Egészséges környezet - egészséges gyermek Barnáné Susa Éva egészségfejlesztő-dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Tatabánya, 2013. december 03.
Főbb gondolatok Étkezés: reggeli – tízórai – ebéd – uzsonna – vacsora Egészséges élelmiszer/táplálkozás Egészséges étkezés alapismeretei Mennyiségi, minőségi étkezés Víz – ásványvíz Energiaital Média – yuotube Napfény - D vitamin Pollen – parlagfű (OTH honlap)
Étkezésünk ritmusa Reggeli 25% Tízórai 10% Ebéd 35% Uzsonna 10% Vacsora 20% http://szivbarat.hu/portal/downloads/szivarvany.pdf
Egészséges élelmiszer / táplálkozás Nem az étel/ital, hanem a táplálkozásunk lesz egészséges Energiatartalom 20-40kcal/ttkg Fehérje 10-15% Szénhidrát 55-60% Zsírtartalom 30% max. (zsírsav összetétel) Sótartalom (Na 200mg – 5g só) Vitamintartalom Rosttartalom 25g/nap (o,5/ttkg) Koleszterin 300mg
Címke: Megnevezés Összetétel Tápanyagtartalom Súly Gyártó Tárolás Ár Allergén anyagok
Alternatív táplálkozási formák Vegetáriánus Nyers étrend 90 napos Atkins Norbi Paleolit Miért lenne tiltva? kodpiszkalo.blog.hu
http://www.kme.hu/content/kivalo-magyar-elelmiszer-kme-vedjegy
Víz - ásványvíz http://www.edv.hu/letoltesek/hirlevelek/ Karsztvíz
Energiaital Cukor Szénsav Koffein – akár 3x annyi, mint 1 kávénak Tartósítószer Fontos: Szapora pulzus, álmatlanság, hányás Alkohol, gyógyszer, drog Fizikai aktivitás Netes rendelés
D vitamin Napfény Naponta 10-15 perc
Pollen Készülék a Polgármesteri Hivatal tetején Heti eredmények antsz.hu http://oki.wesper.hu/
Köszönöm a figyelmet!