Hálózatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
A hálózat hardveroldalról
Hálózatok.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
A számítógép-hálózatok elméletéről
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Bevezetés az informatikába Farkas János, Barna Róbert
A számítógép alapegységei
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Topológiák Hálózati eszközök
A hálózatok funkcionális elemei
Turócziné Kiscsatári Nóra
Hálózatok.
Tűzfal (firewall).
Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Kommunikáció a hálózaton
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Hálózatok

Hálózat fogalma A hálózatok önállóan is működőképes számítógépek elektronikus összekapcsolása, ahol az egyes gépek képesek kommunikációra külső beavatkozás nélkül. Egy klasszikus hálózat legalább egy központi számítógépből, azaz szerverből és a hozzákapcsolódó munkaállomásokból áll.

A szerver funkciója a hálózaton lévő számítógépek kiszolgálása A számítógépes hálózatra csatlakoztatott minden számítógépet – a szerver kivételével – munkaállomásnak nevezünk. Munkaállomás lehet: személyi számítógép, vagy terminál.

Amikor egy személyi számítógéppel csatlakozunk a hálózatra, a hálózati kiszolgálót, jobbára csak adattárolás céljából használjuk. A programok futtatása és az adatok feldolgozása a saját gépünk feladata. A terminál általában olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép-hálózat központi számítógépével kommunikáljunk.

Előnyei Közös erőforrás-használat: a hálózati összeköttetés révén a gépek a hálózat egy másik gépének bármely erőforrását használhatják. Osztott háttértár használat: az egyes userek, munkaállomások háttértárolóján lévő könyvtára(ka)t, alkönyvtárakat kijelölhetjük - megoszthatjuk - közös használatra

Előnyei Nincs szükség önálló háttértárolóra: mivel az egyébként önálló működésre képes gépeket egy központi gép irányítja (szerver), ezért a központi gép háttértárolóit a rendszer bármelyik munkaállomása használhatja. Gyors adatátvitel

Előnyei Nagyobb teljesítmény: az önállóan működő számítógépek összekötésével, azok egy közös rendszert alkotnak, így a rendelkezésre álló erőforrások összeadódnak, vagyis a teljes hálózat egyes gépein megosztott, hozzáférhetővé tett erőforrásainak összessége.

Hátrányai Biztonsági igény: a számítógép-hálózatok a gyors és közvetlen adatátvitel miatt sokkal inkább ki vannak téve olyan veszélyforrásoknak, melyek az adatainkat fenyegeti. A veszélyforrások egyik részét képezik a vírusok. Hálózati környezetben hatalmas károk okozására képesek, ráadásul igen nehéz, körülményes a kiirtásuk is. A másik komoly veszélyforrás az illetéktelen hozzáférés lehetősége

Hátrányai Költségigénye: igaz, hogy a rendszerben önállóan működni képes gépek vannak, de attól tudnak hálózatba kötve is dolgozni, mert a működésükhöz fontos és elengedhetetlenül szükséges eszközöket kell hozzájuk illeszteni ill. beléjük építeni (hálózati kártya, hub, repeater, árnyékolt koax kábel… stb.) Ezek az illesztő egységek, valamint a kábelhálózat kiépítése igen költséges.

Hátrányai Hálózati operációs rendszer: a hálózat működtetését egy speciálisan erre kifejlesztett operációs rendszer végzi, amely képes kezelni a több felhasználós környezetet és a megosztott adatbázisokat. Ez a hálózati rendszerkörnyezet, nehezebben adminisztrálható, drága működtető szoftvert igényel.

Kapcsolattípusok: Kétféle: Pont-pont kapcsolat (point to point): egy számítógép egy másikkal közvetlen összeköttetésben áll. Üzenetszórásos kapcsolat (broadcast): a hálózatban valamennyi számítógép egyetlen adatátviteli csatornára kapcsolódik. Ilyenkor az információ minden számítógéphez egyformán eljut.

Hardver eszközök Az átvivő közeg elemei: Koaxiális kábel: Előnye a nagy sávszélesség, nagy távolság, zajérzéketlenség. Viszont lehallgatható, rendkívül sérülékeny és nehézkesen szerelhető. Sodrott érpár: Két szigetelt, egymással összecsavart rézhuzalból áll

Az átvivő közeg elemei: Optikai kábel: Előnyei: érzéketlen az elektromágneses zavarokra, nagy sávszélességű, nagy távolság hidalható át, nem hallgatható le. Hátránya: drága, nehéz javítani és szerelni.

Az átvivő közeg elemei: Infravörös, lézer, mikrohullámú, műholdas átvitel: Általában speciális igényeket elégítenek ki, mint pl.: földrajzi akadályok (folyó), távolságok (földrészek) áthidalása.

Hálózati kártya : A hálózati kártya teszi lehetővé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket. Magyarországon elsősorban az Ethernet hálózatok terjedtek el kb. 90 %-ban, ezért itt ezen megvalósításhoz használt kártyával, azaz az Ethernet kártyával foglalkozunk.

Hálózatok összekapcsolása: Repeater (jelismétlő): Egyszerű jelerősítést végez. A beérkező jeleket újra digitalizálja, így a jeltorzulást is kiküszöböli Bridge (híd): Egy tárolva továbbító eszköz. Beolvassa a teljes keretet, ellenőrzi, majd a célállomás hálózatába továbbítja, és így nem terheli a többi hálózati részt.

Hálózatok összekapcsolása: Router (forgalomirányító): Ellátja a bridge funkcióját, emellett azonban útvonalválasztást is végez. Gateway (átjáró): Két teljesen más típusú hálózatot köthet össze.

Protokollok A protokoll a hálózati kommunikációt leíró szabályok rendszere. Protokollokat használnak a hálózatokban egymással kommunikáló számítógépek és programok is.

Legelterjedtebb hálózati protokoll: TCP/IP(Transmission Control Protocol/Internet Protocol; Átviteli Ellenőrző Protokoll/Internet Protokoll). Az internet szabványosított, leggyakrabban használt kommunikációs protokolljainak összessége

Internet alkalmazási protokollok: POP3: levelezési protokoll FTP: adatlehívásra használt protokoll HTTP : web böngészésre használt protokoll