Az EU csatlakozás hatása a magyar gyógyszerellátásra Székely Krisztina 2004.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
EU alapismeretek E-Learning.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Mi lesz veled ügyvivő? Az ügyvivői hivatás jövője „gyógyszeripari” ügyvivő szemével dr. Gróf Pálma.
Az Európai Unió és Magyarország
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
GYÓGYSZEREK ENGEDÉLYEZÉSE az EU-BAN
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐCSOPORT EGÉSZSÉGÜGYI KABINET.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
dr.Daszkalovics Katalin
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Tudnivalók a továbbtanulásról
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
2014. november Rendek Tímea
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Előzetes piaci konzultáció
Közbeszerzési szabályok változása és
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Az EU csatlakozás hatása a magyar gyógyszerellátásra Székely Krisztina 2004.

Acquis Áruk szabad mozgása Áruk szabad mozgása Egységes piac Egységes piac Jogharmonizáció Jogharmonizáció Jog az egyenlő esélyű gyógykezeléshez Jog az egyenlő esélyű gyógykezeléshez „Az egységes piacnak nemcsak az európai állampolgárok életminőségét kell javítania, hanem az eljövendő generációk érdekében az európai gyógyszeripar versenyképességét és kutatási lehetőségeit is.”

Rövid és hosszú távú előnyök, hátrányok Szabadalmi jog Szabadalmi jog Törzskönyvezés Törzskönyvezés Szellemi tulajdon védelme Szellemi tulajdon védelme Ár- és támogatási rendszer Ár- és támogatási rendszer Gyógyszerkereskedelem Gyógyszerkereskedelem

Szabadalmi jog Magyarország óta tagja az Európai Szabadalmi Egyezménynek, növekvő számú bejelentés érkezik PCT (Nemz. Szab. Együttműk. Szerz.) eljárás keretében Magyarország óta tagja az Európai Szabadalmi Egyezménynek, növekvő számú bejelentés érkezik PCT (Nemz. Szab. Együttműk. Szerz.) eljárás keretében SPC (Kiegészítő Oltalmi Tanúsítvány, +5 év) a csatlakozás napjától: SPC (Kiegészítő Oltalmi Tanúsítvány, +5 év) a csatlakozás napjától: „minden érvényes alapszabadalommal rendelkező gyógyszerre, amelynek első forgalombahozatali engedélye január 1. utáni, adható Tanúsítvány Magyarországon, amennyiben azt a csatlakozás napjától számított 6 hónapon belül kérelmezik” Az első években csekély hatás a generikumok forgalombahozatalára Azonos szintű védelem

Törzskönyvezés 1. Nemzeti törzskönyvezésű szerek: a dokumentáció kötelező felújítása dec. 31-ig, vagy kivonás a forgalomból Nemzeti törzskönyvezésű szerek: a dokumentáció kötelező felújítása dec. 31-ig, vagy kivonás a forgalomból Magyarország nem kért haladékot 10 évnél régebben bejegyzett készítményeknél felújítás főként „megalapozott alkalmazásra” hivatkozással Kisforgalmú, túlhaladott készítmények eltűntek a piacról Decentralizált (MRP) törzskönyvezésű szerek: a CADREAC együttműködés keretében óta lehetséges Decentralizált (MRP) törzskönyvezésű szerek: a CADREAC együttműködés keretében óta lehetséges A csatlakozás után nem lehetnek eltérő, helyi indikációk Elavult gyógyszerek tűnnek el

Egyenlő hozzáférés új gyógyszerekhez Centralizált (CP) törzskönyvezésű szerek: az engedély a csatlakozás után azonnal érvénybe lép Centralizált (CP) törzskönyvezésű szerek: az engedély a csatlakozás után azonnal érvénybe lép Szükséges adminisztratív lépések: egységes alkalmazási előírás lefordítása, az Európai Bizottság engedélyezése – néhány hét A korábbi nemzeti törzskönyvezés érvényét veszti Az új EU Gyógyszertörvény tervezet a centralizált eljárást néhány gyógyszercsoportban kötelezővé teszi Az új EU Gyógyszertörvény tervezet a centralizált eljárást néhány gyógyszercsoportban kötelezővé teszi Eltűnik a különbség a külföldi és magyar engedélyezés időpontja között Törzskönyvezés 2.

Kedvezőbb feltételek új innovatív gyógyszerek bevezetéséhez Törzskönyvi adatkizárólagosság védelme jan. óta érvényben – (6 év az első EU forgalombahozataltól, csak ápr.12. után beadott eredeti engedélyezési kérelmek esetén) Törzskönyvi adatkizárólagosság védelme jan. óta érvényben – (6 év az első EU forgalombahozataltól, csak ápr.12. után beadott eredeti engedélyezési kérelmek esetén) Gyakorlati megvalósítást még ki kell dolgozni Gyakorlati megvalósítást még ki kell dolgozni Az új EU Gyógyszertörvény a védelmi időszakot egységesen 10 évre terjeszti ki Az új EU Gyógyszertörvény a védelmi időszakot egységesen 10 évre terjeszti ki Szűk hatáskör, de mégis némi védelem eljárás- szabadalmú gyógyszerek esetén Szellemi tulajdon védelme

Befektetések csak kiszámítható környezetbe áramlanak Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek árának megállapítását,valamint a nemzeti egészségbiztosítási rendszerekbe történő felvételüket szabályzó intézkedések átláthatóságáról szóló 89/105/EEC direktívát a csatlakozásig be kell vezetni! Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek árának megállapítását,valamint a nemzeti egészségbiztosítási rendszerekbe történő felvételüket szabályzó intézkedések átláthatóságáról szóló 89/105/EEC direktívát a csatlakozásig be kell vezetni! Egyes technikai elemeit a 295/2002. (XII.27) Kormányrendelet tartalmazza, de nincs lefektetve az előírt kritériumrendszer a gyógyszerek támogatásba történő befogadásáról illetve törléséről! Egyes technikai elemeit a 295/2002. (XII.27) Kormányrendelet tartalmazza, de nincs lefektetve az előírt kritériumrendszer a gyógyszerek támogatásba történő befogadásáról illetve törléséről! A csatlakozás napjáig a direktíva minden előírását be kell vezetni, megteremtve az átlátható, diszkrimináció mentes gyógyszerár támogatási feltételrendszert és a kiszámítható piaci környezetet Ár- és támogatási rendszer 1.

Nemcsak elméletben transzparens Kritériumrendszert az EU Bizottsággal ismertetni kell Kritériumrendszert az EU Bizottsággal ismertetni kell Eljárásrend, határidők Eljárásrend, határidők nap alatt nap alatt Döntések közlése határidőn belül Döntések közlése határidőn belül Jogorvoslati lehetőség Jogorvoslati lehetőség Döntés hiányában a beadvány életbe lép Döntés hiányában a beadvány életbe lép Ár- és támogatási rendszer 2. Európai módszer

Más hozzáállás Ártárgyalás előre meghirdetett feltételrendszer alapján Ártárgyalás előre meghirdetett feltételrendszer alapján Áremelési kérvény elbírálása 90 nap alatt Áremelési kérvény elbírálása 90 nap alatt Igazolható jogosság alapján áremelés engedélyezése Igazolható jogosság alapján áremelés engedélyezése Befogadás feltételeinek előzetes nyilvánosságra hozatala Befogadás feltételeinek előzetes nyilvánosságra hozatala Támogatás megvonása is csak objektív, igazolható kritériumok alapján Támogatás megvonása is csak objektív, igazolható kritériumok alapján Szakvéleményeket csatolni kell Szakvéleményeket csatolni kell Jogorvoslat Jogorvoslat Ár- és támogatási rendszer 3. Nagy feladatot ró a szereplőkre

Ár- és támogatási rendszer 4. A gyógyszerek fogyasztói árának ÁFÁ-t kell tartalmaznia: január 1-től 5% A gyógyszerek fogyasztói árának ÁFÁ-t kell tartalmaznia: január 1-től 5% Hatása térítési díj növekedés lett Hatása térítési díj növekedés lett Tervezni kellett volna a gyógyszer-támogatási költségvetésben Kötelező ÁFA

A vállalatok nem fejlesztik jelenlétüket reexportáló országban Magyarországi árak a legalacsonyabb EU szinten vagy annál lejjebb, a 15%-os árcsökkentés tálcán kínálja a lehetőséget Magyarországi árak a legalacsonyabb EU szinten vagy annál lejjebb, a 15%-os árcsökkentés tálcán kínálja a lehetőséget A reexport mértéke egyelőre kiszámíthatatlan A reexport mértéke egyelőre kiszámíthatatlan Áruhiány léphet fel Derogáció az EU jelenlegi tagállamai részére a Csatlakozási Szerződésben: Derogáció az EU jelenlegi tagállamai részére a Csatlakozási Szerződésben: „Szabadalom vagy kiegészítő tanúsítvány birtokosai a jelenlegi tagállamokban olyan gyógyszereknek, melyek szabadalma ill. kiegészítő tanúsítványa akkor keletkezett, amikor a csatlakozó országban a védelem nem volt elérhető, megakadályozhatják az exportot az új tagállamokból és az importot és forgalmazást azokban az országokban, ahol a szabadalom vagy a kiegészítő tanúsítvány érvényben van. A szabadalom tulajdonosát egy hónappal korábban értesíteni kell.” Alkalmazhatóságát a gyakorlat fogja bizonyítani Párhuzamos kereskedelem

Minden rendszer annyit ér, amennyit betartanak belőle A transzparencia kiszámíthatóságot is jelent A transzparencia kiszámíthatóságot is jelent Befektetés a kutatásba, gyártásba csak tervezhető piacon éri meg Befektetés a kutatásba, gyártásba csak tervezhető piacon éri meg Az új gyógyszereket kellő védelmet nyújtó, stabil piacra hozzák be a gyártók, ahol betartják a törvényeket és a szerződéseket Az új gyógyszereket kellő védelmet nyújtó, stabil piacra hozzák be a gyártók, ahol betartják a törvényeket és a szerződéseket

A tét az, hogy a magyar ember gyógyszerterápiás szempontból egyenrangú, vagy másodrendű polgára lesz-e az EU-nak