Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

LESZ-E INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM A XXI. SZÁZADBAN Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Elnöke Székesfehérvár,
A számítógép felépítése
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
A számítógép felépítése
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Raktározás technológiai moduljai
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 4.Azonosítás AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Hálózatok.
GÉPJÁRMŰ BELÉPTETÉSI TECHNOLÓGIÁK (nem nyilvános járműbejáratok) avagy nem mind arany, ami fénylik Készítette: Filkorn József.
RF ID Sárkány Márta. Rádióhullámok útján terjedő információ Radio Frequency Identification Rendszer felépítése: Tag: azonosítandó entitás Leolvasó:
Személyazonosítási technikák Kósa Zsuzsanna
Értékesítési csatornák
Mai Számítógép perifériák
Belső memóriák tipusai
Üzleti megoldás nemcsak üzletembereknek !. Mit kell tudnod és mit kell mondanod ? - Milyen érvek vannak az elkezdés mellett. - Hogy épül fel, az üzleti.
Informatikai biztonság alapjai 2. Azonosítás
RFID labor az Intézetünkben
Iskolai Hálózat Létrehozása
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Amit az adathordozókról tudni kell
Egy egyszerű gép vázlata
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Operációs Rendszerek II.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Az ellátási láncok biztonsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Mobil informatika gyakorlat 1. óra: NFC alapok február 8. Tudnivalók a gyakorlatról 5 gyakorlati foglalkozás (a.
Rácz László üzletfejlesztési tanácsadó Állami Nyomda Nyrt.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
E-útlevél: a bevezetés jogi háttere, felkészülés Európán innen és túl
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Adatbázis kezelés.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Processzor, alaplap, memória
Az információs jogok filozófiája és elmélete
Információ ... Számítógép: Információ:
IKT IMPLANTÁTUMOK - közvetlen ember gép kommunikáció - ( IT3 mélyfúrás) - IT3 Baráti Társaság március 2. -
Az adatok/programok külső tárolása és kezelése
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Charon Intézet - Technológiák
Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
1 „Lightweight” biztonsági megoldás rádiófrekvenciás azonosítással támogatott elektronikus kereskedelmi környezetben Cserbák Márton Konzulens:
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Clear Desk avagy A rendezett íróasztal elmélete avagy Üres asztalról nincs mit lopni ? Gasparetz András ügyvezető igazgató MagiCom Kft.
RFID és NFC technológiák Előadó: Kajdocsi László.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
A biometrikus azonosítás a könyvtárban
European Distance and E-Learning Network
SMark Technology – Legmagasabb biztonság a legkisebb ráfordítással
Információ és kommunikáció
RFID és Telemedicina Dr. Ficzere Andrea RFSUGMED.
8. tétel.
Óbudai Egyetem, NIK Váczi Gábor
A számítógép felépítése
Hálózatok.
Informatikai biztonság alapjai 2. Azonosítás
Előadás másolata:

Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) NHIT_Információs Társadalom Technológiai Távlatai Projekt Rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) Kósa Zsuzsanna Információs Társadalom Technológiai Távlatai Baráti Társaság (IT3_BT) 2006 december 1.

Rádiófrekvenciás azonosítás Tézis: Gyorsan és spontán módon elterjed az áruazonosításban. Személy-azonosításra más technológiákkal kombinálva és speciális alkalmazásokban terjed el. Az adatvédelmi szempontokat ki kell dolgozni Továbbgondolásaim: Előrelépés a logisztikában, de munkaerőt szabadít fel a kereskedelemben Növeli a biztonságot, mert ellenőrizhetővé válik az emberek szabálykövetése, de ezzel visszahat az emberi viselkedésre Függő viszonyokban az ellenőrzés elviselhetetlenné is válhat

Technológiai alapok A rendszer elemei: Leolvasó kapu Háttér számítógép Címke (cimkék) A címkén van : RF adó-vevő Memória Feldolgozó chip Jellemzők: Kis energia igény Közepes tároló kapacitás írható/újraiírható memória A rádiófrekvenciás jel gerjeszteni kezdi a címkét lekérdező impulzusokkal. Az RFID címke, az azonosító adatokat tartalmazó chip átadja az azonosítóját és az adatokat a leolvasónak Az olvasó fogadja az adatokat, és továbbítja a számítógépnek, amely feldolgozza az adatokat és meghatározza a szükséges lépéseket. A számítógép utasítást ad az olvasónak és módosítási / írási adatokat a címkének.

Alkalmazási területek Áruazonosítás Hordozható adat befogó rendszerek mozgó leolvasó Számítógép hálózattal összekapcsolt rendszerek (networked) Kapus leolvasó Ellenőrzési, irányítási rendszerek Pl. csomagirányító Helymeghatározó (pozícionáló) rendszerek Nyomkövető Személyazonosítás Személyes okmányokba ágyazva. A „biometrikus útlevél”-nél a biometrikus azonosító jegyek csak része a tárolt információknak. A vezeték nélküli leolvashatóság a lényeg. Időszakos személyazonosítás Beteg-azonosítás, kisgyermekek felügyelete vagy egyes speciális üzemi területek védelme Implantátumként beültetett, vagy testen hordott RFID-ként?

Várható fejlődés 2016 2011 2006 Személy azonosítás RFID-vel Egészségügyi azonosító rendszer 2016 Közlekedési alkalmazások E-business tracking Biometrikus útlevelek Intelligens otthonban is 2011 Ideiglenes belépők, üzleti törzsvásárlói kártya Önkiszolgáló áruházakban Áru / tárgy azonosítás RDFID-vel 2006 Nagy pontosságot igénylő helyeken

Új információs dilemmák Jelenség: Az információ szinte atomatikusan keletkezik és tárolható Cselekedeteinkkel információs nyomokat hagyunk Az információ tárolása elosztott, többszörözött, így nem vagy nehezen ellenőrizhető Lehetséges következmények: Információs túlterhelés ellen szelekciót kell kialakítani (emberben és gépben is) A falnak is füle van érzés alakulhat ki, és a passzív rezisztencia egyik formája az információs káosz gerjesztése Identitás-lopás de identitás-túlélés is lehetséges

Kockázatok és kezelésük Áruazonosításban: Érzékeny adatokra utaló árucímkéket hatástalanítani vagy le-árnyékolni kellene! Példák: Betegségre vagy állapotra utaló gyógyszerek, Politikai nézetre vagy etnikai csoportra, vallásra utaló újságok Személyazonosításban: Az illetéktelen passzív leolvasást megelőző árnyékoló eszközöket célszerű kifejleszteni Identitás lopást el kellene kerülni kódolással A beírásnál jogosultságot is ellenőrizni és naplózni kellene Tudatosítani kell az emberekben a témát

Mottó a papír alapú társadalomból Számon tarthatják, mit telefonoztam, S mikor, miért, kinek. Aktákba írják, miről álmodoztam S azt is, ki érti meg És nem sejthetem, mikor lesz elég ok, Előkotorni azt a kartotékot, Mely jogom sérti meg. József Attila: LEVEGŐT 1935/11/21