Foglalkoztatáspolitika 2005

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Pécs, március 30. Csizmár Gábor
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
általános főig. helyettes
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Egy nem-konvencionális forma
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tájékoztató az új távmunkahelyek létrehozására kiírt FMM-IHM pályázatról november 7.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 PÁLYÁZAT új távmunkahelyek létrehozására Tájékoztató az IHM-FMM-1 pályázatról november 7.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

Foglalkoztatáspolitika 2005 Csizmár Gábor miniszter III. Országos Távmunka (e-munka) Konferencia 2004. december 9.

Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Teljes foglalkoztatás Minőség és termelékenység a munkában Szociális kohézió és befogadó munkaerőpiac Minél többen jussanak munkához. Olyan munkához, amely kielégíti szakmai érdeklődésüket és amely biztosítja a megélhetést, az egyre jobb minőségű életet. Amely nem károsítja az egészséget és amennyire csak lehet figyelembe veszi a családi kötelezettségeket, egyéni igényeket

Az EU foglalkoztatási céljai 2005-re 67%-ra emelni a foglalkoztatás szintjét a nők foglalkoztatási szintje érje el az 57%-ot 2010-re 70%-ra emelni a foglalkoztatás szintjét a nők foglalkoztatási szintje haladja meg a 60%-ot 50%-ra emelni az idősebbek (55-64 évesek) foglalkoztatási szintjét

Magyarország helyzete az EU25-ben Foglalkoztatási ráta % Aktivitási ráta % Munkanélküliségi ráta % EU15 64,3 69,7 7,7 Legmagasabb: 75,9 Dánia DK 79,6 11,3 Spanyolország E Legalacsonyabb: 55,5 Olaszország I 61,1 2,7 Hollandia NL Magyarország HU 56,6 60,1 5,6 Csatlakozók AC10 55,9 65,8 14,8 68,8 Ciprus Cy 71,0 19,9 Lengyelország Pl 51,5 Lengyelország PL 3,8 Forrás: European Commission: Employment in Europe, 2003. Európai Bizottság: Foglalkoztatás Európában, 2003. 2002-es adatok!!!! A Magyarországra vonatkozó adatok kismértékben eltérnek attól, amit az FH kiadvány tartalmaz, de az összehasonlítás érdekében azokat használtam, amelyeket az Európai Bizottság is használ összehasonlítási célokra.

Foglalkoztatási ráták % Az átlagok mögött Foglalkoztatási ráták % EU15 Csatlakozók AC10 Magyarország HU Fiatalok (15-24) 40,6 25,4 30,1 Idősebb munkavállalók (55-64) 40,1 30,5 26,6 Férfiak (15-64) 72,8 61,8 63,5 Nők (15-64) 55,6 50,2 50,0 Átlag(15-64) 64,3 55,9 56,6 A Magyarországra vonatkozó adatok kismértékben eltérnek attól, amit az FH kiadvány tartalmaz, de az összehasonlítás érdekében azokat használtam, amelyeket az Európai Bizottság is használ összehasonlítási célokra.

A munkaerőpiac néhány fontosabb jellemzője Nagy a mozgás (második szerkezetváltás), lassan nő a foglalkoztatottság, csökken az inaktivitás, jobb minőségű munkahelyek jönnek létre Idősek bennmaradnak, fiatalok kapu előtt Strukturális feszültségek (végzettségek, szakképzettségek, földrajzi elhelyezkedés) Merev munkaerőpiac (mobilitás hiánya, a munkahelykínálat)

A 15-64 éves inaktív népesség összetétele, 2003 Tanul 27 % Nyugdíjas 43 % Gyermekeit gondozza 10 % Egyéb 20 % Összes inaktív 100,0 %

Munkahely (több) Munkahely (jobb) Munkahely (esélyteremtés) Munkahely (több) Munkahely (jobb) Munkahely (esélyteremtés) Kormányprogram Adó-törvények Költségvetés 2005

Akiknek esély kell Pályakezdő fiatalok Kisgyermeket nevelő szülők (gyes-ről, gyed-ről visszatérés) Megváltozott munkaképességűek 45 év feletti nők, 50 év feletti férfiak roma kisebbség alacsony iskola végzettségűek

A kormányzati foglalkoztatáspolitika eszközei Gazdaság-fejlesztés, beruházás-ösztönzés, vállalkozás-ösztönzés (Európa Terv) A foglalkoztatás költségeinek csökkentése (versus bérfelzárkóztatás) Munkaerő-piaci mobilitás (közlekedés, lakás, atipikus foglalkoztatási formák) Alkalmazkodó-képesség segítése: képzés és gazdaság kapcsolatának erősítése, a felnőttképzési kapacitások bővítése Meglévő források hatékonyabb, esélykiegyenlítő, aktivitást segítő felhasználása Szabályozás (Munka Törvénykönyve, Foglalkoztatási törvény, EMMA) Intézményrendszer modernizációja, munkaerő-piaci folyamatok helyi, térségi, regionális, országos és európai menedzselése

Atipikus foglalkoztatási formák bővítése Alkalmi munkavállalás Távmunka Részmunkaidős foglalkoztatás Önfoglalkoztatás Munkaerő-kölcsönzés Határozott idejű (szerződéses) foglalkoztatás Osztott, vagy egyenlőtlen munkaidejű foglalkoztatás Tranzit foglalkoztatás Kollektív önfoglalkoztatás (MRP, szövetkezet) Szociális gazdaság Nonprofit szektor foglalkoztatási kapacitásának bővítése

MI A TÁVMUNKA? Elektronikus info-kommunikációs eszközzel támogatott korszerű munkavégzési forma. A munka szervezésének és működtetésének olyan formája, ahol: 1./ a munkavégzés a munkaadó szokásos telephelyétől elkülönülten, távol, állandó vagy változó helyen történik, 2./ információs technológiát, informatikai eszközt (számítógépet) használnak, 3./ a munkaadó-munkavállaló között a kapcsolattartás elektronikus úton (hálózaton) valósul meg, a munkavégzés eredményét elektronikus eszközzel továbbítják, 4./ a foglalkoztatás munkaszerződés/munkaviszony keretében valósul meg. Európai Távmunka Megállapodás, 2002. július 16, Brüsszel

MIÉRT ALKALMAZZA A FEJLETT VILÁG ? Korszerű elektronikus, info-kommunikációs technológia használata terjed, nagy adatmennyiség gyors kezelésére alkalmas, új lehetőségek Rugalmas, versenyképes szervezetek alakulnak, a gazdaság fejlődése gyorsul Javuló termelékenység, hatékonyság, minőség Esélyteremtés. Hátrányok mérsékelhetők (egyéni, közösségi, földrajzi esélyegyenlőség) Javuló életminőség, foglalkoztatás bővülése Más vezetői szemlélet, más munkavállalói magatartás (eredményorientáció), Versenyképesség javul, új munkakultúra

TÁVMUNKA FEJLŐDÉSI TRENDEK Az info-kommunikációs korban a munka mobilitása növekszik, vándorolnak a munkahelyek, a személyek cserélődnek A munkaerőpiacon lesznek nyertesek és vesztesek (személyek, régiók, országok is) Gyorsan fejlődnek az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák (részmunka, kihelyezett, osztott munka, távmunka, stb.), közülük különösen a mobil távmunka A klasszikus otthoni távmunka lassan terjed, stagnál, nem lesz domináns távmunka forma Különösen gyorsan nő az egyszemélyes (otthoni) irodában dolgozó, független szabadúszó (free-Lancer) vállalkozó, (önfoglalkoztató) távmunkások száma A határokon átnyúló távmunka kiszervezés (outsourcing = emberi erőforrás kihelyezés) terjed

Távmunka – 2002-2004 távmunka pályázatok, szakmai konferenciák, Országos Távmunka Tanács - BMIK Távmunka Programiroda Magyar Információs Társadalom Stratégia keretében a távmunka rendszer-fejlesztése Jogi keretek megteremtése (munkajogi, munkavédelmi, munkaügyi ellenőrzési, adózási, informatikai szabályozás) Ösztönző jogszabályi javaslatok (áfa, személyi jövedelemadó, költségelszámolás, stb.) Közszolgálati körben a távmunka terjesztése Partnerségi keret-megállapodások előkészítése

Célkitűzéseink a foglalkoztatásban Keret: Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv Akcióterv Több munkahely Jobb munkahely Esélyteremtés 2005. évi költségvetés Csökkenő adók Célzott járulékkedvezmények Több, hatékonyabb támogatás

Több támogatás

2005 Változás-menedzselés Inaktivitás-csökkentés (aktivitás-növelés) - bérek, HEF OP, EQUAL, fekete foglalkoztatás EU-pénzek - forráskoordináció Felnőttképzés – piaci kihívások, RKK-k, TISZK-ek ÁFSZ-modernizáció Mt., Flt., LLL-stratégia, Foglalkoztatási Akcióterv 2007-2013 tervezése

Köszönöm figyelmüket. További információk: www. fmm. gov Köszönöm figyelmüket! További információk: www.fmm.gov.hu e-mail: info@fmm.gov.hu