A rákospalotai hulladékhasznosító mű

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakértő
Bánhidy János szaktanácsadó, nyugalmazott igazgató
Szelektív hulladékgyűjtés
Levegővédelmi jogszabályi előírások alkalmazása a megújuló energiaforrás engedélyezése során, különös tekintettel a biogáz-, biofermentáló üzemekre és.
Az Öko-metanol technológia megvalósítása ipari méretek között KNOWBRIDGE REGIONÁLIS MEGBESZÉLÉS Miskolc, október 24. Váradi Bence projekt koordinátor.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
XI. Országos Hulladékgazdálkodási Konferencia,
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A Főváros települési szilárd hulladék
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Készítette: Cives Prudentes csapata 2012.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A hulladék szerepe az ember életében
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Hulladékból energia Bánhidy János
Megújuló források Készítette: Demcsák Nikolett 11/A
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
LAKOSSÁGI SZELEKTÍV GYŰJTÉS EREDMÉNYEI ÉS PERSPEKTÍVÁI A KÖZSZOLGÁLTATÓK SZEMÉVEL (előadási anyag) februárSiklóssy Mihály FKF Zrt.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Megújuló Energiaforrások
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Depóniagáz monitoring.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Országos Környezetvédelmi
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Rákospalota Szabad út a hulladékégetésnek. Polgárjog a hulladékégetésnek Egyetlenegy létesítménye működik hazánkban: kommunálishulladék- és megújulóenergia-
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Ember és környezete Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Környezetvédelem.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Energetikai online alkalmazások. Jelenlegi helyzet Az energetikai területen nagy mennyiségű adat keletkezik Ezen feldolgozása és kezelése komoly infrastruktúrát.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Környezetgazdálkodás 1.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Polimerek újrahasznosítása
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Egészségügyi intézményekben végzett energia hatékonysági beruházások
TÁMOP /1-2F Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam Hulladékkezelés II.– termikus hulladékkezelés Filó Ferenc 2009.
Fejlesztési javaslat SOLVERS Budapest,
Megnyitó: Róta Ernő titkár Gépipart Támogató Egyesület
TÁMOP /1-2F Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam Hulladékanalízis és -kezelés – a gyakorlat szerkezete, általános tudnivalók (elméleti.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
CÍM: 1081 Budapest, Alföldi u. 7. TEL.: FAX: WEB: A Budapesti Hulladékégető Mű.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Körforgásos gazdaságfejlesztés
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

A rákospalotai hulladékhasznosító mű Készítette: Makai Renáta, Turcsák Lilla, Kiss Dorina

Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve. Feladata, hogy termikusan ártalmatlanítsa a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 %-át. 1976-ban született meg a döntés a szemétégető létesítésére, amely állami nagyberuházásként valósult meg a XV. kerületben. Kapacitása évi 350 ezer tonna volt. 2002. decemberében  új füstgáztisztító berendezést szereltek be és a kazánokat felújították a legkorszerűbb műszaki színvonalnak megfelelően A 2005-ben befejeződött rekonstrukciót követően évi 420 ezer tonnára nőtt a kapacitása.

Hulladékból energia Szelektív hulladékgyűjtés: az újrahasznosítást szolgálja Budapesten mintegy 1000 szelektív hulladékgyűjtő sziget van az újrahasznosítható rész kiválogatása után két alapvető megoldás létezik: a lerakás és az elégetés.

Hulladéklerakás: Hulladékégetők: a falvak és városok gödreinek, üregeinek szeméttel való feltöltése, a hulladéklerakó telepekből Hulladékégetők:  higiénikus és a hulladék térfogata jelentősen csökken

A hulladékégetés előnyei: a keletkező hulladékok térfogatát és tömegét jelentősen csökkenti energiatermelés, a keletkezett hő hasznosítható korszerű füstgáztisztítási technológiával betarthatók a kibocsátási előírások közegészségügyi szempontból a leghatékonyabb

A hulladékégetés hátrányai: az égetés másodlagos szennyezéssel jár beruházási és üzemeltetési költsége magasabb a lerakásénál a települési hulladék heterogén jellemzői miatt anyag-előkészítés válhat szükségessé ökológiai szempontból kedvezőtlen, mert az anyag kikerül a körforgásból

A hulladékhasznosító tevékenysége a hulladékból villamos energiát és távhőt állít elő ez a hasznosítási eljárás környezetvédelmi szempontból lényegesen kedvezőbb, mint ha a nagy mennyiségű hulladék lerakással kerülne ártalmatlanításra az üvegház-hatás szempontjából az égetés lényegesen kedvezőbb a lerakásnál, mivel a lerakókon felszabaduló depóniagáz metán-tartalma erősebb üvegházhatású gáz, mint az égetés során keletkező szén-dioxid

A technológia bemutatása

A technológiában keletkező hulladékok

Kibocsátások a levegőbe

Légszennyező anyag Mért értékek éves átlagok - (μg/Nm³) 24 órás egészségügyi határértékek (μg/Nm³) Kén-dioxid(t) 2,25 125,0 Nitrogén-oxidok 46,34 150,0 Szén-monoxid 460,00 5000,0 Szilárd anyagok 27,81 50,0 Sósav 0,00 - Nehézfémek 0,01

Energia és nyersanyagok felhasználása

Tiltakozások a hulladékégetők ellen

A hulladékégető képei Szemétbunker Kazánok

Kazánbelső Vezénylő Turbina

Salakbunker Zsákos szűrő Füstgáztisztító berendezés részlete

A  hulladékégetők technikailag különleges építmények és a világ számos nagy­városának látványosságai. Bergamo- Olaszország Brescia- Olaszország Bécs- Ausztria

„Szemétből arany- piszokból jólét „Szemétből arany- piszokból jólét! Hiszen ha jól meggondoljuk, nincs szemét, nincs piszok. Csak anyag van, mely akkor válik szemétté, ha nincs a helyén; a legértékesebb is. Értékké válik a leghitványabb is, ha helyére kerül. Nagy tanulság ez! Mindenre érvényes. Anyagra, energiára, emberre. Mindent és mindenkit a maga helyére!”