Műhelyvita 2007. december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági Versenyhivatal
Advertisements

Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
A DÍJKÉPZÉS SZERKEZETE TEKINTETTEL AZ EU ÁLTAL TÁMOGATOTT BERUHÁZÁSOKRA, A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSBEN FOGLALT KÖTELEZETTSÉGEKRE Szabó IstvánnéMAVÍZ Közgazdasági.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
Michael E. Porter Berencsi Balázs GTK – GM ARFWIM
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Új hatóság – új kihívások Szalai Annamária elnök INFOTÉR PARLAMENT június 2.
E.ON Dél-dunántúli Gázszolgáltató ZRt. Szekszárd, április 18. Hagyományok és változások.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
GINOP 3. Infokommunikációs fejlesztések prioritás
DG-AGRI, Közvetlen Kifizetések Igazgatóság
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
Az NHH szabályozási stratégiájának tervezése Tóth László stratégiai igazgató IX. Telecom Konferencia Budapest
Dr. Molnár-Bíró György A piacok újragondolása (avagy hogyan készül az EU elektronikus hírközlési szakpolitikája) Kende Ügyvédi Iroda 1113 Budapest, Karolina.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
A sörétes pisztolytól a távcsöves puskáig Hirdetői módszerek a szakmédiumokban Biró István és Szigetvári József.
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
A Szolvencia II. csoport vonatkozásai
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
A Jelentős Piaci Erő jogintézménye a villamosenergia-piac szabályozásában Nagy Csongor István SZTE-ÁJK, BME-GTK.
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
1 Adóterhelés és a hazai gazdaság nemzetközi versenyképessége Halász Anita tudományos munkatárs ICEG Európai Központ Az EU-csatlakozás és a hazai gazdaság.
Az adatmegőrzési irányelvet átültető szabályozás alkotmányossági kritikája A Társaság a Szabadságjogokért beadványa az Alkotmánybírósághoz.
86. számú főút burkolat megerősítése és négynyomúsítása a – szelvények között.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
A Digitális televíziózás versenyjogi vonatkozásai Dr. Tóth András Gazdasági Versenyhivatal – Infokommunikációs Iroda Április 29 V. INFOKOMMUNIKÁCIÓS.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A klaszterek jogi szabályozottsága
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Az eredő szakasz GE(s) átmeneti függvénye alapján
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
A médiapiac szabályozásának változó eszközei Polyák Gábor
Az adatvédelem szabályozása
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
A versenytörvény módosítása
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A médiarendszer fejlődése közszolgálati monopólium frekvenciaszűkösség politikai és kulturális megfontolások duális médiarendszer a kereskedelmi műsorszolgáltatás.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Fodorné Tóth Krisztina PTE Regionális Távoktatási Központ Multimédia az oktatásban 2009.
Piacnyitás az energiaszektorban
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Előadás másolata:

Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai

Témaválasztás

Témaválasztás Elektronikus hírközlés és versenyjog viszonya;Elektronikus hírközlés és versenyjog viszonya; Két szint: szabályozás, jogalkalmazás;Két szint: szabályozás, jogalkalmazás; Elsősorban európai aztán magyar vonatkozásban;Elsősorban európai aztán magyar vonatkozásban; Konvergencia miatt az elektronikus média is;Konvergencia miatt az elektronikus média is;

Legfontosabb megállapítások (5)

1. Miért van szükség bármilyen, versenyjogot meghaladó ágazati szabályozásra?

Versenyjogot meghaladó ágazati szabályozás szükségessége Mert a versenyjogi normák speciális karaktere miatt a strukturális piaci kudarcoktól terhes piacokon kívánatosabb a normaszegés; A strukturális piaci kudarcok vizsgálatát biztosítja az Ajánlás szerinti 3 kritérium teszt; Ágazati szabályozás nélkül ezeken a piacokon a versenyteremtés sikertelen

2. Milyen módjai vannak a versenyteremtésnek?

Versenyteremtés módjai verseny a hálózatért (jelentős elsüllyedt költséggel járó beruházások) verseny a hálózaton (open access, leggyorsabb útja versenyteremtésnek) verseny a hálózatok között (jóléti szempontból a legkedvezőbb) elemek: liberalizáció, privatizáció, re- reguláció

3. Európai elektronikus hírközlés-szabályozás modellje és elemei

Európai szabályozás modell hálózaton folyó verseny modellje hálózaton folyó verseny modellje nem eleme a privatizáció, viszont magába foglalja a liberalizáció és re-reguláció mellett a versenyjogot nem eleme a privatizáció, viszont magába foglalja a liberalizáció és re-reguláció mellett a versenyjogot 3 pillér: 3 pillér: - liberalizáció: EKSz harmonizáció (re-reguláció): EKSz versenyjog: EKSz 81., 82.,

Re-reguláció Versenyjog Európai szabályozási modell elemei technológia semlegesség (konvergencia) belső piac (biztosítékai) versenyjogi elveken nyugszik, ezért arányos és kiszámítható [szabályozás=versenyjog nem elég(3kritérium)+verseny nem hatékony(JPE)] befektetések védelme és ösztönzése (feltörekvő piac, befektetési lépcső)

Re-reguláció Versenyjog Európai szabályozási modell elemei liberalizáció jogalapja harmonizációs tartalom arányosítója alkalmazhatósága - liberalizáció előmozdítása - szabályozási hibák kiküszöbölése - kizárólagos és egymást kiegészítő területek (megállapodás, fúzió, nincs JPE) - egymást kiegészítő területek (megállapodás, fúzió és van JPE kötelezettség) - párhuzamos területek (nem hatásköri összeütközés, közérdekű mérlegelés) - ütköző területek (3 fő szintje)

4. Miként viszonyul egymáshoz az elektronikus média-szabályozás és versenyjog

Elektronikus média és versenyjog viszonya a média gazdasági szabályozását az elektronikus hírközlés tette magáévá; az alkotmányos médiajog területéről csak a külső pluralizmus szabályozása vet fel kérdéseket, ezek megválaszolása számos bizonytalanságot rejt (pl.: 1/2007AB: külső pluralizmus megvalósult, versenyjog önmagában alkotmányos lenne-e: bizonyos összefonódások nem, de EKSz 151.)

Kihívások 5. Melyek a hálózathoz való hozzáférés versenyjogi elvei?

Kihívások Hálózathoz való hozzáférés hálózathoz való hozzáférés nélkülözhetetlenségi alapon csak piac- meghatározás keretében értelmezhető (monopol pozíciót feltételez) két piac szükséges és a verseny kizárása ha versenyben előállt infrastruktúra, akkor átmeneti mentesség, kivéve új szolgáltatás/innovatív versenyző struktúra