A csípőficam.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Új műtéti eljárás a pyriformis alagút syndroma kezelésére
Gégegyulladás - Laryngitis
Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Hüvelyi szülésbefejező műtétek
A tehetség és felelősség
Szűrővizsgálatok Dr. Bodrogi Tibor c. egyetemi docens
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Mire jók a szűrővizsgálatok?
RÉSZLETES ÍZÜLETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
Alkoholizmus.
Rheumatoid arthritis.
Rándulás és ficam.
Ficam.
Készítették: Havasi Boglárka Veiland Adrienn Borsányi Tibor 
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
CISZTÁS FIBROSIS Dr. Boda Márta.
Dr. Boda Márta főiskolai tanár
Gyermekkori depresszió
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Fejlődést befolyásoló tényezők:
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
Kismedencei térfoglaló folyamatok - az ultrahang vizsgálat jelentősége
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A Helytelen Testtartás
Visszérbetegség Tóth Viktória 10.b.
Immunrendszer Betegségei.
EGYENSÚLY, ÁLLÁSBIZTONSÁG.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Újszülött-ellátás, szállítás, PIC Dr. Szabó Miklós - Dr
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Végtagok CT vizsgálatai
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól

Készítette: Ábelné Pintér Éva
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
Az ortopédiai vizsgálatok fontossága, különös tekintettel a gerincferdülés és a lúdtalp kialakulására Előadó: Baloghné Cseke Eleonóra Az ortopédiai vizsgálatok.
Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Speciális gyermekvédelem
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
Extranodalis non Hodgkin malignus lymphomák Valasinyószki Erika 1, Erős Melinda 1, Hamvas József 2, Dombi Péter 1 Szent Borbála Kórház Onko-haematologia.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
rendellenességei, betegségei
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
rendellenességei, betegségei
rendellenességei, betegségei
3. osztályban.
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

A csípőficam

Definíciója: A csípőízület olyan állapotai sorolhatók ide, amelyekben a csípő alkotóelemei nem fejlődnek megfelelő módon, mely következményes combfej ficamhoz* vezethet. *combfej ficam = a combcsont feje kicsúszik – kificamodik – a lapos íz vápából.

A csípőficam egyéb elnevezései: Instabil csípő Csípő dysplasiás fejlődése Dysplasis coxae congenita

A megszületéskor gyakran csak ún. ízületi lazaságot észlelhetünk. A figyelmes vizsgálónak látnia kell a csecsemőnél a ráncaszimmetriát, a lábak eltérő nyugalmi helyzetét. Ritkán már stabilan álló, esetleg járó gyermeknél kerül sor a diagnózis felállítására. A szűrővizsgálatkor könyvszerűen szétnyitott csípőízületben ficam esetén kattanó hang hallható. Az összefogott lábakat felfelé hajtva pedig a térdek magasságbeli eltérése figyelhető meg.

Előfordulása: Lányoknál 3-6 x gyakoribb, mint fiúknál. A veleszületett csípőficam előfordulási aránya Európában 0,5-2%. /Tehát 1000 élve született gyerek közül általában 1-2 születik csípőficammal./ 60%-ban a bal oldal érintett 20%-ban a jobb oldal 20%-ban pedig kétoldali az elváltozás

Okai: Méhen belül fejlődési zavar következtében – /öröklött hajlam/ Környezeti ártalmak következtében - /méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiségű magzatvíz, méhen belüli kényszertartás/ Méhen kívüli tényezők – csecsemők pólyázása, öltöztetése/

Kialakulásában örökletes tényezők, de környezeti hatások (például faros fekvés, ikerterhesség, méhen belüli téraránytalanság) is szerepet játszhatnak. .

A megelőzés legfontosabb elemei: Gondos szűrővizsgálat: az újszülött osztályon a hazaadást követően és az ortopédiai szűrővizsgálatoknál. A bizonytalan eseteket érdemes késedelem nélkül ultrahang vizsgálati lehetőséggel is bíró intézménybe küldeni.

Kezelés: Terpesztett csípőtartás (speciális pelenkázás, ortopédiai készülék, Pavlik-kengyel, néha gipszkötés) Csak kivételesen, súlyos vagy elhanyagolt esetben van szükség műtétre.

A comb- és farredők aszimmetriája csípőficam gyanúját kelti A veleszületett csípőficam előfordulási aránya Európában 0,5-2%. Tehát 1000 élve született gyerek közül általában 1-2 születik csípőficammal. Az esetek 60%-ában a bal oldal érintett, 20%-ában a jobb oldal, 20%-ában pedig kétoldali az elváltozás. Az ilyen újszülöttek családjában kb. 15%-ban találunk halmozott előfordulást. Gyakoribb a csípőficam fehér bőrűekben, lányoknál négyszer gyakoribb, mint fiúkban. A comb- és farredők aszimmetriája csípőficam gyanúját kelti

Olgyay Éva Szabó Piroska Nagy Angéla Harazin Hajnalka Készítették: Olgyay Éva Szabó Piroska Nagy Angéla Harazin Hajnalka