Effektív-e a verseny a szélessávú piacon?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Állóeszköz-gazdálkodás
A VEZETÉKES ÉS MOBILTÁVBESZELŐ SZOLGALTATÁSOK KÖZÖTTI HELYETTESÍTES VIZSGÁLATA Nagy Péter június 28. Édes Balázs–Bölcskei Vanda–Lőrincz László–Nagy.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
Versenyelemzés 8.fejezet.
Tökéletes verseny és monopólium
A verseny - a piac alkotója
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
A piac Szakiskola.
Vállalati Gazdaságtan
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Piaci korlátok.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
A mobil távközlés szerepe és lehetőségei rendkívüli események esetén dr. Drozdy Győző vezérigazgató helyettes Bánhidi Zoltán távközlés-szabályozási szakértő.
Vállalatfinanszírozás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Industrial Organization - alapvető modellek
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Vezeték nélküli helyi hálózatok
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Előnyök és alkalmazási területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
A marketing piac tartalma
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az áttérési költségek hatása a versenyre a távközlési piacokon Lőrincz László július 28.
Verseny és Szabályozás konferencia
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Tanuló szervezet.
Sipos Viktória & Motyovszki Gergő
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban GNSS-infrastuktúra.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Vállalati stratégia március március március 28.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Fiber haszonérv házhálózat kiépítéshez
Marketing információs
Közigazgatási technológia E-kormányzat. E-kormányzat jelentősége Kormányzási reform Közigazgatási modernizáció Közszféra fejlődése.
Az árszabályozás alapelvei és módszerei
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
Oligopólium Monopolisztikus verseny A piaci koncentráció mérése
A PIAC.
A médiakoncentráció korlátozása Médiaszabályozás március 26. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.
A marketing jelentősége, fontossága Oktatás, szakirányú képzés Munkahelyi teamek, munkatársak Szakirodalom.
Harsányi László: Munkafüzethez 1. MOME 1. 2 A számításba veendő öt alaptényező: Beszállítók (írók, nyomdák, stb.) alku-pozíciója Vásárlók (fogyasztók)
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 4. előadás
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
A piac és a piacgazdaság
Piacnyitás az energiaszektorban
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Előadás másolata:

Effektív-e a verseny a szélessávú piacon? Pápai Zoltán

Motiváció Ha nincs tökéletes verseny, meddig mondhatjuk, hogy a verseny effektív? Mi a helyzet az oligopol piacokon? Azokban az iparágakban ahol hagyományosan működik a szabályozás, a szabályozóra szinte mindig áll a mondás, hogy „akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz”. Mikor lehet (kell) visszavonni a szabályozást? Konkrét kérdés: most akkor effektív vagy nem a verseny a szélessávú piacon?

Oligopólium = nem effektív verseny? A távközlési infrastruktúra piacok tipikus természetes oligopol piacok Két fő típus különböztethető meg domináns vállalat versenyző szegéllyel a szereplők piaci részesedése viszonylag kiegyenlített Az általánosan elfogadott közgazdasági elmélet szerint a kiegyenlített piaci részesedéssel jellemezhető oligopol piacok nagy valószínűséggel problémásak, mert a szereplők egymás viselkedését kitapasztalva, kikövetkeztetve reagálnak, ami hallgatólagos koordinációra vezet, s a hatékony versenyhez képest magasabb árakat, s alacsonyabb mennyiséget/minőséget eredményez Rosszabb esetben még a kartell sem elképzelhetetlen

Kiindulópont Kevés szereplős piacon is lehet effektív verseny A verseny időben zajló, dinamikus folyamat Bár egyes elemek lehetnek tökéletlenek, az összhatás mégis hatékony versenyre vezet A részletek fontosak, ezért tanulmányozni kell őket Szabályozási benchmark a nem a tökéletes hanem az effektív verseny lehet

Az „effektív verseny” fogalom operacionalizálása Effektív verseny versenyjogi operacionalizálása nincs olyan szereplő, aki egyedül vagy másokkal közösen a versenytársaitól és fogyasztóktól függetlenül működhet a piacon effektív verseny = nincs domináns vállalat = nincs JPE (lásd pl. Commission guidelines on market analysis … 2002/C165/03 Hogyan vizsgálhatjuk meg, hogy hatékony-e a verseny? Technológiai és gazdasági jellemzők Piaci struktúra: belépési korlátok, szereplők száma, piaci részesedés, koncentráció Piaci magatartás: árcsökkenés, minőségjavítás, addicionális szolgáltatások, csomagképzés, akciók/kedvezmények Piaci teljesítmény: ár, választék, minőség, piaci erő, profitabilitás … A piaci struktúra önmagában nem alkalmas! A piaci magatartás és piaci teljesítmény vizsgálata is szükséges

A piaci erő és a Lerner index vállalati Lerner index az i. piacon Probléma: az index nem mindig alkalmas a piaci erőt mérésére olyan iparágakban, ahol érvényesül a méret- és választékgazdaságosság, az index erősen felülbecsli a piaci erőt többtermékes vállalatok esetén az index ezen túlmenően is torzít (kiegészítők esetén felfelé, helyettesítők esetén lefelé) magas K+F költségekkel jellemzett iparágban felfelé torzít az index pillanatképet mutat, ami dinamikus verseny esetén lehet, hogy éppen az átmeneti piaci erőt méri (aminek elérése épp a valóságos körülmények között zajló verseny hajtóereje, lényege) a Lerner index magasabb annál a szereplőnél is, aki valamilyen tartós hatékonysági előnnyel rendelkezik

A versenyt erősítő iparági jellemzők azonos területet lefedő párhuzamos infrastruktúrák az innováció jelentősége nagy a technológiai fejlődés gyors a termékkör nem homogén a termékek nem függetlenek komplementer és helyettesítő termékek heterogén technológia költségjellemzők méret- és választékgazdaságosság az egyes technológiák költségfüggvénye különböző (PSTN-DSL/ kábel/ mobil/ fix vezeték nélküli a szolgáltatások eltérő inkrementális költsége

Az innováció szerepe Folyamatos innováció – magas beruházási szint a fejlesztés érdekében A megtérülésre rendelkezésre álló idő nagyon lerövidül a gyors ütemű innováció miatt A K+F beruházások megtérítésének igénye piaci erő hiányában is emeli a Lerner index értékét

Párhuzamos infrastruktúrák hatása kiépült kapacitás > kereslet a „közgazdasági profitot nem tartalmazó, de a teljes költségre fedezetet nyújtó ár” az az ár, ami mellett az iparág életképes a fölös kapacitások létezése korlátozza az árat egy fogyasztó elvesztése veszteség a fix költségek megtérítése szempontjából a vállalat számára releváns kritikus rugalmasság és a kritikus keresletcsökkenés értéke alacsony, ami miatt már kis áremelés sem lehet profitábilis a fogyasztó elvesztése még kritikusabb, ha más szolgáltatásokat is vásárolt a vállalattól, s ezekről is lemond (ezek fix költségfinanszírozó hányada is elveszik)

Ezek után egy nem túl merész konklúzió A felsorolt jellemzők mindegyike olyan irányba hat, ami megnehezíti illetve ellehetetleníti a hallgatólagos összejátszást, ami az oligopol piacok esetében a verseny csökkenését eredményezné kicsi az esélye, hogy egy ilyen piacon ne lenne effektív verseny

Mi a helyzet a piacelemzéssel Meg kell fordítani a rosszul beidegződött szabályozási hipotézisvizsgálati logikát! megjegyzés: a guideline szerint is ez a helyes A jó kiinduló hipotézis: a verseny a fenti jellemzők megléte esetén effektív (= nincs JPE) Vizsgálni azt kell, hogy mi az, ami ezzel ellentétes irányba mutat párhuzamos infrastruktúra hiánya, korlátozottsága egyes földrajzi területeken stagnáló választék változatlan/növekvő árak stagnáló/romló minőség rivalizáló viselkedés hiánya Lerner index – a megfelelő korrekciókkal profitabilitás váltási költségek szerepe

Platformok versenye és a szolgáltatási verseny

Fő alternatív platform a kábel

Klaszterek technológiai platformok alapján Magyarország csoportja EU Mainstream

Kábelhálózatos lefedettség Forrás: OECD 2010 június (a lefedettség vetítési alapja nem egységes)

Köszönöm a figyelmet.