A vizuális nyelv fejlődése a kamaszkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A május 26-i előadás összefoglalója
Advertisements

A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Paál Ákos rajzfejlődési elmélete
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A kisgyermek vizuális gondolkodása
Szent István Egyetem Általános Kutatásmódszertan Doktori (PhD) kurzusa
„Egy kép többet mond ezer szónál!”
Plasztikai ábrázolás a kiskamasz korban Zakar József MOME, 2008.
Az érettségi rendszer változtatási lehetőségei
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Könyvtárhasználati verseny
Képességszintek.
Értékelés a pedagógiában
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
DIFFERENCIÁLT MOZGÁSÁBRÁZOLÁS
Térábrázolás különböző életkorokban
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Hogyan lehet értékes zenét tanítani a gyerekeknek a médián keresztül? Stachó László Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
TERVEZET.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Kárpáti Andrea A VIZUÁLIS TEHETSÉG Kárpáti Andrea
A 4-6 évesek rajzfejlődése
A 6-10 évesek rajzfejlődése
Bevezetés a gyermekrajz fejlődésének vizsgálatába
A 0-3 évesek rajzfejlődése
Vizuális Narratív Teszt (VNT)
Vizuális kommunikáció kiskamaszkorban
Rajzfejlődés-áttekintés
A évesek rajzfejlődése
CLARK ÁBRÁZOLÓKÉPESSÉG TESZT
A 6-10 évesek rajzfejlődése
Bevezetés a gyermekrajz fejlődésének vizsgálatába
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Korai tehetségnevelés
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Magyar Nemzeti Galéria
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
A vizuális ábrázolóképességek fejlődése
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Miből áll a tehetség? William Stern (1871–1938) hamburgi egyetem Intelligencia kvóciens: IQ =(mentális kor / biológiai kor )*100.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
VIZUÁLIS NEVELÉS az ÖSVÉNY Oktatóközpontban
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Új skála – új lehetőségek
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A Biblia és a képzőművészet
A konferencia megszervezéséhez és lebonyolításához a támogatást a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati.
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A vizuális nyelv fejlődése a kamaszkorban Kárpáti Andrea karpatian@t-online.hu ELTE Természettudományi Kar, Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológiai Központ Magyar Iparművészeti Egyetem, Tanárképző Tanszék

Kutatási problémák A rajzfejlődés klasszikus modelljei: a kamaszkor, mint a vizuális képességek fejlődési mélypontja? A „kamasz-kép” technikája: a rajzi törés jelensége fejlődési, pedagógiai vagy oktatás-politikai probléma? A „kamasz-kép” esztétikumának megítélésében a gyermekrajz vagy a „nagyművészet” , vagy a kortárs (szub) kultúrák esztétikai elvei az irányadók?

A rajzfejlődés modelljei Lineáris: fejlődési korszakok, rajz és intelligencia Spirális:„megszüntetve megőrzés” U alakú: kisgyermek-zseni  iskola  mélypont művész önképzése Poliszenzoriális:kép+mozgás+szó+zene+színjáték = multimediális kifejezés A kamaszok vizuális nyelve. Akadémiai Kiadó, 2005

Képalkotás, formaalkotás Átlag alatti Átlagos Átlag feletti Clark Rajzi Képességek Teszt (CDT) Imitatív, informatív, dekoratív és expresszív ábrázolás 96 rajzi teszt tipikus 4 feladata: ház, futó ember, mozgó csoport térben, fantáziarajz

Értékelési szempontok: Érzéki minőségek Formai jegyek Kifejezőerő Technikai jegyek

A komponáló készség fejlődésének vizsgálata Vizuális Narratív Teszt: 6 képkocka címmel, esetleg szöveggel 13-16 évesek narratívjai: konfliktuskezelés, tömegkommunikációs sémák kerülése a motívumokban, beépítése a kompozícióba

A jelalkotás "Kreatív Gondolkodás Teszt” (TCT, Urban és Jellen) Értékelési szempontok: - képelemek felhasználása - kompozíció - eredeti formák - humor - jelek, szimbólumok, szöveges kiegészítés

A térszemlélet vizsgálata Vizualizáció Képzeleti munka

A térszemléleti képesség szerkezete 2 nagy csoport: Manipuláció, felismerés Alcsoportok: vizualizáció, képzeleti munka, pszichomotoros komponensek, vizuális memória

A térszemlélet fejlődése a kamaszkorban Legnagyobb a fejlődés minden komponensben a 8-11. osztály között - de csak, ha fejlesztés van Legfontosabb háttér-változó: a rajzi program Sikeres fejlesztő eljárások: plasztika, modellezés, tárgyalkotás = valós téri manipulációk és tervezés A biológiai nem hatása a teljesítményekre erős, a fiúk minden próbában jobbak, más fejlesztést igényelnek.

A képi szimbólum-alkotás „Vizuális napló” és projekt feladatok Témához választott technika, (multi)média Személyes üzenetek aktuális megformálása  leképezés + kifejezés, tervezés, tárgyalkotás Idézetek a „nagyművészetből” integrálva a saját jelképtárba Felnőtt tömegkultúra ironikusan „Rejtjelek” szöveges kiegészítéssel - Documenta X

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

A vizuális tehetség Juvenilia-kutatás Pedagógiai és művészeti dokumentum-elemzés Életút-interjúk 1. XIX. századi klasszikusok Kutatási témák: Hogyan integrálódik a kamasz tehetség kora képzőművészeti kultúrájába? Művészet és pedagógia Merít-e az érett művész a gyermekkori alkotásokból? Van-e törés, vagy sima a nyelvváltás? Barabás M.

Klasszikus magyar alkotók juveniliái Barabás Miklós Izsó Miklós Lotz Károly Benczúr Gyula Szinyei Merse Pál Ferenczy Károly Csók István Fényes Adolf Tornyai János Gulácsy Lajos Ferenczy István Csók István

Izsó Miklós Zichy Mihály Lotz Károly Munkácsy Mihály

Kortárs alkotók ifjúkori munkái Hogyan definiálható a vizuális tehetség a "gépi képkorszakában"? Mennyire függ a tehetség a technikai virtuozitástól? Előfeltétele, vagy kísérő jelensége a rajzi ügyesség (drawing facility)? A populáris kultúra és más életélmények hatása Milyen szerepe van a gyermekrajzoknak az érett művészi életműben? Van-e vizuális nyelvi kontinuitás, korán megjelenő ábrázolói típus? Milyen szerepe van a művészettörténeti élményeknek, elemzési tapasztalatoknak a művészi életműben?

Sinkó István Bak Imre Szabados Á. Révész L. L.

A vizuális tehetség nem azonos a rajztudással. Összetevői: tervező és konstruáló, másoló-reprodukáló képesség, vizuális memória, a részletek megfigyelésének képessége, a rész-egész szintetizálása, eredetiség, egyedi képi világ Az ügyesség csak akkor válik tehetséggé, ha lehetőség van a vizuális nyelv folyamatos megújítására, ha nem előírás a hagyomány. Fejlesztés: autentikus feladatok, műelemzés, meghatározó mesterek mentori szerepben Társművészetek nyújtotta inspiráció, a populáris kultúra "bekebelezése”, kamasz-nyelv megőrzése