Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Alaplap.
Hálózati készülékek.
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
IPv4 címzés.
Rétegzett hálózati architektúrák
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
IP-címek beszerzése.
Hálózati architektúrák
Hálózati architektúrák laborgyakorlat
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
WI-FI hálózat használata fizikai cím megadásával
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Sávszélesség és adatátvitel
OSI Modell.
IP címzés Zelei Dániel.
Address Resolution Protocol (ARP)
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
3. Kapcsolódás a hálózathoz
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
12. Hálózati hardvereszközök
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Készítette: Pandur Dániel
Számítógép-hálózatok alapjai
IP alhálózatok kialakítása
Erőforrások a hálózaton
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Az IPv4 alhálózati maszk
Az alhálózatok számítása
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
IP alálózatok.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Az adatkapcsolati réteg alrétegei
Hálózati protokollok és szabványok
LAN-kapcsolók Kapcsolás. Ismétlés Emlékezzünk vissza, hogy egy Ethernet hálózat logikai topológiája egy többes hozzáférésű sín, amelyen az eszközök osztoznak.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Kommunikáció a hálózaton
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Névadás a hálózaton

Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az interfészek egyedi azonosítására

•Az Ethernet hálózatok e célra MAC- címeket használnak, ezek 48 bit hosszúságúak, és 12 darab hexadecimális számjegy formájában szokták megadni őket.

Felosztás •Az első hat hexadecimális számjegy kiosztását az IEEE felügyeli, ezek a gyártót vagy az eladót azonosítják. A MAC-címnek ezt a részét egyedi szervezetazonosítónak (Organizational Unique Identifier, OUI) nevezzük.

•A fennmaradó hat hexadecimális számjegyet a gyártó adminisztrálja. Ez a címrész vagy a készülék sorozatszáma vagy valamilyen más azonosító. A MAC- címeket sokszor beégetett címeknek (burned-in address, BIA) is nevezik, ugyanis értéküket a gyártó ROM-ba írja (égeti), a hálózati kártya inicializálásakor kerül átmásolásra a RAM-ba.

Működés •Az adatkapcsolati réteg MAC-fejrészt és - lábrészt illeszt a felsőbb rétegbeli adatokhoz. A fejrész és a lábrész a célrendszer adatkapcsolati rétegének szóló vezérlőinformációkat tartalmazza. A felsőbb rétegektől származó adatok az adatkapcsolati kereten belül, a fejrész és a lábrész közé beágyazásra kerülnek, majd rákerülnek a hálózatra.

•A hálózati kártya a MAC-cím alapján dönti el, hogy egy üzenetet továbbítania kell-e az OSI modell szerinti felsőbb rétegek felé.

•Amikor egy készülék adatokat továbbít egy Ethernet hálózaton keresztül, akkor a cél MAC-cím használatával nyit meg egy kommunikációs útvonalat a másik készülék felé. A forráskészülék hozzáfűzi az adatokhoz a célkészülék MAC-címét tartalmazó fejrészt, majd továbbítja a hálózaton keresztül. Miközben a keret áthalad a hálózati átviteli közegen, minden készülék hálózati kártyája megvizsgálja, hogy a keret fejrészében szereplő fizikai cél állomáscím megegyezik-e a saját MAC-címével.

•Ha nem, a hálózati kártya figyelmen kívül hagyja a keretet. Amikor a keret eléri a célállomást, annak hálózati kártyája lemásolja a keretet, majd továbbadja az OSI modell szerinti felsőbb rétegeknek. Az Ethernet hálózatokon a MAC-fejrészeket minden állomásnak meg kell vizsgálnia.

•Az Ethernet LAN-hoz csatlakozó készülékek – munkaállomások, nyomtatók, forgalomirányítók és •kapcsolók – mindegyikének interfészéhez tartozik egy MAC-cím.