DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Advertisements

A halmazállapot-változások
Gázok.
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
Folyadékok és gázok mechanikája
DIÁKKONFERENCIA 10.A Miskolc, 2014.május 5.
Összefoglalás 7. osztály
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
A sűrűség.
Ideális gázok állapotváltozásai
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Folyadékok és gázok mechanikája
IV. fejezet Összefoglalás
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
A folyadékok nyomása.
A sűrűség meghatározása
Hőtágulás.
Összefoglalás 7. osztály
Egyszerű állapotváltozások
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Termikus kölcsönhatás
Halmazállapot-változások
A hőmérséklet mérése.
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
A nyomás összefoglalás
FIZIKA A NYOMÁS.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Hővezetés, Hőtágulás.
Halmazállapot-változások
Készítette: Ónodi Bettina 11.c
Hőmérő 11.c Szilaj Roland.
P-V diagramm.
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A folyadékok és a gázok nyomása
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
Galileo Galilei élete és munkássága
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
A sűrűség.
Folyadékok és gázok mechanikája
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam
HŐMÉRSÉKLETMÉRÉS Udvarhelyi Nándor április 16.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
HALMAZÁLLAPOTOK SZILÁRD:
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Halmazállapot-változások
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
A hőmérséklet mérése.
Excel-Időjárásszámitás lépései
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az anyagok melegségének mérésére hőmérsékleti skálákat találtak ki:
A folyadékok és a gázok nyomása
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
A gáz halmazállapot.
A hőtágulás.
A gázállapot. Gáztörvények
Folyadék halmazállapot
Hőtan.
Előadás másolata:

DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4. „ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

A hőmérő története, speciális hőmérők Molnár Fanni 10.D

A hőmérő A hőmérő a hőmérséklet mértékének jelzésére alkalmas eszköz, adott mérési tartományon belül, valamely hőmérsékleti skála beosztása alapján. A hőmérő szó hallatán több neves ember neve is eszünkbe juthat ilyen például: Galileo Galilei, Anders Celsius vagy Fahrenheit.

(1564.02.15. Pisa, Olaszország-1642.01.08. Arcetri, Olaszország) Galileo Galilei (1564.02.15. Pisa, Olaszország-1642.01.08. Arcetri, Olaszország) Apja kívánságára orvosnak tanult, de anyagi gondok miatt befejezte tanulmányait. A természettudományok felé fordult. Pisában matematikát tanított majd 1592 októberében foglalta el Galilei a padovai egyetemen professzori állását,ahol 1610-ig dolgozott. Itt építette hőmérőjét.

Galilei-elvű szobahőmérő Működési elve: - Ha egy folyadék hőmérséklete megváltozik, a folyadékban úszó tárgyak relatív sűrűsége is megváltozik, így vagy lesüllyednek, vagy felúsznak a közeg tetejére, mert érvényesül Arkhimédész törvénye. A hőmérsékletet a színes golyókon függő plombákról lehet leolvasni. A golyók lesüllyednek, ha a hőmérséklet növekszik és felemelkednek, ha a hőmérséklet csökken.

Anders Celsius Fiatalon, alig 29 éves korában már szülővárosa egyetemének csillagászprofesszora volt. Fontos geodéziai méréseket végzett a Lappföldön, meghatározta a Föld délköre egy szakaszának a hosszát, s ezzel hozzájárult a Föld alakjáról szóló vita eldöntéséhez. Rendszeresen figyelte az északi fényt, és mérte a csillagok látszólagos fényességét. Legnagyobb és legismertebb sikerét azzal aratta, hogy meg tudta győzni a tudósokat a tízes hőmérsékleti skála fontosságáról, ezt a skálát azután az ő tiszteletére Celsius skálának hívják. (1701.11.27. Uppsala, Svédország-1744.04.25. Uppsala, Svédország)

Celsius hőmérő Az ő eredeti skáláján a hó olvadáspontját a 100 fok, a víz forráspontját pedig a 0 fok jelezte. A számozás rendjét - már Celsius halála után tanítványa, Martin Strömer javaslatára fordították meg úgy, ahogyan ma is használjuk.

Speciális hőmérők Kontakt hőmérő Termoszkóp Folyadékhőmérők (higanyos lázmérő) Folyadékkristályos lázmérő Hőérzékeny festékek, tapéták Gázhőmérők Fémhőmérők Fém rudas hőmérők Bimetál hőmérők Galilei-hőmérő Termoelem Infravörös kamera

Hőmérő Humor 

Köszönöm a figyelmet! 

DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4. „ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

Párolgás ,forrás ,lecsapódás jelensége Bári Attila 10.D

Folyamat

Forrás :Párolgáskor csak a folyadék felszínén lévő részecskék távoznak, míg forráskor a folyadék belsejéből is.

Ahogyan az anyagoknak van olvadáspontjuk, ugyanúgy forráspontjuk is van. Párolgáspontjuk nincsen, mert a folyadékok minden hőmérsékleten párolognak, csupán eltérő mértékben. Azt a hőmérsékletet, amelyen a folyadék forrni kezd, vagyis az anyag belsejében is megkezdődik a gőzképződés, forráspontnak nevezzük. Azt a mennyiséget, amely megmutatja, hogy 1 kg tömegű folyékony anyag elforralásakor mennyivel nő a test belső energiája, forráshőnek nevezzük.

A párolgás fordított folyamata a lecsapódás, amikor a gőzből folyadék lesz. Pl.: a forrásban lévő leves felé hideg fedőt teszünk, akkor azon gyöngyözni kezd a víz. Ugyanis ha egymás közelében egyszerre több gőzrészecske ütközik a fedőbe, akkor előfordulhat, hogy a hideg fedő kisebb energiájú részecskéinek ütközve annyi energiát veszítenek, hogy utána nem tudnak elszakadni egymástól, illetve a fedőtől.

DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4. „ISMERETET – BÖLCSESSÉGGÉ” „KÉPESSÉGET – JÁRTASSÁGGÁ” „…hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek…” (Mt 14:15)

Boyle-Mariotte törvény matematikailag kifejezve A Boyle–Mariotte-törvény kimondja, hogy egy adott mennyiségű ideális gáz térfogatának és nyomásának szorzata egy adott hőmérsékleten állandó. Matematikailag kifejezve: -V : a gáz térfogata -p : a gáz nyomása -K: állandó

Állapotjelzők Adott mennyiségű gáz állapotát a következő három állapotjelzővel írhatjuk le:- nyomás, -térfogat, -hőmérséklet

A levegő nyomása és térfogata közötti összefüggés Melde cső :A Melde-cső, egyik végén lezárt, vékony üvegcső, amelybe összefüggő higanyoszlop segítségével zárunk be egy kevés levegőt. Az üvegcső olyan vékony, hogy a felületi feszültség stabilizálni tudja a bezárt levegő és a higanyoszlop határfelületét, így a higany nem csurog le az üvegcső aljára. A higanyt a bezárt levegő többletnyomása tartja a levegő felett. Így könnyen meghatározhatjuk a bezárt levegő teljes nyomását, mert egyszerűen a külső légnyomáshoz hozzá kell adnunk a higanyoszlop hidrosztatikai nyomását

Boyle-Mariotte törvény: Adott gázmennyiség nyomása és térfogata csak úgy változhat állandó hőmérséklet esetén, hogy a nyomás és a térfogat szorzata közben állandó marad: p*V = állandó. A Boyle_Mariotte-törvényt gyakran úgy használjuk, hogy egy adott gázmennyiség két különböző állapotát hasonlítjuk össze, ha mindkét állapotban a hőmérséklet ugyanakkora: p1*V1 = p2*V2.

BOYLE-MARIOTTE-TÖRVÉNYÉNEK IGAZOLÁSA BOYLE-MARIOTTE-KÉSZÜLÉKKEL A mérés elvi alapja: A Boyle-Mariotte készülékben állandó mennyiségű gáz nyomását változtatjuk izoterm úton. Változtatva a gáz nyomását meghatározzuk a gáz térfogatát. Igazolható, hogy állandó mennyiségű ideális gáz nyomásának és térfogatának szorzata állandó hőmérsékleten állandó.   Szükséges eszközök: • Boyle-Mariotte készülék

Mérés menete: • A gáz nyomását változtatva, leolvassuk a bezárt gáz térfogatát. • Minden mérést háromszor végzünk el. • Az adott nyomáshoz tartozó átlagtérfogat segítségével meghatározzuk a p˙V szorzatot.

Boyle-Mariotte készülék:

Köszönöm a figyelmet  Páll Vanessza 10.D