Banki szolgáltatások közbeszerzése önkormányzatok részére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5 új önkormányzati bérház beszerzése a Józsefvárosban dr.Császy Zsolt előadása.
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
PPP Projektiroda Antalóczi Zoltán Irodavezető Sportcélú PPP projektek megvalósításának tapasztalatai időszak: június – november Sport szakállamtitkárság.
Önkormányzatok finanszírozása
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat HÖF Hosszú távú önkormányzati finanszírozást segítő program Stiegler Beáta: Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Önkormányzat.
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Közbeszerzési tudnivalók  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény változásai
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A közbeszerzési törvény módosítása I.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
főigazgató-helyettes
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Közbeszerzési tudnivalók A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Közbeszerzési tudnivalók
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
A bankok.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Az áfa-törvény jövő évi változásai
A betétbiztosítás.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
1 KÖZBESZERZÉS KÖTELEZETTSÉGE A PÁLYÁZATOK MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN, A KÖZBESZERZÉS FŐBB SZABÁLYAI Előadó: Dr. Schablauer Péter vezérigazgató Magyar Közbeszerzési.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Röviden a közbeszerzésről
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
A közigazgatási eljárás II.
Előzetes piaci konzultáció
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Közbeszerzési tudnivalók
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Dr. Kovács László főtitkár
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési szabályok változása és
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Banki szolgáltatások közbeszerzése önkormányzatok részére Dr. Szepesi Gábor ÁÜTÖ Kft.

A közbeszerzés jogi háttere 50/92 EU Direktíva a pénzügyi szolgáltatásokat, értékpapírügyleteket, és biztosítási cselekményeket az ANNEX 1A-ban szerepelteti a 6. kategóriában és kiveszi azokat a közbeszerzési kötelem alól 52/97 EU Direktíva, amely meglátásunk szerint módosította a kérdéses közbeszerzési kötelmet és kötelezővé tette A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 29., 38., 124. § -a, valamint a törvény 4. számú melléklete 18/2004 EU Direktíva 16. cikkely

Jogi szabályozás problémái Kbt. 29.§-a megfogalmazása „ értékpapírok vagy egyéb pénzügyi eszközök kibocsátásával, eladásával, vételével, átruházásával kapcsolatos befektetési szolgáltatás” nem koherens sem a Sztv. sem a Hpt. fogalomrendszerével Nem értelmezhető a Kbt. 29.§ alapján ez a kivétel

Pénzügyi eszközök és banki termékek beszerzése Fejlesztési célú és egyéb hosszú lejáratú hiteltermékek Éven belüli rövid lejáratú hiteltermékek Folyószámla vezetési szolgáltatás Folyószámlához tartozó kiegészítő szolgáltatások (pl.:folyószámla hitel, állami támogatások lehívása, kiskincstár) Bankgaranciák, kezességek Portfoliókezelés Befektetési szolgáltatások (értékpapírhoz) Egyéb kiegészítő szolgáltatások (pl.:széf, óvadék, tanácsadás)

Közbeszerzési kötelem banki termékekre A Kbt. nem alkalmaz eljárásbeli vagy alkalmazásbeli megkülönböztetést egyetlen banki termékre és szolgáltatásra sem. Minden olyan esetben kötelező ahol a Kbt. 38.§ (2). b. szerinti becsült érték eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot és a beszerző szervezet önkormányzat -Kbt. 22.§ (1) d. -vagy olyan közérdekű jogi személy, amely felett közbeszerzésre kötelezett szervezet meghatározó befolyást képes gyakorolni vagy működését többségi részben ilyen szervezet finanszírozza Társulati hitelre nem vonatkozik a kötelem.

Közbeszerzés előkészítése tőkeprojekt esetében 1. Finanszírozási konstrukció és finanszírozási mix megtervezése ( különös tekintettel az adójogszabályokra, támogatási feltételekre, társfinanszírozókra) 2. Az idegenforrás pontos megtervezése minden lényeges paraméterében ( volumen, pénznem, futamidő, törlesztési váz, kamatbázis, kamatfizetés gyakorisága, felajánlható biztosítékok köre) 3. A közbeszerzési kötelem alapos áttekintése 4. A megfelelő eljárástípus kiválasztása, 5. Értékelési pontrendszer kidolgozása 6. Az eljárás lefolytatása, szerződéskötés

Leggyakoribb hiányosságok ajánlatkérői oldalon A finanszírozási struktúra kidolgozatlan és elnagyolt, beruházás megtérülési számítások teljes hiánya Nincs átgondolt hitelspecifikáció, az ajánlatkérés során ebből következően a banki ajánlatok eltérő voltuk miatt nem összehasonlíthatóak! A becsült érték meghatározása hibás. Nem megfelelő az eljárásfajták alkalmazása A finanszírozó bankok álláspontjának és szempontjainak teljes ismerethiánya. A hiteldíj mint árelem meghatározásában levő ellentmondások Az értékelési szempontrendszer sok esetben alkalmatlan a valóban minden paraméterében legkedvezőbb ajánlat kiválasztására.

Közbeszerzési eljárások eddigi tapasztalatai A bankok által megajánlott hiteldíjak mértéke, különösen a marge csökken, a piac működési hatékonysága erősödik. A hitelbiztosítékok értékelési szempontrendszerbe való beemelése alulbiztosítottsághoz vezet. Az ingatlanfedezetek jelentősen visszaszorulnak. A bankok növekvő kockázatvállaló képességet mutatnak. A költségvetési és iparűzési adóbeszedési számlára szóló engedményezés ill. fedezettelepítés le fog értékelődni. Erősen kínálati piac Negatív üzleti eredménnyel történő megajánlások a hiteldíj tekintetében