Verseny és alkalmazkodás II. Magyarországi Klímacsúcs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Mire lehet/ne jó az iskola?
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Környezetgazdálkodás 1.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1 Autocolor Kft. Gémosz Konferncia
Készítette: a Dalai Láma
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
ACT UP akció ACT UP ACT UP: Gran Fury
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Két magzat beszélget az anyja hasában …
A MEGSEBZETT FÖLD.
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE Felkészülés a klímaváltozásra az agráriumban: eddigi kezdeményezések és a kutatás.
Készítette: Kovács Andrea Nao szimulációs futball játék fejlesztése Bevezetés a Nao világába.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
A BALATONI HAJÓZÁS BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Kutyákról és emberekről … Ha nincsenek kutyák a menyországban, akkor oda akarok menni, ahova ők is mentek. - Will Rogers.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
EU csatlakozás tükrében (fejlesztések támogatással)
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
Nagy Zoltán: A reform emberei Értékteremtés érték a dolgokban rejlő lehetőség EU-s projektek lehetőségei hasznosság értékek átadása adott embereknek adott.
Apple Az egyeditől, az egyedinek, egyedit. A kezdet  A 70-es években házilag építgették a számítógépet, klubokban osztották meg egymással a fortélyokat.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Aszály konferencia - Kecskemét2 Nemzetközi előzmények és kapcsolódások az aszály és a szárazodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes László Budapesti.
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Klíma-kommunikáció és a média szerepe Szabó Gábor, újságíró Budapest, 2011 január 19.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
10 kívánságot küldök neked 2008-ra Zene.Unbreak my heart-Romantik Violine.
Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére.
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
FaragóTibor: GlobálisKlímaPolitika1 Nemzetközi éghajlatvédelmi együttműködés, a klímapolitikai tárgyalások előzményei, helyzete és kilátásai dr. Faragó.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
ISMERD MEG HAZÁNKAT! ISKOLA MEGISMERÉSE, BEMUTATÁSA.
A Föld napja.
A VILÁG HÉT CSODÁJA.
Zene: Chris Spheeris - Carino Nagy Elizabeth: Ha szíved hajt.
mint ami mások szerint szükséges!
Személyiségteszt.
Az Élet Igéje szeptember.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Tenger takarja lábnyomát, Szelek suhan Mint titkos szárnyán bánya
Bernát Péter Minimumkiválasztásos rendezés.
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Előadás másolata:

Verseny és alkalmazkodás II. Magyarországi Klímacsúcs

„…a hétköznapi ész, a dolgokkal való megszokott kapcsolat, a köznapi világ ismerőssége félrevezet bennünket.”

Az Evolúció Napja elmúlt vasárnap volt az Evolúció Napja, Charles Darwin születésnapjához legközelebb eső vasárnap. És, ha már Darwint említjük, ne feledkezzünk meg az általa tett tudományos megállapítást is idézni, mely szerint az evolúció nem más, mint a környezethez való alkalmazkodás, a változékonyság által teremtett változatosság eszközével, és, hogy a változatosságból a mindenkori továbbjutó variánst a létfeltételekért folytatott verseny választja ki.

Kukorica – korlátlan alkalmazkodás Nemesítés a legmodernebb módszerek együttes felhasználásával: –Biokémia –Molekuláris genetika –Géntechnológia –Számítástechnika –Hibridizáció Következmény: rendkívüli variabilitás

Fajta vagy fajtaválaszték? Feloldja a kényszert, hogy a nemesítő egy fajtába ötvözze az alkalmazkodási tulajdonságok teljes körét. A kukorica esetében ezt tetszőleges fajtaösszetétellel lehet elérni, megszámlálhatatlan variációs lehetőséggel, a hatékonyság növelése és a kockázatok csökkentése érdekében.

A 20 legnagyobb területen vetett hibrid életkora (a valószínűsített eredeti keresztezéstől)

Következtetés Az első keresztezések idején még egyáltalán nem volt biztos, hogy a globális klímaváltozás, mint kiválasztó hatás, érvényesülni fog A kiválasztásra felkínált variánsnak tehát készen kellett lennie, amikorra a kiválasztást indukáló feltétel hatása érvényesülni kezdett Mind a nemesítésben, mind a termelésben még csak most kezd érvényesülni a globális felmelegedés kiválasztó hatása!

Hogyan kell választ adni? Versennyel, hogy az ismeretek gyorsabban terjedjenek és a reakcióidő lerövidüljön Két javaslat: –Top20 Fajtakísérletek –Kukorica Termésverseny

Top20 – Korai