Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán"— Előadás másolata:

1 Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán
Képeslapok a Dunáról Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán

2 „A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj
„A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj. Alig hallottam, sorsomba merülten, hogy fecseg a felszin, hallgat a mély. Mintha szivemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.” Részlet: József Attila Dunánál c. verséből

3 Eredete A legtöbb írás szerint a Fekete-erdőben ered, a Fürstenberg hercegek parkjában, ahol egy medence és egy jelképes szoborcsoport jelzi emléktáblával a Duna eredetét.

4 Adatok A Duna Európa második leghosszabb és legbővízűbb folyója a Volga után, hossza 2860 km. Magyarországi szakasza 417 km, ebből 142 km határfolyó Szlovákiával. A Duna mélysége, szélessége és sebessége szakaszonként változó.

5 A Duna tájformáló szerepe
A Duna tájformáló szerepe kettős, egyszerre épít és pusztít is. A rombolás elsősorban a gyorsabb folyású, hegyi szakaszokon, míg az építés a lassabb folyású, alföldi részeken jellemző. Épít: Rombol: szigeteket kőszirtek pusztítása Pl. Margitsziget pl. Visegrádi-szoros A Duna építő-romboló munkája csodálatos természeti képződményeket hozott létre a Kárpát-medencében, mint például a Szigetköz, a Csallóköz és a Duna-kanyar.

6 Hidak a Dunán A Duna-hidak száma jelenleg 295, a hajózható Duna-ágakon 47 híd található. A Duna-hidak mérete rendkívül széles határok között változik: a legrövidebb híd 25 m, a leghosszabb 2250 m. A Duna leghosszabb hídja, a Beška viadukt (Szerbia).

7 Nemzeti parkok A Dunát sok, Európa más folyóival összehasonlítva viszont viszonylag kevés környezeti kár érte, élővilága nagyrészt megmaradt. Ezt az adottságot felismerve az 1970-es évektől folyamatosan alakultak nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek a Duna árterében. Ezek a nemzeti parkok jelenleg a következők: Felső-Duna Nemzeti Park Dunamenti erdő Neuburg és Ingolstadt között Donauleiten Természetvédelmi Terület (Passau környéke) Donau-Auen Nemzeti Park (Bécstől délre) Szigetközi Tájvédelmi Körzet Dunamenti Ártéri Erdők Tájvédelmi Körzet Duna–Ipoly Nemzeti Park Duna–Dráva Nemzeti Park része: Gemenci-erdő Kopácsi rét Nemzeti Park Felső Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum Deliblatska peščara Rezervátum Vaskapu Nemzeti Park Kazán-szoros Nemzeti Park Persina Natúrpark Kalimok-Brushlen Természetvédelmi Terület Srebarna bioszféra rezervátum Duna-delta Nemzeti Park

8 Képzeletbeli hajóút a Duna magyarországi szakaszán

9 Hajóutunk első állomása: Győr
Győr Magyarország dinamikusan fejlődő térsége, amely a Bécs-Pozsony-Győr háromszögben helyezkedik el. Számtalan multinacionális vállalkozás Győrt választotta Közép-európai központjának. Ilyenek például: az Audi és a Philips.  A város a vasúti és a közúti forgalom országos jelentőségű csomópontja. Győr egyben fontos vallási központ is. A katolikus és az evangélikus egyház püspöki székhelye.

10 Hajóutunk második állomása: Komárom
Komárom a Kisalföld keleti szélén, a folyó jobb partján fekvő város. Közúti és vasúti híd köti össze a Szlovákiához tartozó Komárnóval. Komárom nevezetessége: erődrendszere, mely világörökség jelölt.

11 Hajóutunk harmadik állomása: Esztergom
Esztergom fejlett iparú iskola- és kikötőváros Komárom-Esztergom megyében. Érseki és a tatárjárásig királyi székhely. Belvárosa műemléki védelem alatt áll. Itt található a városközpont, azaz a Széchenyi tér és a Királyi város is. A Várhegyen található Esztergom egyik legnevezetesebb épülete, mely egyben a város jelképe is, az esztergomi bazilika.

12 Hajóutunk negyedik állomása: Visegrád
A Duna jobb partján, a Visegrádi- hegységhez tartozó hegyek koszorújában található. A Várhegy tetején található a Fellegvár. A vár és a körülötte kialakult település az Anjou királyok, Luxemburgi Zsigmond majd I. Mátyás uralkodása idején élte fénykorát.

13 Hajóutunk ötödik állomása: Szentendre
Szentendre város Pest megyében fekszik. Nevezetessége a skanzen, mely sok külföldi és hazai turistát vonz a városba. A városban több neves múzeum található, (Barcsay,Czóbel, Kovács Margit)

14 Hajóutunk hatodik állomása: Budapest
Fővárosunk, az ország központja. Két város (Buda, Pest) egyesülésével jött létre 1873-ban, melyeket addig a Duna választ el. Budapest városi múltja az ókorra nyúlik vissza.

15 Hajóutunk hatodik állomása: Budapest
Budapest Közép-Európa egyetlen olyan fővárosa, amely hőforrásokkal rendelkezik. Kiemelkedő jelentőségűek a reumás és orthopédiai problémák kezelésére, az asztmás és légúti panaszok enyhítésére szolgáló vizek.

16 Hajóutunk hetedik állomása: Dunaújváros
Fejér megye nyugati részén, a Duna jobb partján található. Itt van ország egyik legjelentősebb ipari komplexuma (Dunaferr Rt.), amelynek nagy szerepe van abban, hogy a város az elmúlt évtizedekben megtalálta reális helyét az ország gazdasági-kulturális életében és a Mezőföld keleti részének jelentős központjává vált.

17 Hajóutunk nyolcadik állomása: Paks
Paks város Tolna megyében található, a Paksi kistérség központja. Nevezetessége, hazánk egyetlen atomerőműve, mely az ország energiaellátásában nagy jelentőséggel bír.

18 Hajóutunk kilencedik állomása: Mohács
A Dél-Dunántúl délkeleti szegletében lévő település, Magyarország egyik legdélibb városa. A város legnagyobb ipari üzeme, a farostlemezgyár az ártéri erdők faanyagát dolgozza föl,termékei viszont részben a mohácsi bútorgyárban kerülnek felhasználásra. A vonzereje a busójárás, amikor az emberek maskarákba öltöztetve búcsúztatják a telet.

19 Itt véget ér a magyarországi szakasz, de képzeletben tovább utazhatnánk a Fekete-tengeri delta-vidékhez. A Duna-delta 3446 km²-nyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata a Volga-delta mögött,Románia és Ukrajna területén. 1991-ben a Duna-delta a  Világörökség része lett.

20 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Képzeletbeli hajóút megállókkal a Duna magyarországi szakaszán"

Hasonló előadás


Google Hirdetések