Dokumentumkészítés és az OpenOffice.org Dokumentum írás és szerkesztés: Az OOo európai nézőpontból Dr. Banai Miklós ODFA Hungary, elnökségi tag MultiRáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A világ legnagyobb technológiai diákversenye.”
Advertisements

Kreitl Péter Gemini-IT Magyarország Kft.
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Számítógépes operációs rendszerek
Az Internet elterjedése Lakossági felhasználás. Internet terjedése.
1 European Urban Knowledge Network EURÓPAI VÁROSI TUDÁSHÁLÓZAT Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlés Szeged, október Szokolay.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 14.
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
Szociális szervezetek információs társadalmi pozíciója – kutatási beszámoló – Székely Levente INFONIA Alapítvány
Az Office 2007 tanári szemmel Farkas Csaba. Az Access 2007 újdonságai.
EU alapismeretek E-Learning.
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
A vállalkozások környezete
Ember László Irfanview, GIMP, OpenOffice, VLC, FreeCommander, Firefox, Thunderbird, Mplayer, Safari, Opera.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Átállás.
Érettségi Reményi Zoltán OH szemmel 2009.
Internetes források alapján készítette:
A nyílt és zárt forráskódú szoftverek összehasonlítása
Az exporthitel biztosítás megnövekedett szerepe a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság körülményei között A kockázat (f)el van vetve….?! Szakács Tibor.
SOFTWARE.
EU II..
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
A szövegszerkesztés alapjai
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Szövegszerkesztés Páll Éva Boglárka.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Nyílt forrású szoftverek - néhány kiegészítés László Gábor előadásához - NHIT IT3 BT ülés Rátai Balázs -
OpenSource eszközökre történő átállás a költséghatékonyság érdekében az Országos Vérellátó Szolgálatnál Előadók: Dr. Miskovits Eszter főigazgató - OVSZ.
A barátságos MySQL Papp Szabolcs INFO ÉRA november 18.
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL I. rész.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Wikipédia Bemutató október 27. Országos Széchényi Könyvtár.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
dr. Banai Miklós ügyvezető MultiRáció Kft.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
1 Vállalati együttműködések általános tapasztalatai Gyimóthy Tibor Szoftverfejlesztési Tanszék.
Eötvös Szabolcs Tamás Polyák Ádám Réthy Balázs Szeiler Beáta Information System for Organs transplantation 9. csoport
Szövegszerkesztés.
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Európa regionális földrajza
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.
Szövegszerkesztés.
Az Office 2007 új fájlformátumai. DOCX, XLSX, PPTX, ACCDB: Új nyílt szabványú XML alapú fájlformátum (DOC nem nyílt szabványú) XPS: A dokumentum.
ECM evolúció – a Leitz-iratgyűjtőtől a tanúsított iratkezelésig Ovitas Magyarország Informatikai Kft. Vitéz Miklós Budapest, november 8.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
EuroOffice 2010 sajtótájékoztató Bagoly Zsolt, fejlesztésvezető MultiRáció Kft. EuroOffice 2010 sajtókonferencia Pályázatok: TECH_08-A2/ SZOMIN08;
SIGNUM ….. Fejlesztési dokumentumokat kezelő rendszer Dr. Fenyő Róbert Ügyvezető igazgató.
Dokumentumkészítés és az OpenOffice.org Dokumentum írás és szerkesztés: Az OOo európai nézőpontból Dr. Banai Miklós ODFA Hungary, elnökségi tag MultiRáció.
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Banai Miklós Open Source 2012 – Az innováció motorja Az EuroOffice léphet az OpenOffice helyébe? Banai Miklós, MultiRáció Kft. 1/1/ Támogatott.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
SZÖVEGSZERKESZTÉS I. 5. osztály.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
EBSCO Information Services
Elektronikus számlázás Kiút a paradicsomból
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Dokumentumkészítés és az OpenOffice.org Dokumentum írás és szerkesztés: Az OOo európai nézőpontból Dr. Banai Miklós ODFA Hungary, elnökségi tag MultiRáció Kft., ügyvezető

Az első írott dokumentumok egyike Sumer, Kr.e. 3100

A dokumentumkészítés eszközei Kr.e. 4000agyagtábla + írónád Kr.e. 2000papirusz + ecset 0papír + tinta + lúdtoll Kr.u. 1000papír + pergamen + tinta + lúdtoll Kr.u papír + tinta + toll + ceruza (és nyomda) Kr.u papír + toll + írógép Kr.u PC + papír + szövegszerkesztő Kr.u PC + papír + Office program (Simonyi Károly)

Az IKT piac anomáliái az utóbbi 20 évben a PC szoftverek terén Kliens szoftverek, a MS éves jelentéseiből (millió USD) Bevétel Adózás előtti eredmény

Az IKT piac anomáliái az utóbbi 20 évben a PC szoftverek terén Information Worker / Microsoft Business Division, a MS éves jelentéseiből (millió USD) Bevétel Adózás előtti eredmény

Az IKT piac anomáliái az utóbbi 20 évben a PC szoftverek terén A MS éves jelentéseiben publikált adatok az utóbbi évekből: szoftverBevétel (milliárd USD) Adózás előtti eredmény (milliárd USD) Adózás előtti eredmény / Bevétel Felhasználók száma Disztribúció fő csatornája Kliens op. rendszer (Win) ~ 15~ ,00 %> 180 millióOEM megállapodás a gyártókkal MS BD (MS Office) ~ 18~ 1270,00 %> 120 millióMennyiségi licenc megállapodások kormányokkal és vállalatokkal

Az IKT piac anomáliái az utóbbi 20 évben a PC szoftverek terén Az Európai Unió esete: MS árbevétele (Win+Office): ~ 10 milliárd USD/év Adózás előtti eredmény: ~ 7 milliárd USD/év Ez a legjobb üzlet Európának? Ez a különös jelenség eddig soha nem fordult elő a dokumentumkészítés eszközei terén!

Az okok 1. Közel monopolhelyzet a számítógépek operációs rendszerei terén 2. “Kompatibilitási problémák” a különböző irodai alkalmazások között

Kiút a csapdából - I Szabványok: a verseny és a szabad piac helyreállítására Például: Open Document Format (ODF) Kérdés: Létezik e olyan emberi lény, aki képes rekonstruálni a MS Office-t egy világégés után kizárólag az OOXML több, mint 6000 oldalas dokumentációja alapján? Nekem úgy tűnik, hogy az OOXML egy mesterséges intelligenciával bíró robotok számára készített szabvány....

Kiút a csapdából - II. A hamburgi Star Division StarOffice-ából származó OpenOffice.org Több, mint tíz évvel fiatalabb, mint Simonyi MS Office-a!

Felhasználói tapasztalat Feladat: Egy összetett dokumentum (pl. könyv) megírása és szerkesztése, több mint 200 oldallal, ábrákkal, táblázatokkal, térképekkel, diagramokkal, fejezetekkel és szakaszokkal, stb... Az író és szerkesztő rendelkezésére álló eszközök: OOo és MSO (2000, 2003, 2007) Professzionális szerkesztő választása: OOo! Mert szerkesztési képességei sokkal kifinomultabbak, mint a MS Office-nak.

Felhasználói tapasztalat Amint mondtuk: az OOo fiatalabb, következésképpen, jobb megoldás ugyanarra a feladatra!

Az OOo rendszere ODF formátum Kiterjesztéskezelő: a felhasználók sajátos igényeinek megfelelő kiterjesztések, megnyitja az utat az innováció előtt! Multiplatform SOA architektúra: rugalmasság és egyedi megoldások Nyitás a K+F irányába: pl. Magyarországon: Minőségbiztosítás területén kutatás-fejlesztés (MR, Polygon, Sun, ELTE, SZTE, BME) OpenDesktop disztribúció hozzáadott értékekkel (InfoPolus, Polygon, MR, FEA) Adaptív felület (MR, ELTE-Soft, ELTE)

Európai piaci pozíció Az ODF elterjedése Európában

Európai piaci pozíció Az ODF-et és az OOo alapú megoldásokat alkalmazó kormányzatok: Spanyolország, Franciaország, Svájc, Németország, Portugália, Lengyelország, Dánia, Norvégia, Hollandia, Belgium, Horvátország... München példája mutatja, hogy létezik alkalmas és gazdaságos alternatíva!

Európai Unió

A világ legnagyobb gazdasága: EU GDP > USA GDP EU népessége > USA népessége (500 M) (300 M) Európai Unió

Az Európai Uniónak fiatalabb, értékesebb, gazdaságosabb, rugalmasabb és biztonságosabb megoldásra kellene váltania a dokumentumkészítés területén! Köszönöm a figyelmet! Európai Unió