Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A génmódosított szervezetek kockázatai és a magyar moratórium
Advertisements

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Kockázat-elemzésen alapuló védekezési lehetőségek a parlagfű ellen.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
A köles kül- és belpiaca
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
A környezetbarát növénytermesztés
A burgonya.
Termesztő berendezések alatti növényvédelmi munkák.
Bedő Zoltán MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár
Gyümölcstermesztő szakmérnöki képzés
Invazív fajok, özönnövények
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Előnyök és alkalmazási területek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
EU II..
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Vancsó Ildikó
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
ISKOLAGYÜMÖLCS PROGRAM 2013/2014.
Románia mezőgazdasága
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Napraforgó Napraforgó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
Földműveléstan és területfejlesztés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
40. lecke A géntechnológia. Génsebészet: - a génátültetés egyik módszere - egy adott gént azonosítják a DNS-molekulán, kiemelik a DNS-molekulából, kiemelik.
A repce termesztése. jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Az éhezés.
Tájfajták jelentősége Fülöp Tihamér – biológus –Szatmárnémeti.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Genetikailag módosított növények termesztésének előnyei és hátrányai, alkalmazási lehetőségei. 128.lecke

Érdekesség •„GM növények globális elterjedtsége (2007) •  GM növények globális vetésterülete: 114,3 millió hektár •  1,5 milliárd hektár globális termőterület 8%-a •  2006-hoz képest 12%-os növekedés (12 millió hektár) •• Szója (64%) •• Gyapot (43%) •• Kukorica (24%) •• Repce (20%)

•GM növényeket termesztő országok száma: 23 •  Ezen országokban van a globális termőterület 52%-a •  2006-ban 21 országban termesztettek GM növényeket •  Új belépők Chile és Lengyelország •  GM növényeket termelő gazdálkodók becsült száma: 12 millió •  Ebből 9,5 millió a fejlődő országokban (Kína, India, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika stb.) él •  GM növények vetésterülete az EU-ban: 110 ezer hektár •  GM növényeket termesztő országok: Spanyolország, Franciaország, Csehország, •Portugália, Németország, Szlovákia, Románia és Lengyelország”

Termesztési előnyök •Gyomirtás könnyen megoldható, Hagyományos gyom irtószereknek ellenálló gyomok is kiirthatók, Kukoricabogár-rezisztens GM kukorica monokultúrában is termeszthető a rovarkártétel veszélye nélkül.

Gazdasági előnyök •Totális herbicid és a toleráns GM vetőmag egy csomagban megvásárolható. Fertőzött területeken, ahol a rovarkártétellel szemben nem védekeztek, a GM növények termesztésével többlethozam realizálható vegyszeres védekezés nélkül; ahol korábban vegyszerrel védekeztek, annak költsége (részben) megtakarítható. •A legújabb GM növények már nem csak egy, hanem öt- hat módosított gént is tartalmaznak, akár négy új tulajdonsággal is bírnak. Kisebb gépköltség.

Élelmiszerbiztonsági előnyök •Kukoricamoly-rezisztens GM kukoricánál jelentősen alacsonyabb mikotoxin- tartalom. Ökológiai előnyök •Rovar-rezisztens GM növényeknél kevesebb pesticid és fungicid kijuttatása, ÜHG kibocsátásnak csökkenése.

Termesztési hátrányok •A GM hibridek vetőmagára jelentősen meghaladja a hagyományos hibridekét. A kukorica esetében a vegyszeres gyomirtás megoldottnak tekinthető, ezért a totális herbicidek alkalmazásának lehetősége nem jelent minőségi változás a termesztésben. A kukoricamoly hazánkban csak kis területen okoz számottevő kárt, általában nem védekeznek ellene, tehát a vegyszerköltség a legtöbb gazdánál nem takarítható meg. A kukoricabogár lárvája csak a kukorica gyökerén képes megélni, ezért kártétele ellen vetésforgóval lehet legegyszerűbben védekezni. Vetésforgó esetén nincs a termésben különbség a hagyományos és a GM hibridek között.

•A GM fajtákat termelő gazda termését, vagy annak egy részét sem használhatja fel újra vetőmagként. Ennek oka, hogy a módosított tulajdonság hasad, továbbá a szabadalom jogilag tiltja. A GM hibrid termesztése a gazda számára jelentős adminisztratív feladatokkal (bejelentés, egyeztetés a szomszédokkal, stb.) jár. Emellett tanfolyam elvégzésére, pótlólagos beruházásokra (pl. párhuzamos rendszerek gépek, eszközök, raktárak stb. kiépítése,) és speciális technológiákra (pl. izoláció, köpenyvetés, stb.) van szükség.

Gazdasági hátrányok •A multinacionális cégek mindent szabadalommal védenek, ezért hasonló tulajdonságokkal rendelkező magyar fajtát már nem lehet előállítani. A GM hibridek termesztésének hazai engedélyezése ezért, a magyar kukoricanemesítés és vetőmagipar tönkremenetelét és gyors megszűnését eredményezné. Ennek további következménye, hogy a kukoricatermesztés biológiai alapjait jelentő fajták és hibridek 100 %-ban külföldi cégek tulajdonában lesznek. Ez a tény hazánk teljes kiszolgáltatottságához vezet a biológiai alapok vonatkozásában.

Élelmiszerbiztonsági hátrányok •A GM hibridek egy része olyan toxint termel, mely csak takarmányozási céllal engedélyezett, élelmiszeripari célra termesztett hagyományos kukoricával való keveredésükre már több nemzetközi példa volt. Ezek az esetek azt bizonyítják, hogy maguk a GMO fajtatulajdonos cégek sem képesek a saját hibridjeik és fajtáik keveredésének kizárására.

Ökológiai hátrányok •A Bt gének a jelenlegi GM hibridek minden sejtjében működnek és termelik a toxint. A kukoricabogár esetében elég volna, ha csak a gyökerekben működnének, mert a lárvák csak azt fogyasztják. Olyan hibrideket kellene előállítani, melyekben a Bt gén csak a gyökerekben működik. Ezekben az új GM hibridekben ugyanis a föld feletti részekben nem termelődik a toxin. Ez jelentősen csökkentené a jelenlegi élelmiszerbiztonsági (szemtermés) és génáramlási (pollen) kockázatokat.

•Alkalmazási lehetőségei: A világon a GM (géntechnológiával módosított, GMO) növények vetésterületének közel 100%-án a totális herbicideknek ellenálló és rovar rezisztens transzgénikus (GM) szója, gyapot, repce és kukorica fajtákat termesztenek. Hazánkban, az érvényben lévő moratórium miatt, jelenleg tilos a transzgénikus (GM) növények termesztése.

Köszönöm a figyelmet!