változása 1. Statisztikai adatgyűjtések – minimális változás, új kérdések: adatgyűjtés rendszeressége; végrehajtó szervezet, ha eltér az elrendelő szervezettől; 2. Statisztikai célú adatátvételek – új információk: adatgazda, végrehajtó illetve benyújtó szervezet azonosítása, ha eltérőek; informatikus neve és elérhetősége; adminisztratív adatgyűjtést elrendelő jogszabály száma; együttműködési megállapodás van-e az adatgazda és a KSH között; mi a nyilvántartási egység az eredeti adatgyűjtésben; eredeti adatgyűjtés gyakorisága.

Nyilvántartó lapok (3) Első évben, a évi OSAP tervezése során már az új nyilvántartó lapot kérjük kitölteni valamennyi adatgyűjtésére és adatátvételére az excel minden (releváns) kérdőpontját kérjük megválaszolni KSH indító levele tartalmazni fogja az ütemtervet, feladatokat Második évben, elegendő lesz csak a változásokat jelölni OST ülés után elektronikusan megküldjük a nyilvántartó lapokat. HSSZ tagjai teszteljék, jól használható-e, észrevételeket fogadjuk

KARÁT metaadatok KARÁT – ADAMES működéséhez szükséges további metaadatok: adatszerkezet leírása, mutatók, nomenklatúrák, az átadott adatokra vonatkozó módszertani leírás és minőségjelentés KARÁT online felületen lesz lehetőség bevinni vagy csatolt fájl-ban Az adatgazdának ez új adatszolgáltatási kötelezettség lesz Az átadott adatállományra vonatkozó módszertani leírás és minőségjelentés még egyeztetés alatt van a KSH-n belül (nemzetközi szabvány, KSH rendszeréhez illesztés) Véleményezésre és tesztelésre megküldjük a HSSZ tagjainak is

Felkészülés a KARÁT -ra Az Európai Statisztikai Rendszerben követelmény, hogy az adatátadásokat metaadatokkal ki kell egészíteni annak érdekében, hogy az adatok értelmezhetők, megalapozottan felhasználhatók legyenek, és az átvett adatok minősége értékelhető legyen Jogszabály fogja kötelezővé tenni a KARÁT használatát: 2015-től az adatátadások/adatátvételeket a KARÁT rendszerben kell lebonyolítani A felkészüléshez oktatást, tájékoztatást szervez a KSH Első alkalom: a nyilvántartó lapok kitöltése március 11 – április 11 között

Köszönöm figyelmüket!