2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Helyes táplálkozás.
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
A kenyér szerepe a helyes táplálkozásban. Werli József főtitkára Magyar Pékszövetség főtitkára.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Élelmiszer lábnyom.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest, 2010.11.20

Egészséges táplálkozással egyes nem fertőző krónikus megbetegedéségek megelőzhetőek számos betegségben a diéta a gyógyszeres kezelés kiegészítője a diéta bizonyos esetekben alkalmazható önálló terápiás eszközként is DIÉTA = IRÁNYÍTOTT ÉTKEZÉS + MOZGÁS

Táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek Szív- és érrendszeri betegségek* Daganatos betegségek* Elhízás – Cukorbetegség – Metabolikus szindróma* Székrekedés, aranyér, divertikulózis Osteoporosis Fogszuvasodás * Krónikus nem fertőző betegségek: 2005-ben az összes halálozás 60%-át okozták (The World Health Report 2002, Geneva WHO)

A helytelen táplálkozás és az ülő életmód együtt felelős 60 %-ban a cukorbetegség, 35 %-ban a mell-, vastagbél-, végbél- és prosztatarák, 30 %-ban az epehólyag betegségek, 25 %-ban a mozgásszervi megbetegedések, 20 %-ban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért

A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás Szív- és érrendszerei, valamint daganatos betegségek kockázatát befolyásoló tényezők CVD Daganat n-3 zsírsavak, halak  A ? D Telített zsírsavak, transz zsírsavak  A Telítetlen zsírsavak  A/B Koleszterin  B Bőséges zöldség/gyümölcs  B Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok  C Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás

Prevenciós táplálkozás és életmód ajánlás Energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás) – egészséges testtömeg Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap Teljes kiőrlésű gabona, rostban gazdag ételek Hal minimum hetente 2x Telített zsírsavak < 7 % Transz zsírsavak < 1% Koleszterin < 300 mg/nap Hozzáadott cukor csökkentése Alacsony sótartalmú ételek Mérsékelt alkoholfogyasztás Házon kívüli étkezésnél is azonos elvek! AHA 2006. Circulation 2006; 114:82-96.

Egészséges táplálkozás Zsír 15-30 E% Telített zsírsavak < 10% Többszörösen telítetlen zsírsavak 6-10% n-6 zsírsavak 5-8% n-3 zsírsavak 1-2% Transzzsírsavak < 1% Szénhidrát 55-75% Hozzáadott cukor < 10% Fehérje 10-15% Koleszterin < 300 mg/nap Konyhasó (Na) < 5 g/nap (< 2 g/nap) Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap (Új Tápanyagtáblázat, 2005) Az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartásával, a krónikus nem fertőző betegségek diétás javaslatainak alapjait is betartjuk

(Forrás: Egészségtudomány 7, 60-73) Táplálkozásegészségügyi vizsgálatok budapesti bölcsődés gyermekeken 1960 (Forrás: Egészségtudomány 7, 60-73) 10 budapesti bölcsődében, egy éven keresztül Cél: a helyes táplálkozás, mint egyik legfontosabb környezeti tényező, mennyiben hat a gyermekek növekedésére és fejlődésére

Általános iskolai tanulók táplálkozása – reprezentatív felmérés a Fővárosban Arató Gy. 1, Beretvás E. 1, Szabó Cs. 1, Németh I. 2, Kui Á. 2, Péter Sz. 1, Bíró L. 1, Regöly-Mérei A. 1, Martos É. 1 Antal M. 1 1, Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2, Semmelweis Egyetem EFK, Dietetikai Tanszék, Budapest

Étkezések gyakorisága Az étkezések gyakoriságát vizsgálva, lila színből, amely napi rendszerességet jelöli kitűnik, hogy már a főétkezések megléte sem jellemző az összes gyermekre. A kisétkezések beiktatása az étrendbe pedig, mindössze a gyerekek egyharmadánál valósul meg.

Különbség I. felvágottak zsiradék tartalma: 10 dkg 1g (csirkemell sonka) és 55g (farmer kolbász) között van sajtok zsiradék tartalma: 10 dkg = 3 közepes szelet 10g (köményes) és 45g (parenyica) között van húsok zsiradék tartalma: 15 dkg 1 tenyérnyi szelet 1,5g (csirkemell) és 63g (sertés dagadó) között van

Különbség II. 1 normál adag saláta szénhidrát tartalma közel 5g (görög saláta) és 50g (lencse) között van 1 normál adag főzelék szénhidrát tartalma közel 20g (tök) és 70g (szárazbab) között van 1 normál adag burgonya köret szénhidrát tartalma 50g (főtt burgonya) és 85g (burgonyagombóc) között van 1 normál adag rizs, tészta köret szénhidrát tartalma 45-60g

Különbség III. 1 szelet grill csirkemell, p. burgonyával 2g zsiradék rántott csirkemell, p. burgonyával 17g zsiradék 1 szelet rántott csirkemell, sült krumplival 32g zsiradék

Adag nagyság Reggeli fehér kenyér 1 szelet margarin felvágott 1 szelet sajt 1 szelet paradicsom 1 darab

Az eredmény Reggeli 1 Reggeli 2 Energia 708 kcal 139 kcal fehér kenyér 1 nagyobb szelet margarin 70% vastagon olasz felvágott 1 nagyobb szelet karaván sajt 1 nagyobb szelet paradicsom 1 nagyobb darab Reggeli 2 barna kenyér 1 kisebb szelet margarin 25% vékonyan csirkesonka 1 kisebb szelet köményes sajt 1 kisebb szelet paradicsom 1 kisebb darab Reggeli 1 Reggeli 2 Energia 708 kcal 139 kcal Fehérje 25 g 10 g Zsír 50 g 5 g Szénhidrát 45 g 13 g Nátrium 1865 mg 402 mg

Főbb táplálkozási hibák, egy átlagos felnőttnél Hiba Javaslat Nem megfelelő a napi étkezések gyakorisága 5 x-i étkezés Kimarad a reggeli Kiemelkedő jelentősége van Magas az össz. zsiradék bevitel (tej-, tejtermékek, felvágottak, húsok, elkészítési mód) Sovány alapanyagok, zsírszegényen elkészítve Nem megfelelő mennyiségű zöldség/gyümölcs fogyasztás Napi 500g zöldség/gyümölcs Kevés a folyadék fogyasztás Egyéni Fehér lisztből készült gabonák fogyasztása dominál Teljes őrlésű gabonafélék fogyasztásának növelése Túlméretezett adag nagyság Tervezés és kontroll Egyhangúság Változatosság: nyersanyag válogatás, elkészítési mód 17

Köszönöm a figyelmet! 18