Kriminálpolitika és büntetőjog-alkotás – a Btk. 2009. évi átfogó módosítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
A közérdekű munka büntetés végrehajtása és
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
A BÜNTETÉSTAN TÖRTÉNETÉBEN, ELMÉLETI ALAPVETÉSSEL
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
Buczkó Erika r. alezredes
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Az elterelés változása előnyök és anomáliák után…
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az orvos szabálysértési felelőssége
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Mentesítés lényege Az elítélt mentesül azon hátrányos jogkövetkezmények alól, amelyeket a törvény az elitéléshez fűz (büntetőjogon kívüli.
AZ ÖSSZBÜNTETÉS.
Intézkedések V. 1..
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi Hivatal.
Dr. Pallo József PhD. bv. ezredes
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Összbüntetés dr. Széplaki László Összbüntetés
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Bűncselekményekkel kapcsolatos alapismeretek
A BŰNÜGYI HELYZET ÉRTÉKELÉSE
Előadás másolata:

Kriminálpolitika és büntetőjog-alkotás – a Btk évi átfogó módosítása

Áttekintés A kriminálpolitika fogalma A kriminálpolitikai reform sarokkövei A Btk. új ÁR tervezet kriminálpolitikai alapjai –A kétnyomtávú / kettős nyomvonalú kriminálpolitika (two track criminal policy) –A helyreállító igazságszolgáltatási filozófia büntetőjogi koncepciója → a sértett / áldozat-orientált kriminálpolitika A kriminálpolitikai reform megvalósulása a tételes jogban

A kriminálpolitika fogalma A kriminálpolitika a társadalompolitika része A kriminálpolitika meghatározza a büntetőjog-alkotási politikát (a büntető jogszabályok minőségét) A kriminálpolitika kijelöli a bűnözéssel szembeni állami fellépés eszközeit –büntető igazságszolgáltatási eszközök és –büntető igazságszolgáltatási rendszeren kívüli eszközök A büntető igazságszolgáltatási rendszer elemei a bűnüldözés, a büntető ítélkezés, a büntetőjogi mediáció, a büntetés-végrehajtás és a pártfogás. A kriminálpolitika büntető igazságszolgáltatási rendszeren kívüli elemei a közösségi bűnmegelőzés és az áldozatsegítés

A kriminálpolitikai reform sarokkövei 2003 A társadalmi bűnmegelőzés intézményi és szakmai keretei A pártfogó felügyelői reform → a közösségben végrehajtott büntetések és a feltételes szabadság hatékony alkalmazásának intézményi feltételei 2005 Állami áldozatsegítő szolgálat → a bűncselekmények áldozatainak segítése és védelme, áldozati kárenyhítés 2006 A büntetőjogi mediáció bevezetése → a sértett személy és a megsértett közösség kiengesztelésnek új feltételei

Két nyomtávon/kettős nyomvonalon Első nyomvonal: súlyos, erőszakos bűncselekmények, veszélyes bűnözők → fellépés a büntetőjog szigorával Második nyomvonal: tömegesen elterjedt, kisebb súlyú, bűncselekmények, kevésbé veszélyes elkövetők → fellépés a szankciórendszer hagyományos elemein túl alternatív, szabadságelvonást nem tartalmazó, közösségben végrehajtott szankciókkal is vagy Első nyomvonal: a bűnözés új, súlyos formái (szervezett bűnözés, kábítószer-bűnözés, terrorizmus) → fellépés a büntetőjogon kívüli eszközökkel is Második nyomvonal: a bűnözés egyéb szegmentumai → fellépés a büntetőjog eszközeivel

A sértettek érdekében, a sértettek védelmében A büntető igazságszolgáltatás jogi garanciái kétszáz éve az elkövető – hatalom relációt tekintik a legérzékenyebbnek, ezt szabályozzák a legbehatóbban A sértett/áldozat-orientált kriminálpolitika a büntetőeljárás-jogban tudatosítja a sértett (áldozat) – elkövető és a sértett (áldozat) – hatalom relációt Az anyagi büntetőjog gondoskodik a sértettek fokozott védelméről A szankciórendszer resztoratív, sértett (áldozat) kiengesztelő elemekkel bővül

A kriminálpolitikai reform megvalósulása – a Btk. új ÁR tervezete Új bűncselekmény-fogalom és a bűncselekmények súly szerinti felosztásának új szabályozása A büntetőjogi felelősségre vonás akadályainak újraszabályozása A szankciórendszer újraszabályozása A büntetőjogi mediáció újraszabályozása A büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés újraszabályozása A fiatalkorú és a fiatal felnőtt elkövetőkre vonatkozó új szabályok A bűncselekményi értékhatárok módosítása

Btk. új ÁR helyett a Btk. átfogó módosítása A Btk. átfogó módosítása → Btk. novella A Btk. új ÁR tervezet számos kriminálpolitikai törekvését megvalósítja –szankciórendszer reformja –a büntetőjogi mediáció újraszabályozása –sértettek fokozott védelme A Btk. Különös Rész számos rendelkezésének a módosítása A válságkezelő kriminálpolitika hatása → szigorító rendelkezések

Jogos védelem A jogtalan támadás kockázatát a támadónak kell viselnie. A megtámadottnak szélesebb védekezési joga van → nem büntethető, ha ijedtségből túllépi a támadás elhárításának szükséges mértékét. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. Megelőző jogos védelem A jogos védelem új, előrehozott alakzata. A jövőben esetleg bekövetkező, majdani jogtalan támadás megelőzése érdekében – az élet kioltására nem alkalmas – védőberendezés, védekező eszköz alkalmazható. A jogos védelem mint a sértettek védelemének eszköze

A jelenlegi szankciórendszer szabadságvesztés-centrikus A végrehajtandó szabadságvesztés a legsúlyosabb szankció → mindenekelőtt a társadalom fizikai védelmét biztosítja a veszélyes bűncselekmények elkövetőivel és a megrögzött bűnözőkkel szemben. Az új szankciórendszer céljai: a társadalom védelme, a sértetti érdekek érvényre juttatása, az elkövetők reintegrációjának segítése. Ennek érdekében a Btk. novella megteremti a jelenlegi mellékbüntetések teljes körű önálló alkalmazását, csaknem teljesen felszámolja a büntetések együttes alkalmazásának a korlátait, megsokszorozza a büntetések és az intézkedések lehetséges kombinációit. Az új szankciórendszer I.

Az elítéltek ítéletei tartamának megoszlása

Elsőbűntényesek ítéletei tartamának megoszlása 1 hó1 - 6 hó6 hó - 1 évmax. egy év1 - 2 év2 - 3 évrövid tartam>3 év

Elítélt/előzetes letartóztatott

Az új szankciórendszer II. Életfogytig tartó szabadságvesztés A bíró az ítéletben továbbra is kizárhatja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Részben felfüggesztett szabadságvesztés A 2 és 5 év közötti szabadságvesztés fele részben felfüggeszthető. A büntetés felét mindig le kell tölteni. A másik rész végrehajtása feltétesen felfüggeszthető → ha az elítélt megszegi a feltételeket, elrendelik a végrehajtást. Pénzbüntetés Jelentősen emelkednek a kiszabható pénzbüntetés határai: alsó határ: forintról → forintra, felső határ: forintról → forintra. Lehetőség lesz legfeljebb két éven belül, havi részletekben történő megfizetésére.

Intenzív pártfogó felügyelet Az elítélt a pártfogás részeként a köz számára munkát végez Alkoholisták kényszergyógyítása Megszűnik Az alkoholizmus szenvedélybetegség →nem lehet kényszerrel gyógyítani Kényszergyógykezelés A kóros elmeállapotú elkövetőket nem büntetni kell, hanem gyógyítani Többé nem határozatlan tartamú szankció →legfeljebb az elrendelése alapjául szolgáló bűntény büntetési tételének a maximumáig tarthat A végrehajtás helye nem korlátozódik a zárt bv. egészségügyi intézményre (IMEI) Az új szankciórendszer III.

A válságkezelő kriminálpolitika termékei A bűnözéstől való félelemre reagálnak büntetőjog-alkotási eszközökkel A polgárok szubjektív biztonságérzete a viszonyítási pont Premissza: romlik a bűnözési helyzet, terjed az erőszak, nincsen közbiztonság Amit a bűnözésről tudunk: –A bűnözés az elmúlt évtizedben stabilizálódik –Kialakultak a piaci társadalmakra jellemző bűnözés sajátosságai –A bűnözési helyzet Magyarországon jobb, mint egyes nyugat-európai országokban –Csökken az erőszakkal szembeni tolerancia → emelkedik a regisztrált erőszakos bűncselekmények száma Szigorító rendelkezések I.

Szigorító rendelkezések II. Példák: Védekezésre képtelen sértettek fokozott büntetőjogi védelme Rendőrök büntetőjogi védelmének a fokozása Erőszakos többszörös visszaesők szigorúbb megbüntetése Fegyveres / felfegyverkezett bűnözők fokozott büntetőjogi fenyegetettsége Előzetes letartóztatás felső mértékének a növelése

Ligeti Miklós Köszönöm a megtisztelő figyelmet!