ÖNKORMÁNYZAT, GAZDÁLKODÁS, SZOLGÁLTATÁS Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Költségvetési Bizottságának ülésén Miskolc, 2004. október.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
a Nyugat-dunántúli régióban
Civil szervezetek Magyarországon
A Fővárosi Önkormányzat civil stratégiája
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Győr város szociális ellátórendszerének működtetése az önkormányzati, civil és egyházi szolgáltatók közreműködésével. Páternoszter Piroska főosztályvezető.
Közigazgatási alapismeretek
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
KÖRNYEZET ÉS TÁRSADALOM Preferenciák és lakossági értékrendek önkormányzati kutatások alapján Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Közigazgatási alapismeretek
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Határtalan Civil Nap Pestújhely Menyhért Péter Demokrácia kellék– társadalmi harmónia: 10 éves a csepeli civil együttműködés Ötlet megszületése:
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A HIVATALI TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉSE Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiumán Szekszárd, október 20. Jelenkutató.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok?
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Lakossági elégedettségmérő kérdőív Hány éve lakosa a településnek? A válaszadók közül a Nyékládházán születettek aránya 30%
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Hajdúnánás, december 19. A LAKOSSÁG KÖRÉBEN ÁTFOGÓ FELMÉRÉS ÉS ELEMZÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS ELÉGEDETTSÉGRŐL ÉS FELMERÜLŐ IGÉNYEKRŐL.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok projekt címszavas bemutatása Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Szolgáltató Város ® Szolgáltató Szolnok integráló/kohéziós.
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
TOP vas megyei aktualitásai
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
SUMP - kérdés Magyarországon
Szani Ferenc, Pitlik László, Balogh Anikó
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

ÖNKORMÁNYZAT, GAZDÁLKODÁS, SZOLGÁLTATÁS Az előadás elhangzott a Megyei Jogú Városok Szövetségének Költségvetési Bizottságának ülésén Miskolc, október 20. Jelenkutató Intézet és Alapítvány Költségvetési politika és a közszolgáltatási stratégiák hatása a lakossági közérzetre

1. A kutatások módszertana mintanagyság: fő (felnőtt korú lakos); kérdőív terjedelme: kérdés, 45–50 perc, mintaválasztás: rétegzett véletlen minta (véletlen séta születésnapi kulccsal kombinálva); az interjú helyszíne: a megkérdezett lakása; terepmunka: személyes kérdezés, professzionális kérdezőbiztosokkal; 2. A felmérések hasznáról a) hatékony önkormányzati teljesítmény-mérés (választott vezetők, tisztségviselők); b) testületi döntések előkészítése, támogatása; c) korábbi határozatok tesztelése, megvalósítási eredmények mérése; d) polgármesteri hivatalok ISO minősítése (majd megújítása); e) Az időbeni összehasonlítások (a város régebben és most) mutatják a városfejlődés, a társadalmi közérzet, az egyes problémák és a közszolgáltatásokkal való elégedettség alakulásának, a lakossági preferenciák változásának irányait, mértékeit. f) A térbeni összehasonlítások „láthatóvá” teszik egy-egy város erősségeit és gyenge pontjait, más, hasonló nagyságú és szerkezetű településekhez képest is.

Érdeklődés és ismeret önkormányzati ügyekben Békéscsaba

Hiányterületek és túlfinanszírozás alulfinanszírozástúlfinanszírozás Városok átlaga 2000

Vélemény-változások Veszprém

Költségvetési preferenciák alakulása Városok átlaga

A forráshiány pótlása Nyíregyháza

Városok és problémák

Tények és vélemények Tatabánya

Probléma és szolgáltatás I. Nyíregyháza

Probléma és szolgáltatás II. Tiszaújváros

Intézmények fontossága

A személyes közérzet néhány tényezője személyes helyzettel való elégedettség Város helyzetével való elégedettség Érdekérvényesítés lehetősége Környezeti problémák Szociális és gazdasági problémák Önkormányzati ismeretek Ország helyzetével való elégedettség Városi rendezvények Intézmények E + SZ - SZ + n.sz. Békéscsaba 2004 Jelölések: E: erős; Sz: szignifikáns; n.sz.: nem szignifikáns, +: pozitív; -: negatív.

Elégedettség alakulása Dunaújváros

Elégedettség alakulása Tatabánya

Lakossági közérzet a megyei jogú városokban

Konklúziók 1. Egy-egy lakóközösség mindig és mindenhol kevésbé ismeri az önkormányzat pénzügyeit, mint az egyéb területeket (tervek, polgármester/testület tevékenysége stb.) Az érdeklődés és az ismeretek szintje közötti különbség nagy, és mindkettő - az érdeklődési és az ismeretek szintje egyaránt alacsony. Ezt a jelenséget nevezhetjük ismeret-deficitnek. Gyakran tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek tájékoztatási stratégiával. A lakosság elsősorban azokra a területekre költene pénzt, amelyek a mindennapi megélhetéshez közvetlenül kapcsolódnak (munkahely, lakás, egészségügy, közoktatás, közművek). Túlfinanszírozást észlel a polgármesteri hivatalok működése és a kisebbségek támogatása területén. Az „elképzelt költségvetés”, az 1000 forint elosztásában immár egy évtizede az egészségügy kapná a legnagyobb összegeket, míg a „maradványelv” jegyében a környezetvédelem és a kultúra, valamint a sport kapná a legkevesebbet. Költségvetési hiány esetén lakosság az intézmények átszervezését alig, a helyi adók növelését egyáltalán nem támogatja. Egyre nagyobb mértékű az állami segítségvárás, miközben az állam egyre több feladatot ad át, többnyire az ellátáshoz elegendő forrás nélkül.

Konklúziók 2. A helyi társadalmak polgárai bizonyos területeken (pl. foglalkoztatás, munkanélküliség) nagyon pontosan érzékelik a valóságos mozgásokat; a több éves „szubjektív idősorok” pontosan leképezik a statisztikai adatokat, a valóságos társadalmi folyamatokat. Minden probléma a kötelező közszolgáltatások színvonalára, az önkéntesen vállalt feladatok ellátására, illetve az ezekekkel való elégedettségre vezethető vissza. Egy város problématérképét a gondok, a közszolgáltatások és a szolgáltatásokat biztosító intézmények együttes lakossági megítélése alkotja. A városias lét legfontosabb intézményei a felsőoktatáshoz, művelődéshez (főiskola, könyvtár, színház) valamint a rekreációs igényekhez kapcsolódnak (sportcsarnok, uszoda stb.). A (saját) városok helyzetének megítélése ciklikusan változik, és mindig kedvezőbb, mint az országé. A személyes helyzettel való szubjektív elégedettséget nem lehet kiszakítani a tágabb környezetből; a saját helyzet megítélése szoros összefüggést mutat a város és az ország helyzetével. A lakossági elégedettséget befolyásoló tényezők között elsősorban a gazdasági és szociális, majd a környezeti problémákat, végül a civil aktivitás és tudat különböző megnyilvánulásait (ismeretek, érdekérvényesítési lehetőségek, öntudat stb.) találjuk.

Köszönjük a figyelmet Jelenkutató Intézet 1051 Budapest, Sas u. 9. Tel: (1) , Fax: (1)