2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ Diéta – lemondás vs. választás Zentai Andrea dietetikus Budapest, 2010.11.20
Egészséges táplálkozással egyes nem fertőző krónikus megbetegedéségek megelőzhetőek számos betegségben a diéta a gyógyszeres kezelés kiegészítője a diéta bizonyos esetekben alkalmazható önálló terápiás eszközként is DIÉTA = IRÁNYÍTOTT ÉTKEZÉS + MOZGÁS
Táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek Szív- és érrendszeri betegségek* Daganatos betegségek* Elhízás – Cukorbetegség – Metabolikus szindróma* Székrekedés, aranyér, divertikulózis Osteoporosis Fogszuvasodás * Krónikus nem fertőző betegségek: 2005-ben az összes halálozás 60%-át okozták (The World Health Report 2002, Geneva WHO)
A helytelen táplálkozás és az ülő életmód együtt felelős 60 %-ban a cukorbetegség, 35 %-ban a mell-, vastagbél-, végbél- és prosztatarák, 30 %-ban az epehólyag betegségek, 25 %-ban a mozgásszervi megbetegedések, 20 %-ban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért
A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás Szív- és érrendszerei, valamint daganatos betegségek kockázatát befolyásoló tényezők CVD Daganat n-3 zsírsavak, halak A ? D Telített zsírsavak, transz zsírsavak A Telítetlen zsírsavak A/B Koleszterin B Bőséges zöldség/gyümölcs B Elegendő káliumbevitel Túlzott nátrium/sóbevitel Élelmi rostok C Mérsékelt alkohol Túlzott alkohol Túlsúly/elhízás Rendszeres testmozgás A, B, C, D: evidencia szintje; : csökkenti; : növeli; 0: nincs hatás
Prevenciós táplálkozás és életmód ajánlás Energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás) – egészséges testtömeg Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap Teljes kiőrlésű gabona, rostban gazdag ételek Hal minimum hetente 2x Telített zsírsavak < 7 % Transz zsírsavak < 1% Koleszterin < 300 mg/nap Hozzáadott cukor csökkentése Alacsony sótartalmú ételek Mérsékelt alkoholfogyasztás Házon kívüli étkezésnél is azonos elvek! AHA 2006. Circulation 2006; 114:82-96.
Egészséges táplálkozás Zsír 15-30 E% Telített zsírsavak < 10% Többszörösen telítetlen zsírsavak 6-10% n-6 zsírsavak 5-8% n-3 zsírsavak 1-2% Transzzsírsavak < 1% Szénhidrát 55-75% Hozzáadott cukor < 10% Fehérje 10-15% Koleszterin < 300 mg/nap Konyhasó (Na) < 5 g/nap (< 2 g/nap) Zöldség, gyümölcs ≥ 400 g/nap (Új Tápanyagtáblázat, 2005) Az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartásával, a krónikus nem fertőző betegségek diétás javaslatainak alapjait is betartjuk
(Forrás: Egészségtudomány 7, 60-73) Táplálkozásegészségügyi vizsgálatok budapesti bölcsődés gyermekeken 1960 (Forrás: Egészségtudomány 7, 60-73) 10 budapesti bölcsődében, egy éven keresztül Cél: a helyes táplálkozás, mint egyik legfontosabb környezeti tényező, mennyiben hat a gyermekek növekedésére és fejlődésére
Általános iskolai tanulók táplálkozása – reprezentatív felmérés a Fővárosban Arató Gy. 1, Beretvás E. 1, Szabó Cs. 1, Németh I. 2, Kui Á. 2, Péter Sz. 1, Bíró L. 1, Regöly-Mérei A. 1, Martos É. 1 Antal M. 1 1, Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet 2, Semmelweis Egyetem EFK, Dietetikai Tanszék, Budapest
Étkezések gyakorisága Az étkezések gyakoriságát vizsgálva, lila színből, amely napi rendszerességet jelöli kitűnik, hogy már a főétkezések megléte sem jellemző az összes gyermekre. A kisétkezések beiktatása az étrendbe pedig, mindössze a gyerekek egyharmadánál valósul meg.
Különbség I. felvágottak zsiradék tartalma: 10 dkg 1g (csirkemell sonka) és 55g (farmer kolbász) között van sajtok zsiradék tartalma: 10 dkg = 3 közepes szelet 10g (köményes) és 45g (parenyica) között van húsok zsiradék tartalma: 15 dkg 1 tenyérnyi szelet 1,5g (csirkemell) és 63g (sertés dagadó) között van
Különbség II. 1 normál adag saláta szénhidrát tartalma közel 5g (görög saláta) és 50g (lencse) között van 1 normál adag főzelék szénhidrát tartalma közel 20g (tök) és 70g (szárazbab) között van 1 normál adag burgonya köret szénhidrát tartalma 50g (főtt burgonya) és 85g (burgonyagombóc) között van 1 normál adag rizs, tészta köret szénhidrát tartalma 45-60g
Különbség III. 1 szelet grill csirkemell, p. burgonyával 2g zsiradék rántott csirkemell, p. burgonyával 17g zsiradék 1 szelet rántott csirkemell, sült krumplival 32g zsiradék
Adag nagyság Reggeli fehér kenyér 1 szelet margarin felvágott 1 szelet sajt 1 szelet paradicsom 1 darab
Az eredmény Reggeli 1 Reggeli 2 Energia 708 kcal 139 kcal fehér kenyér 1 nagyobb szelet margarin 70% vastagon olasz felvágott 1 nagyobb szelet karaván sajt 1 nagyobb szelet paradicsom 1 nagyobb darab Reggeli 2 barna kenyér 1 kisebb szelet margarin 25% vékonyan csirkesonka 1 kisebb szelet köményes sajt 1 kisebb szelet paradicsom 1 kisebb darab Reggeli 1 Reggeli 2 Energia 708 kcal 139 kcal Fehérje 25 g 10 g Zsír 50 g 5 g Szénhidrát 45 g 13 g Nátrium 1865 mg 402 mg
Főbb táplálkozási hibák, egy átlagos felnőttnél Hiba Javaslat Nem megfelelő a napi étkezések gyakorisága 5 x-i étkezés Kimarad a reggeli Kiemelkedő jelentősége van Magas az össz. zsiradék bevitel (tej-, tejtermékek, felvágottak, húsok, elkészítési mód) Sovány alapanyagok, zsírszegényen elkészítve Nem megfelelő mennyiségű zöldség/gyümölcs fogyasztás Napi 500g zöldség/gyümölcs Kevés a folyadék fogyasztás Egyéni Fehér lisztből készült gabonák fogyasztása dominál Teljes őrlésű gabonafélék fogyasztásának növelése Túlméretezett adag nagyság Tervezés és kontroll Egyhangúság Változatosság: nyersanyag válogatás, elkészítési mód 17
Köszönöm a figyelmet! 18