A Duna, mint vonzerő 2356-07. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

Kattintással tovább léphetsz!
Vizeinkben élő gerincesek
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Hortobágyi Nemzeti Park
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Hortobágyi Nemzeti Park
Hortobágyi Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Fertő-Hanság nemzeti park
Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Magyarország Természeti Kincsei
Készítette: Babiak Sabina, Bugyi Ágnes, Pálovics Nikoletta
Duna Nap június 29. Duna napja JÚNIUS 29. június 29.
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
Programfejlesztési Központ
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
Cretin Bettina és Simon Lilla
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Balaton.
Mi is az a világörökség? ..
Szeged és környéke természeti értékei
Ausztria Valacsay András.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Sió környezete és élővilága
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
Tisza-tavi ökotúra.. Szép jó napot! Kézcsók a hölgyeknek! Sziasztok! Úgy gondoltuk felvidítjuk, vagy még inkább vidámabbá tesszük a kedvüket, kedveteket.
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Az erdő, ami mellett élek
A Tisza.
Hazai fátlan társulások II.
Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:
Érdekességek az állatvilágból
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Francia Köztársaság.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Hazánk nagy folyói.
Baranya István Bölcske polgármester
Aggteleki Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti park
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Környezetünk élővilága – A Tisza és a Tisza-part élővilága Készítette: Tóth Zsolt Felkészítő tanár: Apró Piroska és Kókai Anasztázia Jovan Jovanović Zmaj.
Velencei-tó Készítette: Oláh Luca 1/13 kvt. Rövid ismertető Magyarország harmadik legnagyobb tava T= 26 km² (harmada nádassal borított) Vízmélysége átlagosan.
Hely, ahol élünk Lúcs.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Keleti sün Emlősök CD, Kossuth Kiadó.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
A folyó élete.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Duna-Ipoly Nemzeti park
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Életközösségek a Földön
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Szűcsi Gáti tó.
Előadás másolata:

A Duna, mint vonzerő 2356-07. tétel

Általános információk A Duna a második leghosszabb folyam Európában. Németországban, a Fekete-erdőben ered. Innen 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. A Duna a világ „legnemzetközibb” folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe pedig 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak. Napjainkban fontos nemzetközi hajóút.

Története A Duna Európa különböző tájain folyik keresztül, ahol a történelem folyamán igen különböző népek éltek. Mégis a Duna alapvetően meghatározta és hasonlóvá tette e népek történetét, miként táplálékforrásként, kereskedelmi útvonalként, illetve természetes akadályként működött a folyó. Alsó szakaszán a földművelés a i. e. 6. évezredben jelent meg, a felső szakaszához gyorsan, a i. e. 5. évezredre elterjedtek a termelés technikák. A bronzkorban a nagyrévi, a vaskorban a hallstatti kultúra elterjedése mind-mind a Dunához köthető. A fémművelés korai elterjedésének nagyban kedvezett a folyó környéki hegyek magas érctartalma. A primitív cserekereskedelem is hamar kialakult a Duna környékén, később ehhez szárazföldi utak is csatlakoztak.

Földrajza A Duna meglehetősen hosszú folyó, sokféle tájon folyik keresztül. Alapvetően (mint minden folyót) a Dunát is három szakaszra lehet bontani, a Felső-, a Középső- és az Alsó- Dunára. A felső szakasz a Duna forrásától nagyjából a Morva folyó torkolatáig tart. A középső szakasz a Morva torkolatától nagyjából a Kárpátok déli vonulatáig, Szörényvárig tart. Az alsó szakasz, amely Szörényvártól a Duna-deltáig ér.

Vízrajza A Duna rengeteg mellékággal rendelkezik hosszú folyása során. Ezek közül a magyarországi legjelentősebbek: Kis-Duna (Csallóköznél) Mosoni-Duna Szigetköznél Szentendrei-Duna Ráckevei-Duna A főbb, illetve kisebb mellékágak egy vagy több szigetet is körülzárhatnak. Ezek közül a legnagyobbak a Csallóköz, a Szigetköz, a Szentendrei-sziget, a Csepel-sziget, a Mohácsi-sziget és a Duna dobrudzsai kanyarulatánál a Bala-sziget.

Dunai élettér A Duna amint különböző éghajlatú, hidrológiájú területeken folyik keresztül, változatos élővilágnak biztosít megélhetést. A hosszanti tagozódás mellett jellemző a folyókörnyék keresztmetszeti tagozódása is. Az áramló víztömegek, a mederfenék, a víz felszíne, a holtágak és az árterek mind- mind különböző feltételeket biztosítanak az élőlények számára.

Flórája A holtágakban nagy mennyiségű hínártársulásokat találni. Ezen társulások legjellemzőbb fajai a rucaöröm, a békalencse, a tündérrózsa, a sulyom és a ritka vízidara. Az alsó szakaszon jellemzőek a nádasok, A gyorsabb folyású szakaszoknál füzes cserjés található a folyó mellett. A távolabb található ligetben a magasabb termetű fehér fűz, fehér és fekete nyár jellemző. Végül, a kissé szárazabb, de állandó vízellátással rendelkező területeken a Dunára nagyban jellemző „galériaerdők” (kocsányos tölgy, mocsártölgy, a szilfa, kőrisfa mellett több kúszónövény: iszalag, vadszőlő és komló). A dunai holtágak védett növényfaja a lápi csalán.

Faunája I. Alacsonyabb rendű állatok is élenk itt (folyami szivacs, evezőlábú rák, pöttyös csiga). A Duna halállománya viszonylag szegény, mindössze ötvenkét dunai halfaj ismeretes. Legjellemzőbb halfajok a kecsege, a ponty, a csuka, a lesőharcsa, a rózsás márna, a dévérkeszeg, a kárász, a szivárványos ökle, a csapósügér és a fogas. Csak a Fekete-tengerbe ömlő folyókra jellemző továbbá a kősüllő, a bagolykeszeg, a tarka géb és a pajzsoshasú pikó, illetve a Duna egyedi halfajai a dunai galóca és a selymes durbincs.

Faunája II. A holtágak gazdag állatvilággal rendelkeznek. Elsősorban a hínárosokban találkozni az árvaszúnyog, a víziskorpió és a vízipoloska fajokkal, de sok rák- és csigafaj is itt talál menedéket. A legjellemzőbb állatfajok a keringőbéka, a kacagó béka, a kecskebéka, a vízisikló, a kockás sikló és a mocsári teknős. A Duna ártere számtalan madár- és emlősfajnak is életteret biztosít. A folyó egyik legjellemzőbb madárfaja a dankasirály. Szintén megjelennek a récefélék, a vadlibák, a kormoránok és a bíbicek. Elsősorban a Duna-delta környékén honos a szürke gém, a vörös gém, a bakcsó, a bölömbika, a függőcinke, a batla. Csak a Duna-delta lakói a rózsás pelikánok.

Faunája III. A holtágak, árterek legjellegzetesebb apró emlősei a vízicickány, a vízipocok, a törpe egér, de a vidra, az újabban visszaköltöztetett hód, és csehszlovák honosítás miatt a kártékony pézsmapocok is jellemző. A ragadozókat elsősorban a vörös róka és a görény képviseli. A 19. században még sok aranysakál („nádifarkas”) is élt a Dunánál, ám ezeket kiirtották. A nagy kiterjedésű erdőkben nagyobb nagyvadállomány (őz, szarvas, vaddisznó) is található. A nagyvadak számát etetéssel tartják fent és a kipusztított nagyragadozók hiányában vadászattal ritkítják.

Tájvédelmi egységei Felső-Duna Nemzeti Park Dunamenti erdő Neuburg és Ingolstadt között Donauleiten Természetvédelmi Terület Donau-Auen Nemzeti Park Szigetközi Tájvédelmi Körzet Dunamenti Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet Duna–Ipoly Nemzeti Park Duna–Dráva Nemzeti Park része: Gemenci-erdő Kopácsi rét Nemzeti Park Felső Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum Deliblatska peščara Rezervátum Vaskapu Nemzeti Park Kazán-szoros Nemzeti Park Persina Natúrpark Kalimok-Brushlen Természetvédelmi Terület Srebarna bioszféra rezervárum Duna-delta Nemzeti Park

Köszönöm a figyelmet! Horváth Dominika