ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Daganatos betegek étrendje
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Alap Termékek.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
K E Z Ü N K B E N A J Ö V Ő N K ! BIO-ÉTKEZTETÉS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI ÉS HELYE A HAZAI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lőrinczné Táborfi Julianna 2011.Január.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Reformtáplálkozás.
Változások az utóbbi évtizedekben
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Aktív, egészséges életmód
A betegellátás keretei és rendszere
egyetemi tanár, főigazgató
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Étlap Tízórai Ebéd Uzsonna 46.hét – 19 . Hétfő Kedd
Élelmiszer lábnyom.
Az Általános Orvostudományi Kar szervezeti felépítése
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Vázlat 1. Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása Múlt Jelen 2. Individuális táplálás A táplálás jelentősége az egyes betegségek kialakulásában Az étrend összeállításának szempontjai 3. Dokumentáció folyamata 4. Dietetikai Szolgálat tevékenysége KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Országos Onkológiai Intézet 1852 SCHWARZER FERENC Budai Magán Elme- és Ideggyógyintézet KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Országos Onkológiai Intézet KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium Ellátási terület: országos Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek Feladat: diagnosztikai, terápiás szakorvosi, követéses gondozás KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Intézet felépítése, osztályai Fekvőbeteg osztályok: Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály Általános és Mellkassebészeti Osztály Bőrgyógyászati Osztály Fej-nyak Sebészeti Osztály "A" Belgyógyászati Onkológiai Osztály "B" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály "C" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály Nőgyógyászati Osztály Nukleáris Medicina Osztály Sugárterápiás Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Intézet felépítése, osztályai Önálló szakrendelések: Belgyógyászati Ambulancia II.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia III.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia Fájdalomcsillapítási Ambulancia Kardiológiai szakrendelés PET/CT Ambulancia Psychoonkológiai Szakambulancia és Rehabilitációs Osztály Szemészeti Osztály Diagnosztikai és kutató KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Intézet felépítése, osztályai Diagnosztikai és kutató osztályok: Biokémiai Osztály Diagnosztikus Onkocytogenetikai Osztály Kísérletes Farmakológiai Osztály Klinikai Kísérleti Laboratóriumi Osztály Klinikai Központi Laboratórium Molekuláris Genetika Osztály Pathogenetikai Osztály Radiológiai Diagnosztikai Osztály Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Intézet felépítése, osztályai Az Intézet működését segítő osztályok: Ápolási Igazgatóság Gyógyszertár Nemzeti Rákregiszter Nemzetközi kapcsolatok osztálya Higiénés szolgálat Központi Sterilizáló Epidemiológia Orvosi Könyvtár Sugárvédelmi Szolgálat Munkaerő- és Bérgazdálkodási Osztály Biztonsági Szolgálat Beszerzési és Anyaggazdálkodási Osztály Gondnoki Osztály Közgazdasági Osztály Műszaki Osztály Számítástechnikai Osztály Kontrolling Szervezési és módszertani Osztály Élelmezési Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Az Élelmezés feladata Az Országos Onkológiai Intézet rendeltetésszerű működésének , az itt folyó gyógyító-megelőző ellátás tudományos kutatás oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az Alkalmazottak Ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Élelmezési Osztály szervezeti felépítése KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Élelmezési Osztály feladata Alkalmazotti étkeztetés: Naponta kb. 300 adag A, B, Vegetáriánus, Kalóriaszegény menü valamint különböző egészségügyi diéták pl. lisztérzékeny, koleszterinszegény, diabetes, ulcus stb. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Alkalmazotti étkeztetés 2003. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az Élelmezési Osztály feladata Betegélelmezés: Naponta kb. 250-300 adag 25-30 féle diéta KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Betegélelmezés 2004. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

A táplálkozás jelentősége egyes betegségek kialakulásában Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Egyéb 21% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% The World Health Report, 2000 The World Health Report, 2000 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Diétamegoszlás Egészségügyi diéták: 34 % Diabetes: 5 % Roboráló étrend: 5 % Sugár-kemoterápiás speciális étrend: 49 % TOTÁL (Tápszonda): 7 % KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest „Az intenzív dietetika – mint kés nélküli műtét – alkalmazásával sokszor meglepő és a dietetikával foglalkozó orvos számára rendkívül megnyugtató eredményt érhetünk el. Szükségszerű, hogy újraértékeljük a dietetika szerepét és megkeressük alkalmazásának lehetőségeit” Hellmut Lützner KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az ellátottak élelmezésének jellemzői az ellátottak étrendje a mindenkori állapotuknak megfelelő energiát és tápanyagot tartalmaz, a szükséges konzisztenciával komplett étkezés, komplett ételsor napi 4 illetve 5 étkezés a napi energia-, tápanyag-, és vitaminszükséglet biztosítása korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele idényszerű, változatos alapanyag felhasználása változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer ellátottak betegségének megfelelő dietoterápia diétás konyhatechnológia előírások pontos betartása a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva HACCP előírások betartása konzervek részaránya maximum 10% (befőttek, savanyúságok) friss zöldség-gyümölcs részaránya: téli időszakban: (nov.-ápr.) min. 40% nyári időszakban: (máj.-okt.) min. 80% a fennmaradó rész mirelit termék legyen   KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Az étkezések százalékos megoszlása Napi 5-szöri étkezés esetén: Napi 4-szeri étkezés esetén: Reggeli: 20 % Reggeli: 30 % Tízórai: 10 % Ebéd: 40 % Ebéd: 40 % Uzsonna: 10 % Uzsonna:10 % Vacsora: 20 % Vacsora: 20 % KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Reggelire adott élelmiszerek hideg élelem osztályonként, adagonként tálcára csomagolva pékáru: 20 dkg / fő / nap kenyér: magyarosforma, kukoricásforma, korlandforma, tönkölyösforma, félbarna zsemle és kifli: szezámos, korpás, vizes, tejes – diétának megfelelő mennyiségben, briós, molnárka: 2 db/ fő, kalács 10 dkg/fő, a pékáruk reggelihez csomagolva meleg folyadék: reggel valamennyi folyadékok italadagolókban történő kiszállítása, igény esetén pótlása, 3 dl tejes folyadék / nap /fő, (poharas tej, tej, poharas kakaó, kakaó, capuccino, karamell), 1 l. tea / nap / fő, kivétel: TOTÁL-os (szondatáplálék) betegek, a folyadékos, sugár -, kemoterápiás étrend és a műtét utáni folyékony pépes betegek 2 l. / nap / fő. (zöldtea, csipkebogyó, hársfa, citromfű, borsmenta) a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva reggelire adható hetente: 3 x baromfi felvágott, 2 x túró, 2 x sajt, 1 x mini jam,1 x mini méz KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Reggelire adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Tízóraira adott élelmiszerek savanyított tejtermékek vaj, margarin gyümölcs, gyümölcsital osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Tízóraira adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Ebédre adott élelmiszerek meleg étel hetente: 1 x rizs, 1 x burgonya, 1 x tésztaféleség (1 édes, 1 köret), 4 x főzelék (párolt, rakott, csőben sült), 5 x szárnyas, baromfihús, 2 x sertéshús, 2 hetente 1x hal, plusz 7 x saláta, befőtt, gyümölcsital, TÚRÓ RUDI, idény gyümölcs (20 dkg/fő), finompékárú a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva, KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Ebédre adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Uzsonnára adott élelmiszerek savanyított tejtermékek gyümölcs, gyümölcsital osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Uzsonnára adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Vacsorára adott élelmiszerek hideg élelem osztályonként, adagonként tálcára csomagolva idény szerint zöldség 10 dkg/adag (uborka, paradicsom, zöldpaprika, pritaminpaprika) idény szerinti gyümölcs 20 dkg/adag osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Vacsorára adott élelmiszerek KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Könnyű-vegyes étrend jellemzői Az intézetben gyógykezeltek állapotának sajátossága miatt az étrend nem tartalmaz száraz hüvelyeseket, belsőségeket, száraz, füstölt árut, kolbászféleségeket, szalonnát, durva élelmi rostot (káposztafélék), kelt tésztákat, bő zsírban sült húsokat, grillezett ételeket. Az ételek növényi olaj és vaj felhasználásával készüljenek. A dietoterápiás étrend a beteg adott állapotának megfelelően kerül összeállítása az igényelt konzisztenciában. Alapanyag válogatásban döntő szempont az élelmiszerek beltartalma: tartósítószer-mentes, vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer  Biológiai értékek: Étkezési gyakoriság: Energiatartalom: 1800-2200 kcal Reggeli: 30% Szénhidráttartalom: 240-300 g Ebéd: 40% Fehérjetartalom: 70-80g Uzsonna: 10% Zsírtartalom: 60-70 g Vacsora: 20% Folyadék: 1,5-2 liter KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL A TOTÁL-os étrend szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. A turmixok elkészítése - a megfelelő receptura alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL Biológiai értékek:  Energiatartalom: 3200-3500 kcal Szénhidráttartalom: 480-500 g Fehérjetartalom: 130-150g Zsírtartalom: 110-120 g Folyadék: 3 liter Csomagolása: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is. 20-25 fő/nap KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL Reggelire: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely Tízóraira: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest TOTÁL Ebédre: bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag zöldség leves zselé bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva bio gyümölcsital (100% ) zselé, bio italok (100%): homoktövis, alma, narancs, szőlő, bodza, szeder, paradicsom Uzsonnára: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok Vacsorára: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata Az alkalmazotti létszám pontosítása: A CompuTrend ebédjegy programja alapján történik – 2004 óta KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata Az ellátotti létszám jelentése, pontosítása: A MedWorkS program Diéta-moduljának segítségével kerül meghatározásra a betegosztályok pontos létszámai illetve diétái 2007. június KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata Az ellátotti létszámok összesítésre kerülnek az un. Osztályos Létszám- és diétaösszesítő nyomtatványon 2006. június 21.-től KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dokumentáció folyamata KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. Tömör étlap: ellátottak és alkalmazottak adagszámmal együtt - 2005 Anyagkiszabás - 2005 Pót- és lerendelések - 2005 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. Higiéniai napló - 2003 Totál ELLENŐRZŐ LAP - 2005 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Dokumentáció III. Kiszállítás és visszaszállítás a betegosztályokról Beszállított élelmiszerek napi mennyisége Napi zárás Havi zárás, Közgazdasági osztály Negyedéves feladás - Kontrollingra KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása 1.Osztályos munka a fekvőbeteg-osztályokon: Osztályos viziteken történő rendszeres részvétel, tanácsadás Diétás adatlap bevezetése (2006. október) Dietotherápiás betétlap, mely az ápolási dokumentáció részét képezi (2008. november) KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest Diétás adatlap KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietotherápiás betétlap KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása 2. Élelmezési Osztályon végzett munka: Az ügyeletes dietetikus feladata: Reggel: a folyadékok és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése Délben: a diéták és a szondatáplálék kóstolása az egyéni tálcás tálalás irányítása KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása 3. Rehabilitációs tevékenység: a., Az OOI-n belül: Cikkek írása Táplálkozási tanácsadó füzetek szerkesztése – 12-féle diétában Heti rendszerességgel előadás tartása betegek részére A daganatos beetegek étrendi terápiája A kezelések mellékhatásainak enyhítése táplálkozásterápiával– 2008. november 1. óta Képzések, konferenciák, előadások tartása – pl. Kékgolyó Napok, KÉPZETT BETEG tanfolyam KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása OOI-n kívül: TÁRSADALOM - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ I.-IV. Az egészség érték, személyes és egyben össz- nemzeti kincs továbbképzés szervezése Civil szervezetek segítése szakmai anyagokkal, étlapok tervezésével, előadásokkal (Bátor Tábor, Rákbetegek Országos Szövetsége, Magyar Rákellenes Liga) Egészséghídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület programjának segítése, kiállítók szervezése, diétás tanácsadás tartása - MTA épületében KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

Dietetikai Szolgálat bemutatása Bátor Tábor Alapítvány - 2005 óta aktív közreműködés Étlap tervezése a táborokba Szép Nap, Családi cukorbeteg nap – tanácsadás Bátor Tál - receptfüzet KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest „Az ember táplálkozása és egészsége sokkal több egy táplálkozás-élettani egyenlegnél…. Mindezek tudatában és a magyar lakosság katasztrofális EGÉSZségi állapotának ismeretében alapvető cél, hogy élő és dinamikus közeget teremtsünk a modern ember igényrendszerét és életkörülményeit figyelembevevő, kiegyensúlyozott étkezési rendszerek számára, hangsúlyozva az étkezés alapvető szerepét a megelőzésben, hogy az EGÉSZséges EGÉSZséges maradjon.” Dr. Gintner Zénó az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület alapítója 1995 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest