Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2012. október 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Tájékozott ügyfél – felkészült közvetítő FBAMSZ X. Jubileumi Konferencia szeptember 24. Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ.
Szalay György MNB, Pénzügyi kultúra központ
„Ezt egy életen át kell játszani”
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A marketing Készítette: Fajka Melitta Zeng Fanni.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Tudatos Pénzügyekért Alapítvány – célok és tervek dr. Várhegyi Éva az alapítvány kuratóriumának elnöke Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, 2008.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Szalay György december 12.
Mit tesz az MNB a pénzügyi kultúra fejlesztéséért?
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
KÖBE. Ahol a balesetmegelőzés is KÖTELEZŐ. Tudatos Vezetők Klubja.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Vállalati terv bemutató
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Előadás másolata:

Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt évek főbb tendenciái a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacán Komoly piaci pozíciók kiépülése => agresszív verseny a szolgáltatók között Gyorsuló innovációs folyamatok (termék, értékesítési csatorna) Számos új és komplex termék megjelenése Piaci kockázatok lecsapódása a fogyasztóknál (deviza alapú eladósodás következményei) A pénzügyi-gazdasági válság máig tartó hatásokkal

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A válság tanulságai Fokozottabb figyelem a pénzügyi szolgáltatásokat használó ügyfelekre és ezek érdekeire A lakosság pénzügyi kultúrájának alacsony színvonala nehezíti a kilábalást Érdemes és szükséges erőfeszítéseket tenni a helyzet javítása érdekében Hosszú távú folyamat, ami egy jó várható megtérülésű befektetésként is értelmezhető

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Pénzügyi és gazdasági oktatásban nem részesült Hiányoznak a megfontolt döntéshez szükséges háttérismeretek Számottevő „piacgazdasági” tapasztalatok hiánya Új ismereteket nehezen fogad be, ezektől idegenkedik A „tipikus” magyar háztartás Tudatos és megfontolt vásárlói magatartásra van szükség a pénzügyi szolgáltatások piacán is! Pénzügyi képzés szükségessége

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Kutatási tapasztalatok A nem használt banki szolgáltatások iránti minimális érdeklődés és ismeret Passzív, felhasználói attitűd Bizalmatlanság a pénzügyekkel és a szolgáltatókkal szemben Az ismerethiány gátolja a modern értékesítési csatornák igénybevételét A pénzügyi szolgáltatás választását megelőzően kevesen tájékozódnak alaposan Hosszú távú pénzügyi tervezés (anyagi öngondoskodás) hiánya

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az oktatási rendszerrel szembeni aktuális kihívások A 2012-ben megújult Nemzeti Alaptantervben megjelenő elvárások: Tudásalapú társadalom megteremtése Kompetencia alapú fejlesztés Korszerű tudás és folyamatos tanulási képesség megszerzése Pénzügyi ismeretek jelenléte az új NAT alapján: Továbbra sem önálló kötelező tantárgy Az ismeretanyag elszórtan több, kötelező tantárgyban megjelenik A szabad órakeret terhére választható jelleggel lehetőség nyílik tantárgyi keretek közötti oktatásra is

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Fő jegybanki szempontok a pénzügyi kultúra fejlesztésében Árstabilitás jelentősége, inflációs várakozások horgonyzása Monetáris politikai döntések közérthetőségének növelése Pénzügyi stabilitás támogatása A korszerű (készpénzkímélő) fizetési módok használatának ösztönzése és elterjesztésének elősegítése Alapvető gazdasági mutatószámok értelmezése

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Mivel segítheti az MNB a történelemtanárok munkáját? 8

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Pénziránytű alapítvány - Pénzügyi oktatási Program 9  Internetes alapú oktatócsomag pénzügyi- gazdasági témakörökben középiskolák részére  Az MNB támogatásával, a Pénziránytű alapítvány koordinálása mellett  Iskolák részvétele pályázati úton  Az elmúlt 4 tanévben 60 középiskola bevonásával 8 ezer diák részesült képzésben 300 tanár bevonásával

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Miben kér az MNB együttműködést? 10 Éljenek az MNB és a Pénziránytű alapítvány által kínált lehetőségekkel, programokkal! A diákoknak igényük van az új típusú, közvetlenül hasznosítható tudásra => a praktikus pénzügyi ismeretterjesztés is ezt szolgálja A gazdaságtörténeti vonatkozások kiemelése fontos szerepet tölthet be a történelem tantárgy presztízsének megőrzésében A múlt és a jelen összefüggéseinek megvilágítása => a történelem képezi az alapját napjaink gazdasági folyamatainak megértésének

A jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A siker kulcsa az összefogás A pénzügyi kultúra fejlesztése közös érdek; Széles körben szükséges szemléletváltozás - ez hosszú távú és erőforrás igényes feladat; Tartós eredmény eléréséhez szükség van: - akkreditált, minőségbiztosított oktatási anyagokra - gazdasági-pénzügyi ismeretekben jártas és ezt oktatni tudó tanárokra - tanár továbbképzési programokra A jegybank és a Pénziránytű Alapítvány lehetőségeihez képest, rendelkezésre álló eszközeivel támogatást és partnerséget kínál ; MNB: jelentős intézményi szerepvállalás mellett együttműködési platform életre hívása Pénziránytű Alapítvány

12 Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: