A felnőttképzés bányászatot érintő változásai az OKJ VII

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felsőoktatási szakképzési programok
Advertisements

FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Pásztor Tibor főosztályvezető
Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
OKJ a gyakorlatban Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban Vlcskó Pál.
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
Aktualitások a szakképzésben
Aktualitások a szakképzésben
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Jelentkezési lap kitöltése Nagy Pontszámítási Nap
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
Készült a leendő vizsgázóknak
Munkavállalás OKJ szakképesítéssel? Előadó: Eperjesi Zsuzsanna képzési igazgató Változások a szakképzésben konferencia PBKIK november 29.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Gubicza Zsanett képzési referens Budapest,
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
Elektronikai Technikus
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és Innovációs.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Ágazati szakképzés változásai
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Szakképzési dokumentumok
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
Modul rendszerű oktatás bevezetésének feladatai a Kaposvár-TISZK-ben és a partneriskoláiban.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
Új elképzelések a szakképzésben és a felnőttképzésben (OKJ, SZVK, KP)
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzési változások
See-Reuse Tananyagok. P1. OKJ-s technikus tananyag Megújulóenergetikai technikus képzés szakmai tananyagának kidolgozása –Szakképesítés megnevezése: Megújulóenergetikai.
Váradi Antal szakmai főtanácsadó E-közigazgatás és ágazati programok főosztály I Informatikai Sz Szakképzési K Konferencia 2006.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Informatikai szakmai vizsgák Mihálka Nóra NSZFI. JOGSZABÁLYOK 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési.
Gépgyártástechnológiai technikus
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Fényreklámgyártó szakma hivatalos szakképzési lehetőségei Csányi Róbert NSZFH
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban (OKJ, SZVK, KP) Stágel Imréné szakértő NSZFI.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Az Intern Kft 1994-ben alakult fő tevékenységek: fémszerkezet gyártás
Előadás másolata:

A felnőttképzés bányászatot érintő változásai az OKJ 150 2012 VII A felnőttképzés bányászatot érintő változásai az OKJ 150 2012 VII. 6 kormányrendelet alapján

Problémák Ssz. Szint Tanulmányi terület Sorszám Szakképesítések/szakképesítés-ráépülések megnevezése Szakmacsoport Ágazati besorolás Iskolai rendszerű képzési idő Iskolarendszeren kívüli képzési idő A képzés munkarendje A szakképesítésért felelős miniszter   24 54 544 01 Bányaipari technikus 5 VII 2 év 960-1440 óra N, E, TK szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter 271 32 Külszíni bányász - 480-720 óra TK

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) Problémák   A B C 3.1.1. FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) 3.1.2. 3111 Bányászati technikus Bányaipari aknász technikus 3.1.3. Gázipari technikus 3.1.4. Geológiai technikus 3.1.5. Geológus-geofizikus technikus 3.1.6. Kőolaj-és gázfúró technikus 3.1.7. Külszíni bányaipari technikus 3.1.8. Mélyfúró technikus 3.1.9. Mélyművelési bányaipari technikus 3.1.10. Olajipari technikus

Problémák

Problémák A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 60/2009. (XI. 3.) KHEM rendelete a bányászatban műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai képesítésről és gyakorlatról rendelkezik

Problémák A Kormányrendelet és a KHM rendelet között sok az ellentmondás pl: vájár bányamentő a KHM rendelet szerint előírás a föld alatti bányákban, de az új OKJ ban már nem kapott helyet azzal az indoklással hogy nincs rá szükség

Ezentúl ezek az szakmák megszűnnek, tanúsítvány adható csak a végzetteknek Ugyanez vonatkozik a bányagépkezelőkre is (akik külszínen és bányában minden gépet kezelhetnek a bányatelken belül.) Ezután szintén csak tanúsítványt kaphatnak

Megoldási lehetőségek A bányagépkezelők esetében két megoldás lehet 1. A 40/2009 rendelet módosítása (több éves folyamat) 2 Az OKJ megváltoztatása kb egy év. de a szakmai szervezetek ajánlására van szükség

Eredmények Kb 3 év alatt sikerült elérni hogy a bányaipari technikus szakma ne legyen szétaprózva külszíni, mélyművelő és geológus technikus elágazásra, úgy hogy egyes elágazások csak egy modulban tértek el egymástól.

Eredmények Az OKJ ben szereplő robbantómester szakma törlésre került, mivel ez az ARBSZ szerint nem jogosított robbantómesteri munka végzésére

Eredmények A bányamentő képzésre már készítettünk tematikát. Ez alapján jelenleg egy csoport készül a vizsgára

Eredmények A Veszprémi egyetemen a robbantástechnika szakembereinek kérésére Robbanóanyag ipari szakmérnök képzés indul A képzés ideje 4 szemeszter Szakirányok: Ballisztika Pirotechnika Robbanóanyag gyártás felhasználás Management

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Grünwald Ferenc 06 30 8261404 www.biskola.hu grunpapa@biskola.hu