Érvek, érvelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bemutatjuk Önnek SlidePlayer.hu oldalt
Advertisements

Hasznos tippek pályamódosításhoz
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A kölcsönös befolyásolás
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Néhány ötlet, amivel az életedet könnyebbé teheted.
Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
A Barátság.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Levelező program beállítása webmail-hez
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
8.C OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: KUTTOR CSABA. TALÁLKOZÁSUNK M ár óvodában is összetalálkoztunk, de más-más csoportokban voltunk. Az 1. osztályban találkoztunk,
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Újévi vidámságok Néhány válogatott humoros mondás – hogy jókedvben fogadd az Új Esztendőt! Gyűjtötte és szerkesztette: Hermess.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Negyedik előadás Március 11
Körlevél készítése.
A Venn-diagram használata
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Kutya nélkül élni lehet,de nem érdemes.
Könnyek....
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Néha szembe kell nézni a valósággal, és azután és azután elutasítani azt!
A romantika irodalmából
Az érvelő szöveg II. Az érvek fajtái.
Feltétel nélküli szeretet
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Az érvelés.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nö golfozott, amikor a golflabda begurult az erdöbe és ott elveszett. Bement az erdöbe, de a labda helyett egy.
A kanári. Valakinek volt egy énekes kanárimadara, és úgy gondolta, hogy tavasztól kezdve nem tartja a házban a madarat.
Csernus doktor 10 aranyszabálya
Eldőlt egy 13 emeletes társasház Kínában
Névnapodra Szeretettel!
Érdekességek Kattintásra.
Még ilyet, hogy ez a a s év is milyen gyorsan tovaszállt!
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Enpaszmációs jelenségek Csapat: 0. Generáció Előadók:Börcsök Gyula Frank Rudolf Keszthelyi Balázs Sulyok Zoltán.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A szövegszerkesztés menete
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Szép napot.
NŐ A GYÖNYÖRŰ Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
All we love, we left behind
Házi dolgozat szolgáltatásmarketing mystery shopping máv
A kommunikáció tényezői
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Egy virágcserép és a sör története
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A közlekedésbiztonság évtizede A közlekedési balesetekből származó tragédiák 50%-a megelőzhető lenne, ha legalább a következő 5 szabályt betartanánk.
Feltétel nélküli szeretet
Modern mese A békák királya Egyszer egy nő golfozott, amikor a golflabda begurult az erdőbe és ott elveszett. Bement az erdőbe, de a labda helyett egy.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
SZERETNÉM MEGHÍVNI AZ ÖSSZES BARÁTOMAT EGY BARBECUE PARTYRA. VÁROK MINDENKIT AZ ÚJ HÁZAMBA (Figyelmeztetek mindenkit, hogy hozzon magával valamit!!!)
Algebrai kifejezések Nem tudod? SEGÍTEK!.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Az érvelő szöveg I. Érvelési technikák.
Abúzus a családban Hogyan felel meg a családon belüli erőszak a társadalmi normáknak, és mi a haszna az elkövető számára? Kuszing Gábor Stop-Férfierőszak.
Egészséges élet – egy életen át II.
Előadás másolata:

Érvek, érvelés

Fogalma Olyan megállapítás vagy körülmény, amellyel véleményünk igazságát bizonyítjuk A véleményünk elfogadtatása, a másik meggyőzése a célunk, akkor érveket használunk, vagyis érvelünk

Felépítése: tétel és bizonyíték Csoportosítása: milyen logikai úton jutunk el a tételben megfogalmazott következtetésig

Az internet információs forrás, amely segítségével egymástól távol lévő emberek is képesek kapcsolatot teremteni, és általa egyszerűen lehet számos információhoz hozzájutni. Az internet használata nélkülözhetetlen a modern kor embere számára. Az alma zárvatermő növény, magháza körül vitaminban gazdag gyümölcshús található. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

1) meghatározásból levezetett érv

Kati beteg már két napja, ezt ő mindig nehezen viseli el, hiányzott neki a beszélgetés. Ének órán már nem tanulunk semmi újat, csak ismétlünk, ezért mentünk el óra helyett őt meglátogatni, bár kockázattal járt, de a barátért ezt vállalni kell. Először a vonat késett 20 percet, de a ettől függetlenül a buszt utána még elértük, de az meg lerobbant. Ne haragudj, nem a mi hibánk volt, hogy elkéstünk!

2) körülményekből levezetett érv

A barátság olyan, mint a gyümölcsfa A barátság olyan, mint a gyümölcsfa. Ápolni kell, hogy gyümölcsöt hozzon. Ha elhanyagoljuk, akkor pedig elpusztul. Az osztálytársak olyanok, mint a narancsgerezdek. Mindegyikre szükség van, hogy egésszé álljon össze.

3) összehasonlításon alapuló érv

A vidámnak lenni jó dolog A vidámnak lenni jó dolog. A szomorú, kedvetlen emberek betegesebbek, nem szívesen beszélgetnek, dolgoznak velük együtt. A rendszeres táplálkozás fontos az egészség megőrzéséhez. A rendszertelen táplálkozás emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

4) ellentéten alapuló érv

Az egész iskola elmegy a nyári táborba, nekünk is ott a helyünk. Európában az oktatás a társadalom előrehaladásának fontos tényezője. Magyarországon is fejleszteni kell az oktatást a társadalmi fejlődés érdekében.

5) általános-egyes elvén alapuló érv

A nő alig volt 50 kiló, nem tudott volna egy ilyen nagyméretű és súlyos tárgyat elmozdítani. Kati cipője sáros, megint lerövidíthette az utat a parkon keresztül, pedig kértem, hogy ne tegye.

6) valószínűségen alapuló érv

1991-ben Magyarországon a férfiak 71%-a soha nem mosott, vasalt otthon, tehát a dolgozó nők a családban, a házimunkában nagyobb terhet viseltek. Az első világháború után a fizetések 40-60%-kal csökkentek. Az életkörülmények romlottak.

7) bizonyítékból származtatott érv

Házi feladat: olyan érvelő esszé megírása (1,5-2 oldal), amely a bemutatott érvek mindegyik fajtáját tartalmazza. Használj irodalmi és történelmi példákat! Ha kész a fogalmazás, számozd be a szövegedben - a fentiek alapján - az érvtípusokat! „A romantikus középkori rablók ideje lejárt. A világ megváltozott, ma más mércével mérnek. Elutasítani a világ kínálta játékszabályokat kényelmesebb ugyan, de rendszerint nem célravezető.”