- a textilipar lehetőségei dr. Csuhaj V. Imre Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, elnök Textilipari Műszaki és Tudodmányos Egyesület 2010. május.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Elérhető támogatások vállalkozásoknak
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Nemzeti Innovációs Hivatal
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
Autóipar Magyarországon – 2007.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Uniós támogatású pályázati lehetőségek vállalkozásoknak.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
KKV-k – ajándék nem, visszaforgó igen! dr. Csuhaj V. Imre Start Tőkegarancia Zrt., elnök Október 1.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Vingelman József vezérigazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február 16. Mikrofinanszírozói Szakmai Nap.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Pályázati lehetőségek KKV-k számára, avagy mire figyeljünk ha támogatást szeretnénk január 27.
Európai Uniós ismeretek
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

- a textilipar lehetőségei dr. Csuhaj V. Imre Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, elnök Textilipari Műszaki és Tudodmányos Egyesület május 26.

1. Jövőkép és koncepció hiánya Hazánkban a Széchenyi Terv volt az első és utolsó gazdaságpolitika (elméleti és cselekvési keret), amely a kis- és középvállalkozások fejlődését értékként kezelte és kiemelt fejlesztésüket célként rögzítette.

2002 óta tapasztalt változások:  nincs fejlesztéspolitika,  „majd a piac irányt jelöl, majd a piac fejleszt” egyoldalú szemlélete,  az uniós rendelkezések mesterséges, merev kiszolgálása a kkv-k fejlesztését a piaci torzulások kizárása jegyében feláldozza. A „versenyképességi” jellemzők egyoldalú előtérbe állítása más nemzetstratégiai célokkal szemben.

2) Vállalkozások kényszerű izolációja A hazai kkv-k napjainkban – a fejlődésüket támogató átfogó intézkedésrendszer hiánya miatt – többszörös izolációban vergődnek. Főbb jellemzői: a) nemzetközi vállalatokhoz fűződő kapcsolatrendszer esetlegessége, alacsony szintje (duális gazdaság) b) K + F centrumok és oktatási intézmények „vállalkozás mentessége”

c) munkaerő-piaci képzés, át- és továbbképzés „elkülönülése” c) vidék- és gazdaságfejlesztési eszközrendszer összehangolatlansága d) vállalkozások együttműködését segítő intézményi struktúrák gyenge működési hatékonysága (formális klaszterek, pénzszerzésre koncentráló projektek)

1) Tudatos piacépítés a) KKV: nem „arcnélküli, szegény rokon”, hanem a fejlesztéspolitika fontos szereplője. b) Piacképesség erősítése foglalkoztatás bővítése c) Az állam tudatos piacépítéssel segíti a kkv-kat, amelynek területei: nemzetközi vállalatok állami szektor önkormányzatok lakosság/fogyasztók kkv-k együttműködése

2) Fejlesztéspolitikai összehangolás a) A gazdaság/fejlesztéspolitika és a munkaerőpiac állami befolyásolásának egységes irányítása (kkv- fejlesztés együtt a foglalkoztatáspolitika aktív eszközrendszerével). b) A gazdaságfejlesztés/kkv-fejlesztés (GOP), a regionális fejlesztés (ROP) és a vidékfejlesztés (ÚMVP) vállalkozásfejlesztési céljainak, intézkedé- seinek, eszközeinek összehangolása. c) A kkv-k fejlesztéséhez kapcsolódó állami többségi tulajdonban álló cégek tevékenységének átstrukturálása, újraszervezése.

Negatív látásmód: a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) közepén maximum % lesz a szabad forrás, a GOP-on belül a K + F fejlesztési források a legkevésbé lekötöttek, de átcsoportosításuk ellenállásba ütközik, legtöbb vállalkozás a Közép-Magyarországi Régióban működik, de ott a GOP forrásai nem használhatóak fel,

az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Európai Szociális Alap (ESZA) közötti átcsoportosítás „lehetetlen”, új operatív programozással kicsúszunk az EU-s felhasználás n + 2 szabályrendszeréből. b) Pozitív látásmód – reális törekvések: a GOP keretének növelése (pl. kiemelt projektek terhére), a GOP belső forrásainak új célokra történő felhasználása (új pályázatok, pénzügyi eszközök),

a JEREMIE Programba tett pénzügyi eszközök gyorsabb felhasználása, ESZA források felhasználása vállalkozásfejlesztést is célzó programokra vállalkozásfinanszírozáshoz kapcsoltan, Európai Uniós kiegészítő pénzügyi lehetőségek becsatornázása (EIB). A legfontosabb az azonnali programtervezés (a lehetőségek pontos azonosítása) és az egyeztetés.

A „Visszaforgó Alapok” alkalmazása az Európai Unióban 2007-től élő kezdeményezés. Jellemzői: a) A kedvezményezettnek támogatást ad, de a támogatás mindig az adott projekt megtérüléséhez kapcsolódik. b) Az Alapok által adott támogatás (működő) tőke is lehet.

d) A (működő) tőkével támogatott projekt többletforrást generál(hat). e) Az Alapok lényege az ide helyezett támogatás kihelyezése visszatérülése újra kihelyezése hármas esemény-együttese, azaz az aktivitás multiplikációja. f) Minden Alap hosszú távon önfenntartó működést valósít meg. g) Ezen konstrukciók már az Alap létrehozásakor biztosítják az EU-s támogatások teljes körű lehívását.

1. A jelenlegi helyzet jellemzői: Magyarországon az elmúlt években létrejöttek hasonló struktúrák: a) Országos Mikrohitel Alap b) KAVOSZ Zrt. c) Regionális Fejlesztési Holding Zrt.

d) MFB-csoport tőkebefektetési tevékenysége e) Garancia intézmények (Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Agrárvállalkozói Hitelgarancia Alapítvány, Start Tőkegarancia Zrt.) f) JEREMIE Program - Magyar Vállalkozás- finanszírozási Zrt. Jellemző napjainkban a koordináció hiánya, a forráshiány - forrásbőség fennállása, egyes intézmények tevékenységének szűkülése, megszüntetése.

2. Előrelépés területei: a) Mikrofinanszírozás Mikrohitel termékek célzott piacra juttatása Mikrohitel „automatikus” garanciális hátterének biztosítása Kapcsolódó tanácsadási tevékenység biztosítása JEREMIE Program módosításával 35–50 Md Ft mikrohitel ütemezett piacra vitele

b) Kockázati tőke A JEREMIE Program kockázati tőkeforrásainak kihelyezése A határon átnyúló kkv-együttműködést és fejlesztést támogató tőkebefektető intézmény felállítása (a volt Corvinus Zrt. példáján) Innovációs, egészségipari és megújuló energetikai fejlesztési célokat szolgáló források felhasználásával speciális tőkebefektető alapok felállítása

c) Megmentési tőkefinanszírozás Jelenleg felállítás alatt áll a Regionális Tőkebefektető Alap, amelynek célja tőkefinanszírozás nyújtása a válság miatt pénzügyi nehézségekkel sújtott hazai kisvállalkozásoknak, a foglalkoztatás megőrzése érdekében

1.Adottságok a) tradicionális ágazat b) megújulási képesség c) kkv-k dominanciája d) 50 ezer foglalkoztatott, 80 % nő

2.Nemzetgazdasági kapcsolódások a) egészségipar b) zöldgazdaság c) kreatív iparok Kiemelt jelentőségű terület a nemzet biztonságának megteremtése.

1.Területek és tartalmi elemek a) innováció – klaszter, vállalati K+ F, kutatás b) piacfejlesztés – kiemelt programok, köz- beszerzés, marketing támogatás c) képzés – szakmai képzés, inkubáció, IT- képzés d) finanszírozás – hitel, tőke, lízing, stb.

2.EU-s támogatások lehetőségei A támogatás forrása: AVOP, TÁMOP, GOP, ROP Projektjavaslatok: a) egészségügyi textiliák programja b) önkormányzatokkal közös inkubáció és képzés c) tradicionális termékek – vidékfejlesztés d) ágazati-nagyvállalati ruházati programok