Mező Andrea MI-ÉRTÜNK Egyesület Békéscsaba, szeptember 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Az iskolai szociálismunka
az általános iskolákban
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Egészségtan tizenéveseknek
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
Készítette:Szőke Nikolett
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„A veszélyeztetett korosztály igényei és szükségletei Békés megyében” című kutatás eredményeinek ismertetése Mező Andrea Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető.
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
VÉDŐNŐI PREVENCIÓS SZAKMAI MŰHELY
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények Margrethe.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
A VIII. kerületi drogszcénában végzett szükséglet felmérő vizsgálat eredményei Rácz József, Márványkövi Ferenc és Melles Katalin MTA Pszichológiai Kutatóintézet.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A szociális képességek fejlesztése módszertana
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Internet a családban Székely Levente –
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Serdülőkori szerhasználat Magyarországon ESPAD Dr. Szemelyácz János INDIT
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
HAJLÉKTALAN EMBEREK PSZICHOAKTÍV SZEREHASZNÁLATA
HAJLÉKTALANSÁG ÉS DROGHASZNÁLAT
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Mező Andrea MI-ÉRTÜNK Egyesület Békéscsaba, 2011. szeptember 6. Fiatalkorú szenvedélybetegek ellátása alacsonyküszöbű szolgáltatás keretében Mező Andrea MI-ÉRTÜNK Egyesület Békéscsaba, 2011. szeptember 6.

MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület Missziónk: A drogfogyasztás megelőzése és a veszélyeztetettek és érintettek segítése. Víziónk: Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben használjanak drogokat, aki kábítószert fogyaszt, minél kevésbé veszélyes szereket, minél ritkábban használjon, minél kevésbé veszélyes fogyasztási módokkal használja a kábítószert.

Alacsonyküszöbű ellátás Nem támasztunk magas elvárásokat a hozzánk fordulók felé A szolgáltatás: - önkéntes - anonim - ingyenes Nem elvárás a szermentesség, de végső cél lehet.

Ártalomcsökkentés Szerhasználat okozta ártalmak csökkentése: - fertőző betegségek kialakulásának megakadályozása (tű- és fecskendőcsere, gumióvszer szolgáltatás) - drogosok által elkövetett bűncselekmények számának csökkentése Azon fogyasztók elérése, akik nem kerülnek intézményrendszerek látókörébe

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák – Pszicho-szociális intervenciók – Információs, valamint felvilágosító szolgáltatások – Megkereső munka – Drop In – Toppanj be – Tű- és fecskendőcsere szolgáltatások A szolgáltatásunk egyszerre több tevékenység végzésére is alkalmas. A különböző alacsonyküszöbű tevékenységi formákat egymás mellett, egymást kiegészítve is nyújtjuk.

Pszicho-szociális intervenció Szakemberrel való konzultáció - Figyelembe véve az ellátott igényeit, lelkiállapotát, életkori sajátosságait. - Önkéntes kliens: aki kész együtt munkálkodni a segítővel a probléma megoldásában. A kliens pozitív irányú változásokra motiválása: szermentesség, optimális élethelyzet kialakítása

Életkori sajátosságok Testi, szervi fejlődés mellett fontos az én identitás Társas kapcsolatoknak és kortárscsoportoknak meghatározó a szerepe A család, mint „biztonságos háttér” van jelen ebben az időben Új benyomások, ingerek felé törekszik ->”élménykeresés” (kockázatkereső magatartás) Problémamegoldás színtere : baráti kör

Hogyan kommunikálunk? Partneri viszony a klienssel Fontos, hogy a fiatal számára is érthető nyelven történjen a kommunikáció Téma: a kliens aktuális problémája Fontos az elfogadás, megértés, hitelesség

Kortárs hatás Család helyett a kortársak kapnak meghatározó szerepet Csoporthoz való tartozás: a kortárs vonatkoztatási csoportok szerepe kiemelkedő a szerhasználati minta kialakulásában, vagy a szerhasználat elutasításában. Problémamegoldás színtere a baráti kör ->KORTÁRSSEGÍTÉS

Élményszínház Középiskolás korú fiatalok Heti rendszeresség Személyes és kapcsolati készségek fejlesztése (önismeret, önérvényesítés, konfliktuskezelés) „Ha mesélnél, ha meghallgatnál, ha játszanál, ha nevetnél. Ha már túl sok, vagy túl kevés. Ha találkoznál másokkal és persze önmagaddal, úgy igazán..., itt VAN helyed!”

„Drop-in” szolgáltatás „ahova be lehet esni” -> azonnal segítséget lehet kérni Információs, felvilágosító szolgáltatás (drogok hatása, jogi információ) Egyéni beszélgetési lehetőség Kialakítható a folyamatos kapcsolat a klienssel

A legtöbb fiatalkorút ezen szolgáltatási formák keretében érjük el. Megkereső munka Célja a rejtőzködő életmódot folytató szerhasználók elérése, kapcsolatfelvétel. Utcai megkereső munka Bulisegély szolgálat A legtöbb fiatalkorút ezen szolgáltatási formák keretében érjük el.

MI-ÉRTÜNK Konzultációs Központ Ellátotti adatok 2011. január-március 14-16 éves- 451 kontakt 17-18 éves- 447 kontakt 19 év felett-1200 kontakt 2011. április-június 14-16 éves- 360 kontakt 17-18 éves- 544 kontakt 19 év felett-1700 kontakt

Alkalmazott vizsgálati módszerek KAB-KEF-10-KT Alkalmazott vizsgálati módszerek A kutatás helyszínei: A kutatás hátterét 18 Békéscsabai és kistérségi középiskola alkotta. Minta: A kutatás 2010 őszén kezdődött, 2011 tavaszán elkészült a tanulmány. A vizsgálat 1400 fő, 14 és a 16 évesek, normál középiskolai (szakmunkásképző, szakközépiskola és gimnázium) tanulók bevonásával történt. A pályázati lehetőség korlátozottsága miatt nem volt esély arra, hogy a nyolcadik évfolyamos fiatalok körében is megtörténjen az adatfelvétel. A szervezést a MI-ÉRTÜNK Egyesület, az adatfelvételt a helyi Fórum tagjai és tagszervezetei végezték. A rögzített adatok elemzése a „sytax file” segítségével történt.

A legfeltűnőbb a berúgásokkal szembeni tolerancia mértéke. A kutatás eredményei Mások cselekedeteinek megítélése: Bármennyire is fontos annak ismerete, hogy vajon diákjaink milyen arányban elkötelezettek az egészséges életmód iránt, esetünkben az egészségkárosító módok iránti toleranciájuk, saját életmódjukra vonatkozó prognózisok nyújtják a legtöbb információt a prevenciós tematika megválasztásához. Először azt kérdeztük meg, hogy mennyire fogadják el, illetve mennyire helytelenítik mások egészségkárosító magatartását. Természetesen ezek az ítéletek erősen összefüggnek, még inkább azonosak a saját hasonló cselekedeteikről alkotott véleményükkel. A legfeltűnőbb a berúgásokkal szembeni tolerancia mértéke.

Cselekvési prognózisok A negatívnak ítélt viselkedésmódok lehetséges jövőbeni követését vizsgáltuk meg. Napi tíz cigarettát el fogok szívni – válaszolta a tízedikes diákok 19%-a – ők már valószínű alkalmi vagy rendszeres dohányosok. A heti több pohár bor elfogyasztását a fiatalok negyede valószínűsíti most, s ez az arány ebben a korcsoportban kedvezőnek értékelhető, s elképzelhető, hogy ilyen körben már a tényeken alapuló realitás.

Az illegális szerhasználathoz kapcsolódó attitűdök, szándékok és megfontolások A fiatalok 81%-a helyteleníti mások esetében és maga sem tervezi a marihuána kipróbálását 15%-uk pedig nem helyteleníti a kipróbálást és maga is tervezi Akad szép számmal olyan válaszoló, aki helytelenítő, de maga kipróbálni szándékozó, valamint mások esetében a szerhasználatot nem helytelenítő, de kíváncsi fiatal. Valójában számunkra az a fontos, hogy milyen arányban tervezik a szer kipróbálását. Ez az arány jóval kedvezőbb eddigi tapasztalatainknál – hiszen hasonló nagyságú településeken ennél magasabb arányokat mértek.

A szerhasználat szempontjából védettnek illetve veszélyeztetettnek minősült 10.évfolyamos diákok Védett: 64% = 754 fő Köztes: 35% = 491fő Veszélyeztetett: 11% =180 fő A békéscsabai fiatalok közül veszélyeztetettnek minősült diákok aránya kedvezőbb, mint a hasonló nagyságú településeken mért átlag.

Pedagógusok az iskolai egészségnevelés kérdéseiről A tanárokat megkértük, hogy öt paraméter mentén értékeljék az elmúlt 4-5 év diákjait érintő változásokat. Mind az öt vizsgált területen - magatartás, szorgalom, átlagos képesség, fizikai állapot, és egészségmagatartás - romlást érzékelt a legtöbb pedagógus. Javulást ezen öt paraméter mentén csak 4-6 % észlelt. A jelen kutatás számára lényeges egészségmagatartás terén a tanárok 46%-a szerint a helyzet tovább romlott az elmúlt évekhez képest, közel felük pedig nem észlelt változást az elmúlt 4-5 évben.

Az egészségmagatartás romlásának okozói A tanárok szerint a családi háttér elbizonytalanodik és a káros szenvedélyek előfordulása növekszik. Érdekes, hogy a pedagógusok nem igazán tapasztalják a növekvő alkoholfogyasztással kapcsolatos gondokat. Az iskolában ennek megjelenése nyilván nem érzékelhető, elsősorban a hétvégekhez köthető tevékenységről van szó.

Köszönöm a figyelmet!