Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Daganatos betegek étrendje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Daganatos betegek étrendje"— Előadás másolata:

1 Daganatos betegek étrendje
Lőrinczné Táborfi Julianna OÉTI BCE MsC képzés

2 Tartalom A kezelés alatt álló daganatos betegek táplálkozásának jellemzői, a dietoterápia célja, az étrend jellemzői 2. Sugárterápia és kemoterápia mellékhatásainak étrendi kezelése: étvágytalanság, szájnyálkahártya gyulladás, hányinger- hányás, hasmenés, székrekedés Az onkológiai individuális táplálkozásterápia – étlap Speciális folyékony étrend indikációs területe és jellemzése Immunszupprimált betegek étrendjének bemutatása Alternatív diéták, étrendek: Bristoli rákdiéta, Makrobiotikus étrend, Gerzson terápia Életmód és táplálkozásin ajánlás - AICR 2

3 A kezelés alatt álló daganatos betegek táplálkozása – I.
Az étrend célja: A beteg tápláltsági állapot rosszabbodásának megakadályozása – súlyvesztés megállítása, az ideális testsúly elérése, a tápláltsági hiányártalmak kialakulásának megakadályozása, a megfelelő energia- és fehérjebevitel biztosítása, melynek hiányában csökken az ellen állóképesség, az alkalmazott terápia mellékhatásainak enyhítése, kiküszöbölése.

4 A kezelés alatt álló daganatos betegek táplálkozása II.
Az étrend jellemzője: a diéta a tumoros betegek terápiájának része, a kezelések mellékhatásainak enyhítésére szolgál, a cachexia kivédésével, csökkentésével hozzájárul a gyógyuláshoz. Befolyásoló tényezők: Az orvos által előírt terápia (sebészeti beavatkozás, kemoterápia, sugárterápia), a beteg tápláltsági állapota, a páciens szervezetének reagálása az alkalmazott kezelésre.

5 A daganatsejtek megszüntetésének lehetőségei
Kemoterápia alkalmazásával – minden szervben kifejti hatását Sugárterápia alkalmazásával – helyi kezelési mód Sebészeti: Műtéti beavatkozásokkal. Ezeket az eljárásokat gyakran együttesen alkalmazzák.

6 A KEMOTERÁPIA HATÁSA 1., Direkt hatás: 2., Indirekt hatás:
A kezelés a sejtosztódás gátlása révén fejti ki hatását – az egyes szövetek érzékenysége arányos a sejtmegújulás frekvenciájával → a gyors szaporodási képességgel rendelkező normális szövetek is károsodnak. A vérképzőrendszer után a leggyorsabb reprodukcióval a vékonybél nyálkahártyája rendelkezik. → csökken az itt termelődő enzimek működése, megváltozik a bélfal permeabilitása, felszívódás elégtelenné válik → a kialakulhat átmenetileg laktózintolerancia. 2., Indirekt hatás: Hányinger, hányás, ételundor, íz érzés megváltozása, nyelési zavar, stomatitis, hasmenés, székrekedés.

7 Kemoterápia A daganat növekedését, a daganatos sejtek szaporodását gátló gyógyszerek adását jelenti, minden szervre hat. Gyorsan osztódó sejtek szaporodást gátolják – csontvelő,emésztőszerv rendszer nyálkahártyája, ivarszervek,szőrtüsző, hajhagymák A kemoterápia bejutva a véráramba minden egyes szervben kifejti hatását. A kemoterápia alkalmazási területei: A daganat meggyógyítása, A daganat méretének csökkentése a tervezett sebészeti vagy sugárterápiás beavatkozás előtt, A metasztázisok elpusztítása a sebészeti beavatkozás után, A daganat növekedésének lelassítása.

8 A kemoterápia mellékhatásai lehetnek
Táplálkozási szempontból: Hasmenés Székrekedés Hányinger, hányás Étvágytalanság Szájnyálkahártya, nyelőcső gyulladás Egyéb szempontból: Bőr- és a körömelváltozások Idegi és izompanaszok Influenza-szerű tünetek A nemi szervek működésének megváltozása Az érzelmi élet zavarai (zavartság, depresszió) Fájdalom Szőrzet-és hajvesztés Vérszegénység Fertőzések Véralvadási zavarok Száj, fogíny és torok panaszok Fáradtság

9 Sugárterápia Helyi kezelési mód, fizikai módszerekkel biológiai változásokat érnek el. Fájdalommentes Radioaktív sugárral végzett kezelés (nagyenergiájú neutron, röntgent és más típusú) Helyi érzéstelenítés alkalmazása, ha a sugárzás megfelelő helyre juttatásához valamilyen más orvosi beavatkozásra is szükség van. A sugárterápia alkalmazási területe: Adjuváns, kiegészítő kezelés Kemoterápiával kombinálják Inoperábilis daganatok esetén alkalmazzák Emlőmütétek után, indokolt esetben

10 A sugárterápia mellékhatásai lehetnek
Táplálkozási szempontból: Hasmenés Székrekedés Hányinger, hányás Étvágytalanság Szájnyálkahártya, nyelőcső gyulladás Egyéb szempontból: kimerültség, fáradtságérzés, energiahiány bőrelváltozások, bőrpír, enyhe bőrgyulladás hajhullás (csak a fej körüli területre adott sugárkezelés esetén fordul elő)

11 Diétás javaslat a kezelés során fellépő tünetek enyhítésére
Alultápláltság: Energia- és fehérjegazdag étrend. Gyakori kis étkezések, burkolt tálalás, dúsítás Émelygés, hányinger: Mellőzendők a forró, fűszeres, illatozó ételek Kis volumenű étkezés A beteg igénye szerint, kevesebb húsétel – megfelelő fehérjebevitel ! Nyugodt körülmény biztosítása az étkezéshez. Nyelési nehézség: A beteg állapotához igazodó pépes, folyékony-pépes étrend javasolt.

12 Szájnyálkahártya és nyelőcsőgyulladás
A kemoterápia átmenetileg fájdalmas reakciókat okozhat a szájnyálkahártyán. Már kezdetben javasolt az intenzív szájhigiénia, illetve szájöblögetés. Javasolt: A folyadék, a magas tápanyagtartalmú turmixok, zöldségprések, krémlevesek fogyasztása. Kerülendő: A szénsavas italok, valamint a magas savtartalmú gyümölcsök és az erős fűszerekkel ízesített ételek fogyasztása.

13 Hányás-hányinger Étrendi javaslat: Jeges, pezsgő italok
Száraz keksz, pirítós Teakeverékek Szájöblögetés Gyakori kisétkezés (kis mennyiségű étkezéssel a gyomor feszülése csökkenhető) Hideg, illetve langyos ételek fogyasztása Hányingert okozhatnak: az erős intenzív ételszagok. Kerülendő: a zsíros, nehezen emészthető és erősen fűszerezett ételek, valamint a túl forró ételek fogyasztása is. Reflexszerű hányás elkerülése érdekében az étrendünk mindig legyen változatos.

14 Hasmenés Javasolt ételek: nyáklevesek ( rizs,dara, zab,burgonya),
zöldséglevesek, főtt rizs, vizes burgonyapüré, párolt sárgarépa, reszelt alma fogyasztását, 2-3 liter folyadék fogyasztását( natúr gyógy- és fűszerteák) Kerülendő ételek: a magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek teljes kiőrlésű pékárúk édességek, cukor, méz és az ezekkel készített ételek tejfogyasztás kávéfogyasztás

15 Székrekedés Gyakran a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a székrekedés. Ebben az állapotban meg kell emelni a rostok bevitt mennyiségét, lényegesen több zöldséget és nyers gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztani. Jó hatású a reggelit megelőző beáztatott aszalt szilva, illetve annak leve, valamint lekvárok dzsemek fogyasztása, kedvező hatással rendelkezik még a savanyú káposzta. A rost dús táplálkozás mellett a megfelelő folyadék bevitelre is oda kell figyelni.(Minimum 2 liter az ajánlott bevitel!)

16 Az onkológiai betegek élelmezésének általános jellemzői
Az ellátottak individuális étrendje a mindenkori állapotnak megfelelő energiát és tápanyagot tartalmaz, a szükséges konzisztenciában, komplett étkezés, komplett ételsor, napi 4 illetve 5 étkezés, szükség esetén 6 alkalom, a korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele, idényszerű, változatos alapanyag felhasználás, változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban, tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszerek, diétás konyhatechnológia előírások pontos betartása, konzervek részaránya maximum 10% (befőttek, savanyúságok), friss zöldség-gyümölcs részaránya: téli időszakban: (nov.-ápr.) min. 40% nyári időszakban: (máj.-okt.) min. 80% a fennmaradó rész mirelit termék . 

17 Könnyű-vegyes étrend jellemzői
A betegek állapotának sajátossága miatt az étrend nem tartalmaz száraz hüvelyeseket, belsőségeket, száraz, füstölt árut, kolbászféleségeket, szalonnát, durva élelmi rostot (káposztafélék), kelt tésztákat, bő zsírban sült húsokat, grillezett ételeket. Az ételek növényi olaj és vaj felhasználásával készülnek. A dietoterápiás étrend a beteg adott állapotának megfelelően kerül összeállítása az igényelt konzisztenciában, só és fűszerszegény változatban. Alapanyag válogatásban döntő szempont az élelmiszerek beltartalma: tartósítószer-mentes, vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer.  Biológiai értékek: Étkezési gyakoriság: Energiatartalom: kcal Reggeli: 30% Szénhidráttartalom: g Ebéd: % Fehérjetartalom: 70-80g Uzsonna: 10% Zsírtartalom: g Vacsora: 20% Folyadék: 1,5-2 liter

18 Mintaétlap - Könnyű-vegyes étrend
Reggeli: Tejeskávé 3 dl, zöld tea 6 dl Tökmagos buci 1 db Petrezselymes túrókrém 6 dkg Póréhagyma Tízórai: Homoktövis nektár 1,5 dl Kornland rúd 1 db Ebéd: Árpagyöngyös zöldségleves Zöldfűszeres tonhal Sárgarépás barnarizs Nyers vitaminsaláta (cékla, retek, alma, uborka, citromlé) Szedres joghurthab Uzsonna: Ananász lé 2 dl Vajas kifli 1 db Köményes sajt 5 dkg Vacsora: Korpás zsemle 1 db Csirkemell csemege felvágott 7 dkg Vaj 10 g Kefir 1 dl Paradicsom Energia: 2200 kcal Fehérje: 70 g Zsír: 71 g Szénhidrát: 236 g

19 Speciális folyékony étrend
Ez az étrend tartósan nyelési nehézségekkel küzdő betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. A napi energia-bevitelt biztosító táplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. A turmixok elkészítése - a megfelelő receptúra alapján - külön helyiségben történik a HACCP előírásainak megfelelően. Kisétkezésenként 500 ml mennyiségű speciális folyékony étrend kerül kiadagolásra. Az ebéd fogásonként külön-külön adagolva kerül a szállító dobozba és a névre szóló feliratozást (osztály,kórterem, ágyszám, diéta típusa) követően kerül a beteghez. A fertőtlenített tároló edénybe adagolt táplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra.

20 Speciális folyékony étrend
Biológiai értékek:  Energiatartalom: kcal Szénhidráttartalom: g Fehérjetartalom: g Zsírtartalom: g Folyadék: 3 liter Csomagolása: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is.

21 Speciális folyékony étrendben használt élelmiszerek
Reggeli: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely, bio lekvár és méz, Tízórai: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással, tofuval dúsítva

22 Speciális folyékony étrendben használt élelmiszerek
Ebéd: bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag zöldség leves zselé bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva bio gyümölcsital (100% ) zselé, bio italok (100%): homoktövis, alma, narancs, szőlő, bodza, szeder, paradicsom Uzsonna: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok Vacsorára: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé

23 Immunszupprimált betegek étrendje
A csontvelő transzplantált betegek diétás kezelésének célja az optimális tápláltsági állapot biztosítása, a műtéti szövődmények, fertőzések elkerülése. A táplálást nehezítő tényezők: Steril izolálás, steril táplálás – az infekciók veszélye miatt a beteget elkúlönítik, steril, vagy csiraszegény táplálékot kap. Pszichés tényezők – szorongás, az evéstől való félelem Ízérzés zavar – ízérzés elvesztése, vagy megváltozása – fémes íz Mucositis – szájon át a beteg alig táplálható, a szájnyálkahártya gyulladása néha igen fájdalmas Hasmenés – a kondicionáló kezelés okozta hasmenés 1-2 napig tart Graft versus host betegség – szájnyálkahártya kiszáradása, nyálelválasztás csökkenése, a máj és bélnyálkahárta károsodása Az emésztőrendszer fertőzései – bakteriális, vírusos és gombás – evési fájdalmak,hányás, hasmenés, felszívódási zavarok Étvágytalanság, evési képtelenség

24 Immunszupprimált betegek étrendje
Energiaszükséglet: Az alapanyagcsere szükséglet 1,6-1,8 szerese tp után az első nap A csontvelő megtapadása után 1,3-1,4 szeres az ASZ ágynyugalomban Fehérjeszükséglet: Megközelítőleg 2 szerese az egészséges ember napi feh.szükségletének Felnőtt: 1,5 g/ttkg 7-10 év: 2,4 g/ttkg év: 1,8 g/ttkg év: 2.5-3,0 g/ttkg év: 2,0 g/ttkg 1 – 3 év: 3,0 g/ttkg

25 Immunszupprimált betegek étrendje
Folyadékszükséglet: A beteg testtömege nagyobb 20 kg-tól: 1500ml/m2/nap A beteg testtömege kisebb 20 kg-tól: 100 ml/ttkg/nap az első 10 kg-ra, a második 10 kg minden kilójára 50 ml/nap /15 kg tt esetén 1250 ml/nap A folyadékbevitelt láz, hasmenés, hányás esetén növelni kell! Vitaminszükséglet: Javasolt a folsav, a biotin, az A-,D-,E-,K-,C-,B- vitamin mennyiségét növelni a súlyos vitaminhiány-tünetek megelőzése érdekében. Ásványianyag-szükséglet: Transzplantált betegeknél gyakori a hypophosphataemia és a hypomagnesiaemia, ezért a szérum Na és K szintjét naponta, a Ca-, P-, Mg- szintet hetente legalább 2 alkalommal, a cink szintet kéthetente ellenőrizni kell.

26 Immunszupprimáltbetegek étrendje
Transzplantáció előtt: A beteg tápláltsági állapotának felmérése, Táplálkozási anamnézis készítése - táplálkozási szokások, ételallergia- és intolerancia, a táplálkozást befolyásoló krónikus betegségek /diabetes,vesebetegség, májbetegség, keringési betegségek, stb./ Energiadús étrend Kondicionáló kezelés alatt: Csak csiraszegény ételeket fogyaszthat a beteg / nyers zöldség és gyümölcs tilos!/ A steril izoláció idején csak sterilizált ételeket ehet, az immunrendszer gyengül Szükséges a folyadékbevitelt növelni Aplasias időszak: Nincs önálló vérképzése a szervezetnek, ezért 2-4 hétig a szükséges energia és fehérje bevitel parenterálisan oldható meg. Minimális per os táplálás levesek, jeges italok, sterilizált gyümölcslevek setleg szívószálon keresztűl. Fontos a redszeres szájhigiéne- gyakori öblögetés fájdalomcsillapítót, fertőtlenítőszert tertalmazó folyadékkal

27 Immunszupprimáltbetegek étrendje
Graft versus host betegség idején: Az infekciókon kívűl a csontvelő transzplantáció leggyakoribb szövődménye, az újonnan képződő immunsejtek a befogadó sejtjeit idegenként ismerik fel és ellenük immunreakciót indítanak el. Parenterális táplálás amíg a hasmenés nem csökken Az oralis táplálást izotóniás, laktózmentes, kis zsírtartalmú, jól felszívódó, gluténmentes folyadék, majd fokozatosan bevezetett szilárd táplálék, amely rostszegény és nem tartalmaz savas ételeket. A csontvelő megtapadása után: Parenterális táplálást addíg kell biztosítani, amíg a beteg képes energiaigényének legalább 50%-át elfogyasztani. Szövődménymentes esetben /2 hét/ könnyen emészthető, csiraszegény ételek – főtt, átsütött ételek, palackozott italok- fogyasztása után fokozatos áttérés a normális étkezésre. Hazabocsátás után: Fokozottan be kell tartani az élelmiszerhigiénés előírásokat! Rendszeresen kell ellenőrizni a testsúlyát!Csapvizet csak forralás után ihat a beteg és kerülje az étteremi étkezést. Gyógyulása érdekében elengedhetetlen otthonában a biztonságos higiénés körülmények megteremtése – saját evőeszközök,poharak, tányérok, edények.

28 Alternatív diéták - I MA megszokottól eltérő étrendi eljárások, melyeket bizonyos intézetek, speciális körülmények között javasolnak a rákbetegeknek BBRISTOL DIÉTA: vegetárius étrend, alacsony zsírtartalmú- Anglia JJavasolt élelmi anyagok: friss zöldségek, gyümölcsök (lehetőleg bio), teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, csonthéjasok, tofu, szója- és kecsketej, és belőlük készült tejtermékek TTiltott ételek: hal, hús, tojás, sajt, fagyasztott- és konzerv zöldségek, gyümölcsök, finomított liszt és belőle készült termékek, tea, kávé, lekvár, cukor, készétel VVasban, B12 vitaminban, fehérjében és kalciumban szegény étrend!

29 Alternatív diéták - II MAKROBIOTIKUS ÉTREND:
nem egyszerűen étrend, hanem életfilozófia is – Távol-Kelet Az ételeket, a betegségeket a Jing és Jang csoportokba sorolják. Mindezeket figyelem bevéve a diétában a Jing és Jang összetevők megfelelő arányának kialakítása szükséges. Az étrend alapvetően vegetárius, több fokozatát különböztetik meg, a legenyhébb fokozatban ritkán húst vagy halat megenged, míg a legszigorúbb változatban gyakorlatilag csak gabona magvak és némi folyadék engedélyezett. Az étkezések 50-90%-a teljes kiőrlésű gabona Energia-, fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-hiányos étrend.

30 Alternatív diéták - III
GERSON TERÁPIA: Természetes és holisztikus gyógyító módszer, melyet különböző krónikus betegségek (pl. rák, ízületi gyulladás, cukorbetegség, tbc, autoimmun betegségek, stb.) gyógyítására ajánlják- Mexikó Az étrend: Frissen préselt levek naponta (13x3dl) 1x narancs,4x zöld,5x alma-épa,3xrépa Zabkása, Hippokratész leves (hagyma, fokhagyma,póréhagyma, zeller, petrezselyem, krumpli, paradicsom) Burgonya, Zöldségek (nyersen, párolva) Gyümölcsök ,Joghurt, túró,Lenmagolaj Borsmenta -, Kamilla tea

31 Alternatív diéták-III
MÉREGTELENÍTÉS: Kávébeöntések Ricinusolaj Agyagpakolás NEHÉZSÉG: Nehezen követhető, csak orvosi felügyelettel végezhető, a vizsgálatokhoz nincs támogatás. A Gerson terápia étrendjében kizárólag csak organikus termelésből származó bio élelmiszer használható!

32 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai I.
Legyen olyan sovány, amilyen csak tud, de azért ne alultáplált! Minden nap legalább 30 perc fizikai aktivitást iktasson be napirendjébe! Tartózkodjon a cukrozott italoktól! Mérsékelje a nagy energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztását (különösen a finomított, cukrokban gazdag, rostszegény vagy nagy zsírtartalmú élelmiszerek)! Egyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket! Mérsékelje a vörös húsok fogyasztását (pl. disznó, marha vagy birka) és tartózkodjon a húskészítményektől

33 Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai II.
Ha fogyaszt is alkoholt, naponta férfiaknál 2, nőknél 1 ital legyen a maximum! Mérsékelje a sós illetve sóval készített ételek fogyasztását! Ne alkalmazzon szupplementációt daganat megelőzési célokból! Az édesanyák csecsemőjüket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják, és csak ezután adjanak neki más folyadékokat! A daganatos betegek a kezelés után a daganat megelőzési ajánlások szerint éljenek!

34 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
34


Letölteni ppt "Daganatos betegek étrendje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések