1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
A légkör összetétele és szerkezete
Az emberi élet előzményei, A mai ember kialakulása
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
A Föld, időjárás, éghajlat
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Nóé bárkája Legenda vagy valóság?
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Mezopotámiai régészeti leletek
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
A Tabáni Tájház és a Tisza-hidak
Cseh nyelvről fordította K.P.
LAGO SB Medence építés.
TARTALOM 1.TípusokTípusok 2.Reklám- fénycsőReklám- fénycső 3.Világító fénycsőVilágító fénycső 4.Kompakt- fénycsőKompakt- fénycső FÉNYCSÖVEK „Világító”
Pädagogische Hochschule Schwäbisch Gmünd
A Föld gömbhéjas szerkezete
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
(A tudomány szemszögéből)
A földfelszín domborzata
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
Építészet.
FÖLDRÉSZEK.
BALATONBOGLÁR APARTMANHÁZ.  Az épület Balatonbogláron, a Balaton déli partján, a boglári domboldalon, Balatonboglár felett tálalható. A parttól mindössze.
Vízvezetékek és fürdők az ókori Rómában 5. évfolyamos PROJEKTNAP március 30.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Épített Tájak A szakrális gazdaság föld kiépítései. Tóth József Ősi
A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) A Ciszterna Bazilika ( Yerebatan sarnici ) Isztanbul - Törökország.
Világ legrégebbi még lakott városa
A Segovia-i akvadukt talán a legnagyobb és legépebb akvadukt (oszlopokon álló vízvezeték) az ókori római császárság idejéből.
BELLEZAS DE PERSIA IRAN.
Cseh nyelvről fordította K.P.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Étkező felé 1.. Étkező felé 2. Étkező felé 3. Itt tudnak keresztül menni az étkező felé.
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
(A tudomány szemszögéből)‏
Kína Huyen Khong Tu (Hanging monostor) A Hanging monostor Kína Shanxi nevű tartományában, Datong várostól 65 km-re van. Kína 5 szent hegyének egyike.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
Ókeresztény Sírkamrák
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Űrkutatás hét.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Mezopotámiai lakáskultúra
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
A Kheopsz piramis.
A Latiméria.
Nagykároly Készítette:
Hideg mérsékelt öv - állatok
2010 Názáret Názáret. Indulás Názáretbe… Szállás helyünk a ferencesek által irányított vendégházban volt.
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Alberobello Olaszország.
Áramlástani alapok évfolyam
Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
A kafferbivaly.
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal mögött egy titokzatos szobát; ebből a szobából egy másikba lépett, innen még egy másikba és még egy másikba és csak igy haladt előre… Véletlenül fedezett fel egy titokzatos alsó várost Derinkuyu-ban, amelynek az első emeletét a hettiták áshatták Kr.e.1400 körül.

A régészek elkezdték kutatni ezt a földalatti elbűvölő, elhagyott várost. Lehatoltak 40 méter mélységre, de feltételezték, hogy a mélysége 85 m. Jelenleg felfedeztek 20 szintes alagutakat. Csak az első 8 alsó emeletet lehet látogatni. A többiek félig meddig összeomlottak vagy még a régészek és az antropológusok dolgoznak bennük.

A várost menedékként használta több ezer személy, akik az alagutakban éltek, hogy védjék magukat a gyakori inváziók ellen, amelyeken átesett Kappadókia a külömböző korokban. Az ellenség, tudva, hogy nagy veszélynek lesznek tanúi ha behatolnak az alagutakba, a legtöbbször a kutakat mérgezék meg, hogy a lakosok a felszínre jöjjenek.

A város belső része bámulatos: Derinkuyu-i alagutakat (amelyben elfér több mint 10.000 személy) három stratégiai helyen lehetett zárni nagy kerek kőajtókkal. A kövek nagyon nehezek és zárták az alagutat, a bejáratot. Az ajtók magassága 1...1,5 m, 50 cm vastagok és elérték az 500 kg-ot.

A felső képen el lehet képzelni, hogy történt a bejárat elzárása, a fő kőkapú szigetelte az embereket az alagsorban.

Derinkuyu-ban még van egy kb Derinkuyu-ban még van egy kb. 8 km hosszú alagut, ami egy más földalatti városba vezet Kappadókiában – Kaymakl-ba.

A földalatti városokról Jenofonte görög történész beszélt A földalatti városokról Jenofonte görög történész beszélt. Az ő Anabasis leírásában ír az emberekről, akik Anatólia ezen részén éltek, hogy ásták a házakat a föld alatt és elég nagy szobákban laktak, amelyekben elfért egy család, a házi állatokkal és tartalékkészletekkel.

A helyrehozott alagutakon pajtákat, étkezdét, templomot (az alapja kereszt alakú és méretei 20*9 m, a mennyezet több mint 3 m), konyhákat (a füsttől feketék), sajtolókat bornak és olajnak, raktárakat, tárházakat, egy iskolát, sok szobát és egy kocsmát.

Az alsóvároson áthaladt egy folyó is; kutak vízzel és egy fönséges szellőztető rendszer (52 szellőztető lyukkal) amin csodálkoznak a mai mérnökök.