Az afro- és etnikai kisebbségek hozzáférése a hajléktalan ellátásokhoz 2005 március – 2007 július RACE ON THE AGENDA Dr. Theo Gavrielides, Head of Policy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Speciális szükségletek a foglalkoztathatóság nézőpontjából …a szociális munka lehetőségei és korlátai.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Hajléktalanok és társadalom Hajléktalanok és média Szántó Tamás.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
MTA Regionális Kutatások Központja Szociális gazdaság a gyakorlatban Dr. G.Fekete Éva főmunkatárs, osztályvezető MTA Regionális Kutatások Központja, Miskolc.
Interkulturális mentorálás
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Egyedül nem megy…! Érzékenyítő kampány a pszichiátriai betegek érdekében Nyírbátor, június 28. Lippainé Szabó Katalin,vezető ápoló Batonainé Ferkó.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
A társadalmi felelősségvállalás civil példái – jó gyakorlatok a Nyugat-dunántúli és Észak- alföldi régióból Kóbor Krisztina 2010.
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Civil Európa – civilek Európában
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Az afro- és etnikai kisebbségek hozzáférése a hajléktalan ellátásokhoz 2005 március – 2007 július RACE ON THE AGENDA Dr. Theo Gavrielides, Head of Policy

Prezentáció vázlata Kik vagyunk? A projekt: célcsoportok, leküzdött nehézségek, átadható eredmények, módszertan Legjobb gyakorlat – kísérletek, példák és kihívások Konklúziók és ajánlások

RACE ON THE AGENDA (Beszéljünk az etnikai kisebbségekről) A ROTA egy szociálpolitikai szervezet, amely a londoni afro és egyéb etnikai kisebbségek közösségeit érintő kérdésekkel foglalkozik kulcsterületek: Bűnözés és antiszociális viselkedés Egyenlőség és emberi jogok Közösségi kohézió Oktatás, Egészségügyi és szociális ellátások Társadalmi befogadás és hajléktalanság Regionális kormányzás

Az afro- és etnikai kisebbségek (BME) hozzáférése a hajléktalan ellátásokhoz projekt (LSP) Felmérés: Hogyan érik el az etnikai kisebbségek tagjai a a hajléktalan ellátó intézményeket egy éven keresztül? Felmérés: Milyen speciális képzések állnak az etnikai kisebbséghez tartozó hajléktalan emberek rendelkezésére? Tudatosság fejlesztése: A többségi társadalom ellátó szervezeteinek illetve a BME célcsoporttal foglalkozó szervezetek informálása az inaktívitásból és állástalanságból kitörni szándékszó hajléktalan emberek szükségleteiről… Megértés segítése: BME és a hajléktalanokat ellátó szervezetek munkájának és a hozzákapcsolódó kihívásoknak megértetése Segítés és mentorálás biztosítása : 15 fő BME hajléktalan személynek (pl.: az ügyfelek részvételi technikákra tanítása, informálás a jogaikról, illetve a hajléktalanságból és állástalanságból kivezető lehetséges utakról). A legjobb gyakorlat átadása: Az etnikai kisebbségekkel és hajléktalan emberekkel foglalkozó szervezetek segítségével egy módszertani segédanyag összeállítása a BME Hajléktalan Emberek Oktatási, Tanácsadói és Képzési lehetőségeiről

LSP: Célcsoportok és nehézségek lefedése célcsoportok BME hajléktalan személyek (15 fős minta) BME hajléktalan ellátó szervezetek Hagyományos (civil, helyi, állami) hajléktalan ellátó szervezetek Nehézségek BME/ hajléktalan/ munkanélküli – munkaképtelen BME/ hajléktalan/ munkanélküli- börtönből kikerülők BME/ hajléktalan/ munkanélküli– újonnan az országba érkezők (elégtelen nyelvtudás, a befogadó ország nem megfelelő ismerete) BME/ Hajléktalan/ munkanélküli– pszichiátriai problémák BME/ hajléktalan/ munkanélküli – szenvedélybetegség

Módszertan 1. fázis szükségletfelmérés (végrehajtva) a projekttel kapcsolatos tájékoztatás (végrehajtva) alapkutatás (végrehajtva). terepmunka – kvalitatív kutatás (folyamatban). a fenntartók tájékoztatása/ konzultáció (folyamatos) 2. Fázis kommunikációs és terjesztési stratégia tudatosság növelése politika/ törvényhozói input: –helyi –nemzeti –európai szinten

Legjobb gyakorlat: eddigi tapasztalatok Az “ideális ellátások” ahogy az ügyfelek látják (BME hajléktalanok) – interjúk/ kérdőívek és fókusz csoport: - Szervezetek amelyek szóban elmagyarázzák a segélyekhez való hozzájutás feltételeit - Pontos, naprakész és lényegre törő információk nyújtása - Felhasználó–barát (nyelv) információ (pl.: lakhatási segélyekről). - A különböző problémákat (vagyis a gyakorlati munkát) egy segítő fogja össze - Foglalkozzunk a félelmeikkel (pl.: az informális munkaerőpiacról – nehézségek és veszélyek). - Szervezetek, amelyek segítenek a munkavállalással kapcsolatos kulturális beilleszkedésben (kulturálisan érzékenyek).

Kihívások és csapdák Xenofóbia és rasszizmus (a londoni bombamerényletek utáni muszlim és Európai Unió ellenes hangulat és a bevándorlókkal kapcsolatos negatív sajtó visszhang / tudósítás) – a legsebezhetőbb a BME egyedülálló férfi hajléktalanok/ hagyományos ellátó szervezetek / átmeneti tömegszállások Koordináció hiánya a többszörös hátrányok kezelésére Képzési hiányosságok a többszörös hátrányok leküzdésére Funding: nem támogatja a szektorok és a szervezetek közti kapcsolatokat, a kliens és alapítványok közti versenyt erősíti

Kihívások és csapdák Inadekvát rendszerek a BME hátrányok felmérésére és rögzítésére. A kihívást az jelenti, hogy miként lehetne a rendszert az emberek igényeihez alakítani Definíciók (etnikum, BME, szenvedélybetegség, családbon belüli erőszak) -nem felelnek meg a többszörösen hátrányos helyzetű BME hajléktalan emberek valós szükségleteinek Felnőtt írás-olvasás oktatással kapcsolatos programok veszélyben (képzés és aktivitási lehetőségek a BME hajléktalan személyeknek)

Konklúziók A partnerség hatásköre: BME és hajléktalan ellátás Jelentős támogatást a két szektor önmaguktól kaphat A hajléktalan ellátó szervezetek általában több intézményhez utalhatnak ügyfelet, mint a BME szervezeteknek. A hajléktalan ellátó szervezetek kevésbé szokták megemlíteni BME szervezetekkel való formális kapcsolatukat mint vice versa. Nem készültek olyan tanulmányok,amelyek a BME és hajléktalan szektorok közti kapcsolatot vizsgálnák. LSP: kapcsolatokat hozni létre a BME szervezetek és a hajléktalan ellátó szervezetek között, amely találkozók 4 téma köré szerveződhetnének: információt megosztó programok, partnerségi építéssel kapcsolatos programok, esemény és forráshoz jutás, munkaerő képzési programok Az eredményeket és következtetéseket júniusában tesszük közé.

Race on the Agenda (ROTA) Budapest 2006 október Unit 101, Cremer Business Centre 37 Cremer Street, London E2 8HD , (fax),