A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Marketingkommunikáció és PR
Advertisements

Gazdálkodás illetve kaszálóhasználat Csíkban és Gyimesben – egy szociológiai kutatás tapasztalatai – Június 9.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Vélemények a tehetségről
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A projekt eredményei, előnyök, változások (3) Dr. Kajdi FerencDr. Martin Polovka Dr. Schmidt RezsőGyőri Tibor Schiller OttíliaTeschner-Kovács Zsófia Dr.
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
Egy tervezett elektronikus agrár-piactér kérdőíves megkérdezésének tapasztalatai Szabó-Szentgróti Eszter – Csonka Arnold – Szabó-Szentgróti Gábor Kaposvári.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Image kutatások helye, szerepe a gyógyszeripari piackutatásokban
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A magyar fogyasztói szegmensek egészségvásárlása
13. Tétel Szépségszalonjában kötelező jól látható helyen elhelyezni az árjegyzéket! Foglalja össze az Ön által ismert árképzési módokat! Mutassa be egy.
Reklámelőteszt és reklámhatás-vizsgálat
Mennyire (információ)tudatos a magyar vásárló?
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Dr. Bödecs Tamás Pécsi Tudomány Egyetem ETK
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés Éfosz TRUEFOOD szeminárium Budapest, október 21.
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Turizmus gazdaságtan 4.. Szálláshely-statisztikai megfigyelések Előny Helyettesítheti a határstatisztikai megfigyeléseket (részben) Legtöbb országban.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Használói elégedettség vizsgálata és eredményei egy gazdasági szakkönyvtárban Könyvtári minőségfejlesztés 21 workshop december. 8. ELTE Egyetemi.
Fenntartható fejlődés a kereskedelemben
Tudatos a fogyasztó? Kozák Ákos március 28..
Helyettesítő termékek a tej esetében
Készítette: Barabás Dóra Sleisz Gabriella Ballai Bálint Juhos Balázs
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
A folytonosság Digitális tananyag.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Marketing információs
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
Ügyfélpreferenciák a bankszámlakivonatok esetében Dr. Tomcsányi Péter Prime Rate ügyvezető.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
Attitűdvizsgálat a funkcionális élelmiszerek fogyasztásában klaszterelemzéssel Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Érettségi eredmények 2017.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Cseres-Gergely Zsombor
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata Dr. Németh-T. Anett Dr. Vincze-Tóth Judit Teschner Gergely Dr. Hegyi Judit Dr. Mezei Katalin Dr. Kalmár Sándor Dr. Kacz Károly Mosonmagyaróvár 2012. december 06.

Anyag és módszer A vizsgált témakörök: a funkcionális élelmiszerek ismertsége és megítélése, a termék választási preferenciák beazonosítása, releváns információs csatornák feltárása, funkcionalitás ár-érték arányú fogyasztói megítélése, a potenciális fogyasztók jellemzőinek feltárása, a funkcionális élelmiszerek fogyasztását gátló tényezők definiálása, és a lehetséges motivációk feltérképezése.

A kutatás 3 fázisban zajlott: Anyag és módszer A kutatás adatbázisa: kérdőíves megkérdezésből nyert primer adatok. A kutatás 3 fázisban zajlott: A projektben meghatározott földrajzi területre kiterjedő „országos” kérdőíves vizsgálat „átlagos fogyasztók”. 2012. június 14-én projekt nap keretében vakteszttel kombinált kérdőív „speciális fogyasztók”. Bio-bolti kérdőíves megkérdezés „speciális fogyasztók”.

Anyag és módszer A mintavétel metódusa: A vizsgálat előkészítése és lebonyolítása az előre meghatározott mintavételi terv alapján történt, amely minden esetben illeszkedett az adott fázis specialitásaihoz, mind a feltett kérdések, mind a megkérdezettek száma vonatkozásában.

1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év)   Férfi Nő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van.

1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év)   Férfi Nő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság 82%-a szerint viszont nincs, vagy nem lehet kedvezőtlen hatása a szervezetre a funkcionális élelmiszerek fogyasztásának.

1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év)   Férfi Nő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság 59%-a szerint viszont a funkcionális élelmiszerek nem a hozzáadott anyagok révén fejtik ki kedvező élettani hatásukat.

1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év)   Férfi Nő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van. A teljes sokaság több mint fele egyetértését nyilvánította ki, azonban hölgyek (61%) inkább egyetértettek ezzel az állítással, mint az urak (51%).

A teljes sokaság átlagosan 21%-a osztotta ezt a véleményt. 1. táblázat A funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan az igaznak vélt állítások száma demográfiai adatok szerinti bontásban (db) A teljes sokaság átlagosan 21%-a osztotta ezt a véleményt. Elképzelhetőnek tartom, hogy a funkcionális élelmiszereknek lehet negatív hatásuk. Válaszok Nem Legmagasabb iskolai végzettség Életkor (év)   Férfi Nő Általános iskola Szakmunkás képző Érettségi bizonyítvány Felsőfokú szakképesítés Diploma 14-18 19-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65 felett Igaz 20 26 5 21 2 18 1 22 11 9 A funkcionális élelmiszerek kedvező élettani hatásukat a hozzáadott anyagok (vitamin, ásványi anyag, stb.) révén fejtik ki a szervezetben. 38 70 7 48 42 4 45 23 16 13 6 A funkcionális élelmiszerek fogyasztásával jobb egészségi állapot, kedvezőbb közérzet és a betegségek kockázatának csökkentése érhető el. 53 94 64 60 3 51 31 30 Minden „E-számmal” jelölt összetevő káros az egészségre. 35 17 12 8 A funkcionális élelmiszereknek testsúly csökkentő hatásuk van.

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 90,5%

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 69,4%

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő) 20,5%

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

1. ábra A vizsgálatba vont élelmiszerek ismertsége nemenkénti megoszlásban (fő)

2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

2. ábra A komplex adatbázis eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan (%)

3. ábra Az „országos” kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

4. ábra A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

4. ábra A projekt nap eredményeinek összesítése a funkcionális - és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

5. ábra A bolti kérdőív eredményeinek összesítése a funkcionális – és a bio-élelmiszerek ismertségére vonatkozóan

KÖVETKEZTETÉS A bio-termékeket vásárlók bár nem ismerik olyan nagy arányban a funkcionális élelmiszereket, de nyitottak és érdeklődőek, tehát potenciális célcsoportot képezhetnek.

JAVASLAT A vizsgálat eredményei alapján egy olyan terméknek lenne a legkedvezőbb a megítélése és találna legkönnyebben rendszeres vásárlókra, ami bio - és funkcionális jegyeket egyaránt hordoz magában.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!