KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A munkaszerződés december Dudás Katalin. A munkaszerződés szerepe jogviszony-alapító jogviszony-alapító tartalommegállapító tartalommegállapító.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Közigazgatási alapismeretek
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Szakképzési dokumentumok
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Állampolgári jogok és kötelességek
A tanárképzés szerkezete
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Kompetencia alapú oktatás alkalmazását támogató módszertani továbbképzés.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A felsőoktatáshoz kapcsolódó jogok az autonómia tükrében Stipta Zsuzsa Győr Május 27.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A tanszabadság Dr. Szüdi János oktatási szakértő.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
A FELNŐTTKÉPZÉS FELADATELLÁTÁSI RENDSZERE
1993-as közoktatási törvény
Közoktatási alapismeretek
Lorem ipsum.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény

Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez való jogot, mely: - ingyenes és kötelező általános iskolát, - képességei alapján mindenki számára hozzáférhető középfokú és felsőfokú oktatást jelent. A művelődéshez való jogból származó kötelezettségek: - állam: biztosítson olyan oktatási rendszert, amelybe képes minden állampolgár bekapcsolódni (tanuláshoz való jog). - állampolgár: kötelezően részt kell vegyen az intézményes nevelésben (szülő köteles gondoskodni erről).

További alkotmányos jogok Tanszabadság biztosítása; Emberi méltósághoz való jog; A „semleges” intézmények működési feltételeinek joga; Az intézményválasztás joga; A tanítás szabadságának biztosítása; A jogok és kötelességek egysége; A szülői jogok biztosítása; A gyermeki jogok biztosítása;

Az oktatási rendszer áttekintése Az oktatási rendszer felosztható: - iskolai rendszerű oktatásra, - iskolarendszeren kívüli oktatásra. Az oktatás rendszer részei: - közoktatás, - felsőoktatás, - szakképzés. Az iskolarendszeren kívüli oktatás - részben a szakképzés, - részben a felnőttképzés.

Oktatási rendszer szervezési elvei Többszektorúság elve: nincs állami monopólium, de szabályozott az oktatási feladatban való részvétel, a vizsgáztatás joga. Egymásra épülés elve: az oktatás szintjei egymásra épülnek, de bizonyos átfedések is vannak (szakképzésbe bekapcsolódás). Nyitottság elve: senki nem zárható ki a különböző oktatási szolgáltatásokból, aki az előírt feltételeknek megfelel. Szabályozott piaci viszonyok elve: korlátozott mértékben érvényesülhet a kereslet-kínálat törvénye.

A közoktatás alapelvei Az egységesség elve: az iskolai nevelés és oktatás a közoktatási rendszerhez tartozik, függetlenül az intézményben folyó pedagógiai munka tartalmától. A nevelésben és az oktatásban való részvétel joga: a közoktatásban való részvételtől senki, semmilyen indokkal nem fosztható meg. A gyermek mindenek felett álló érdeke (nemzetközi kötelezettség): rendeltetésszerű joggyakorlás, egészséges biztonságos feltételek, egyéni törődés. Feladatmegosztás elve: egyértelmű munkamegosztás az állam, a hely önkormányzat és a közoktatás többi résztvevője között.

Intézményválasztás szabadsága és az ingyenesség A szülőt megilleti a jog, hogy gyermekét a neki megfelelő önkormányzati, egyházi, alapítványi közoktatási intézménybe járassa. A szülőknek ahhoz is joguk van, hogy nemzetiségi oktatásban részesítsék gyermekeiket. A szülőknek joguk van a fakultatív hit- és vallásoktatáshoz. A közoktatás ingyenessége levezethető az alkotmányban biztosított művelődéshez való jogból.  Intézményfenntartási jog  Feladatellátási jog

Az intézménylétesítés szabadsága Közoktatási intézményt létesíthet: - állam, önkormányzat, - nyilvántartásba vett egyházi jogi személy, - gazdálkodó szervezet, alapítvány, egyesület, - természetes személy. Feltételei: - az alapító rendelkezzen a tevékenység folytatásának jogával. - jogszabályban foglaltak szerint megszerezze ezeket a jogokat.