Tudatos és tudattalan modern felfogása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fogyasztói magatartás
Advertisements

Csoport munka.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
érzékelés-észlelés, figyelem, emlékezet, képzelet, gondolkodás.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Tanulás és tanítás a kulturális evolúció rendszerében
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Számitástechnikai alapismeretek
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Szűk tartományú elméletek
Kognitív megközelítések
AZ EMBERI MEMORIA.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A lehetséges énképek.
Bevezetés a pszichológiába
A GYŐZTES.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Különbözőek vagyunk!.
A szomatikus marker feltevés
Bevezetés a pszichológiába
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
A pszichikumról általában
A pszichológia mint tudomány
Temperamentum, öröklés, szociobiológia
Személyiségelméletek
Éntudat – identitástudat - énkép
Attitűdök – viselkedés – kognitív disszonancia Mikor kényszerülünk saját tetteink – attitűdjeink konzisztenciájának vizsgálatára?
Általános művészetpszichológia 1. I. rész Illés Anikó ELTE TáTK, Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Szociálpszichológia Tanszék Művészetterápia.
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az emberi agresszió.
Megfigyelés fogalma A tudományos megfigyelés Céltudatos Tervszerű
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.
Mennyire tudsz relaxálni?. Az alábbi kérdések közül hányra tudsz igennel válaszolni? Előre szólok a tévézés és a semmittevés nem azonos a relaxációval.
Tudatosság, kogníció, érzelmek
A figyelem általános értelmezése Készítette: Karakó Miklós.
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Kutatásmódszertani dilemmák
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
DIGITÁLIS KULTÚRA ÉS MÉDIAOKTATÁS – Amit a TÁMOP kutatási eredményei üzennek Készítette: Jakab György Budapest december 6.
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
Személyiségfejlődési zavarok
Jegyzetkészítés 5/17.
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A kvalitatív módszerek homunkulusza
Azt mondom, amit tudok bizonytalan vagyok nem tudom, nem fogom nem tudom, elkerülöm.
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Tudatos és tudattalan modern felfogása

Kétféle hozzáállás: „Az a pszichológia, amely nem számol a tudattalan folyamatokkal, nem lenne helytálló. Szembe kell néznünk a fogalomhoz tartozó tudományos nehézségekkel” (Lazarus) „Ugyan az emberek nincsenek tisztában gondolkodásuk minden aspektusával, gondolkodásuk ettől még nem nagymértékben tudattalan. Az emberek általában tudják, mit gondolnak.” (Bandura)

A kétféle hozzáállás következményei Aki a tudattalanban hisz, nem nagyon hisz a beszámolóknak, aki nem, az szívesen dolgozik az S-adatokkal. Morális szempontból: felelősek-e az emberek a tetteikért, akár hivatalosan is. Küszöb alatt sugárzott üzenetek hatása

Illusztratív jelenségek Szublimináris percepció (Kihlstrom) Implicit memória Disszociatív jelenségek Vaklátás Hipnózis Szublimináris hallás Többet mondunk, mint amennyit tudunk Tudattalan tanulás Automatizált folyamatok Elfojtás

A pszichoanalízis dinamikus tudattalanja Konfliktusos Perceptuális elhárítás Küszöb alatti pszichodinamikus aktiváció (Silverman) Kérdés: honnan tudja az elme tudattalanul, mi az, amit nem kellene tudnia?

A kognitív tudattalan Kontrollált és automatikus feldolgozás

Az automatikus és a kontrollált információfeldolgozás jellegzetességei Jellegzetesség Automatikus Kontrollált Kognitív források Független tőlük Erősen függ tőlük Szándékos kontroll Nem teljes Teljes Figyelem Nem szükséges, Szükséges mozgósítható Erőfeszítés Ha van is, csekély Sok Szeriális-parallel Parallel Szeriális Tudatosság Ha van is, csekély Magas fokú Feloszthatóság Holisztikus Fragmentált Megőrzés az LTM-ben Ha van is, csekély nagymértékű Teljesítményszint Magas Alacsony, kivéve az egyszerű feladatokra Gyakorlat Fokozatos javulás Kis hatékonyság Módosítás Nehézkes Könnyű

A kognitív tudattalan Tudattalan befolyás az észlelésre és a memóriára Híres és nem híres emberek neveit kellett megítélni Háttér-zaj mértékét kellett megítélni

A kognitív tudattalan Tudattalan befolyás az érzésekre és mások iránti attitűdre Az ismerősség hatása küszöb alatti ingerekre is (Zajonc) Ellenségesség (küszöb alatt) hatása a jellemzésre Udvariatlan kísérletvezető hatása a későbbi „szabad” választásra Pozitív ill. negatív képek küszöb alatt hatása a tudatos jellemzésre

A kognitív tudattalan Krónikusan elérhető konstruktumok Automatikusan rendelkezésre állnak Az énképre vonatkozóan releváns Befolyásolja a memóriát és az észlelést

A kétféle tudattalan összehasonlítása Jellegzetesség Dinamikus Kognitív nézet (pszichoan.) (információfeld.) Tartalmi hangsúly motívumok, gondolatok vágyak Funkciók védekezés egyéb Folyamat illogikus, a tudatos és irracionális tudattalan között nincs alapvető különbség Tudatossá válás speciális a percepció és körülmény emlékezet törvényei kell érvényesek

Az elfojtás és tagadás az információfeldolgozás szempontjából

Következmények az önbevalláson alapuló skálák használatára nézve Kérdés: Bízhatunk-e ezekben az adatokban? Murray: Többféle adat kell Kognitív pszichológusok: a személyek többet mondanak, mint amennyit tudnak A figyelem fókuszában lévő dolgokra rákérdezve bízhatunk a válaszokban Bandura: ha specifikus kérdést teszünk fel, ha a személy aktív, jól használható választ kapunk.

Következtetés A két megközelítés tudattalanja nem ugyanaz, bár a jelenségek átfedőek. Az önbevalláson alapuló adatok a tudatos szférára adnak felvilágosítást Ha az ember odafigyel, nem vonódik be érzelmileg, nem kizárólag a hosszúidejű memóriájából kell dolgoznia, megbízható adatokat tud adni. Ellenkező esetben kétséges a megbízhatóság.