Hálózatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
Hálózati alapismeretek
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
A számítógép-hálózatok elméletéről
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózatok működésének alapelvei
Hálózatok.
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Erőforrások a hálózaton
Számítógép hálózatok.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Topológiák Hálózati eszközök
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Hálózatok

Információs hálózatok Számítógépes hálózatokat azért alakítanak ki, hogy a felhasználók dokumentumokat cserélhessenek, egy időben használhassanak adatbázisokat, üzeneteket küldhessenek egymásnak, Közösen használhassanak egy nyomtatót,

Számítógépes hálózatokról akkor beszélünk, ha több számítógépet fizikailag összekapcsolunk egymással. A számítógépek összekapcsolásának két fő oka lehet: Erőforrás megosztás, közös nyomtató, háttértároló használata, közös adat-, program-, és vagy internet használat. Kommunikáció: üzenet küldhető egyik gépről a másikra.

Kiterjedtségük alapján a következők lehetnek: LAN (Local Aera Network) helyi hálózat (egy helységre, épületre, vagy egymáshoz közeli épületcsoportra korlátozódik) MAN (Metropolitan Aera Network) Városi hálózat, általában a LAN-okat kötik össze. WAN (Wide Area Network): országos vagy országok és földrészek közötti hálózat (pl.:internet)

A hálózatok elrendezése, topológiája: Sin, Gyűrű, Csillag alakú, Teljes elrendezésű.

SIN topológia

Gyűrű topológia

Csillag topológia

Teljes topológia

A gépek a köztük lévő kapcsolat szerint egyenrangú vagy szerver alapú hálózatokat alkothatnak. Az egyenrangú (pear to pear) hálózatok azok, ahol a számítógépek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz. A szerveralapú hálózatokban egy vagy több kitüntetett számítógép (szerver) szolgáltatásokat nyújt a többi számítógépeken (klienseknek)

A szerver szolgáltatásokat végez a többi gép felé. Nyomtatók közös használata, Közös háttértár biztosítása, Közös program és adathasználat, Fogadja és szétosztja az e-mailokat, Stb.

A szerver géppel szembeni elvárások. Folyamatosan üzemelniük kell, Megbízható alkatrészekből kell állnia, Gyors processzorral kel rendelkeznie, Nagy kapacitású memóriával, Megfelelően nagy kapacitású háttértárral kel rendelkeznie.

A kliens vagy munka állomások is önálló teljes értékű számítógépek, amelyek a hálózat és a szerver által nyújtotta lehetőségekkel élnek. A kliens gépeken futó programok alkalmazások már a közvetlenül rajtuk dolgozó igényeit elégítik ki.

A hálózatba kötött számítógépek között adatátvivő közegre van szükség. Vezetékes (koaxiális kábel, UTP kábel, optikai szál) Vezeték nélküli (mikrohullám, lézersugár, rádióhullám)

Protokoll A számítógépes hálózat elemei különböző felépítésűek, csatlakozásúak, különböző átviteli közeggel rendelkeznek, ezért szükség van egy egységes adatforgalmat biztosító szabályrendszerre. Ezt a szabályrendszert protokollnak nevezik.

A számítógépes hálózatban a számítógépeken kívül általában más berendezéseket is kapcsolnak amik működtetik a hálózatot. Hub (passzív) a klienseket kapcsolja össze. Router: adat út választó. Meghatározza az adatcsomagok útvonalát a hálózaton. Getway: (kapu) különböző protokollokkal rendelkező hálózatokat köti össze.

Kapcsolattípusok (összekötő közeg szerint) Közvetlen kábellel történő összeköttetés, Nagy távolságú kábelezés, Optikai kábelezés, Mikró hullámú lánc, Műholdas kapcsolat, ISDN vonal. Bérelt vonali Kapcsolt vonal (a múlt)

A hálózatok előnyei: Közös erőforrás használat (nyomtatók, HDD,) Osztott háttértár használat (közös könyvtárak fájlok, programok) Gyors adatátvitel Saját nagy kapacitású háttértárat nem kell beépíteni, Nagyobb összteljesítmény, Több felhasználós adatbázisok használata.

A hálózatok hátrányai: Biztonsági igény, Költséges kialakítás Bonyolultabb szoftverek.