Markgröningen. A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb. 6000 lakosú kisvárosból 14500 lakost számláló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Helyünk a világban 873 lakosú településünk a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a Mecsek keleti nyúlványán terül el. Egyedülálló természeti adottságát.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Alsónémedi A falu bemutatása
Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
Készítette: Albert Krisztina
Mondák, dalok útja Zsámbok.
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
Németországi beszámoló  Fontos információkról  Érdekes kirándulásokról  Színvonalas képzőhelyekről  Kedves emberekről  Szokatlan dolgokról  Precíz.
NYON 1.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Zarándoklás a Felvidéken
Szülővárosom bemutatása
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
„Kukaszépítő” – pályázat
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Készítette: Greges Dániel
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Pécs turizmusa.
Hacer click para continuar P E T R A j o r d a n i a.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Esztergom.
Tihany.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Itáliai festő, a korai reneszánsz (quattrocento) idején
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Ausztria Valacsay András.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Apokalipszis 12/C.
Szül ő i értekezlet Október 12.. Az értekezlet tartalma Oktatás, nevelés (Szöll ő si Zsuzsanna – igazgatóhelyettes) Szakmai képzés sajátosságai.
Olaszország.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
DORMÁND.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Magyar Egyetemi és Főiskolás Rögbi Jelenje – Jövője Készítette: Juhász I. Márton Sportági Szakreferens.
Az NKE RTK min ő ségbiztosításának jelene és jöv ő je Prof. Dr. Valcsicsák Imre.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Történelmi vonatkozások
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
Siklós városa a Dráva medencében, Tenkes-hegy lábánál, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Történelmi belvárosa, hangulatos utcácskái ma is sajátos.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Készítette: Dóbiás Kinga
London történelme London alapítása London a középkorban A nagy tűzvész
Eger Télanyók csapata.
Nagykároly Készítette:
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Középkori város.
Készítette: Horváth Dóra
A KÖZÉPKORI VÁROS POLITIKAI
Előadás másolata:

Markgröningen

A Ludwigsburg-i körzetben, Stuttgarttól kb. 20 km-re található. Az elmúlt 40 évben a kb lakosú kisvárosból lakost számláló várossá nőtt, s ezzel a környék középpontja lett.

Markgröningen felülnézetből.

Markgröningen (Németország) Stuttgarttól nem messze fekv ő, igazi középkori kisváros. A legnagyobb esemény az augusztusi Schaferlauf, a juhászok céhének hagyományos népünnepélye ban Ludwigsburgban került sor a kapcsolatfelvételre, majd Markgröningen városi tanácsa november 28-án hagyta jóvá a testvérvárosi együttm ű ködést.

körül

Történelem Az els ő írásos emlékek, melyek Markgröningent említik, 779-b ő l származnak. Ebben a város mint Grüningen szerepel, s a szóbeszéd még ma is Gröningennek nevezi a települést. A Mark el ő tag jelentése ’határ’.

Piactér

Kopf eines Schäferkönigs im Rathaus Markgröningen

Marktbrunnen – piactéri kút Wappnerfigur auf dem Marktbrunnen

Bartholomäuskirche

Blick auf den Marktplatz vom städtischen Turm der Bartholäuskirche.

Frauenkirche im Stadtteil Unterriexingen

1336-ban a Würtenberg Ház irányítása alá került a város, és kormányzati székhellyé vált ben létrehozták a Szent Lélek Rendjét (Spital) ben latin iskola, 1429-ben fürd ő ház jött létre a városban. Spitalgebäude -kórházépület

1253-ban városi rangot kapott. A Szent Római Birodalom feuduma volt, s az volt feladata, hogy két fontos kereskedelmi útvonalat ellen ő rizzen ben szabad birodalmi város lett. Emiatt szerepel a címerében a birodalmi sas. A kék sáv a sárga csillagokkal a 16. században került rá, megkülönböztet ő jelként. Rathaus - városháza

Wimpelinhof mit Oberem Torturm

Minden típusú iskola megtalálható itt, pl. a testi fogyatékosok iskolája, az August-Hermann-Werne Iskola. Kis- közép-és multinacionális vállakozások m ű ködnek a városban, melyek 6000 munkahelyet kínálnak.

Ludwig-Heyd-Schule, Markgröningen

A 15. század második felében élte legnagyobb virágkorát, sok jelent ő s épület származik ebb ő l az id ő szakból, pl a ’Ratstüble’ étterem (1414) illetve a Korona Szálló (1428), melyek a gótikus stílusban épült Városháza (1441) mellett állnak.

A Reformációt követ ő en a Spitál m ű ködtetését a város vette át 1552-ben. A 30 éves háború Markgröningent is megviselte. A 18.században a város elveszítette politikai jelent ő ségét, és ezzel hanyatlásnak indult.

A 2. Világháborúban 363, többségében zsidó polgárt hurcoltak el innét munkatáborokba.

Egy 2006-os vizsgálat szerint Markröningenben a 3. legnagyobb volt a légszennyezettség Baden- Würtenberg tartományban. Ezen az állapoton jelent ő sen javított az azóta már megépült keleti elkerül ő út.

Glems bei Unterriexingen (Glems folyó)

Weinberg (Sz ő l ő hegy)

Schäferlauf (pásztorfutás)

Pásztorfutás Minden év augusztusának utolsó hetében Baden- Würtenberg minden részéb ő l pásztorok látogatnak el Markgröningenbe. Az els ő írásos feljegyzés 1445-b ő l a Spitáltól származik, melyben megemlítik a pásztorfutást. Ez egy Baden- Würternbergi ünnep, melynek a középpontjában a pásztorkodás áll. Eredete nem ismert. Az egyik legenda szerint egy Bartholomäus nev ű pásztor a legnagyobb h ű séggel szolgálta grófját. Megbecsülése jeléül azóta a juhászok minden év augusztus 24-én, a névnapján ünnepet rendeznek Bartholomäus emlékére.

A fesztivál péntekt ő l hétf ő ig tart. Pénteken a pásztorok egymással versenyeznek, különböz ő pásztorkodással kapcsolatos feladatokban. Hét fontos mozzanatát mutatják be a pásztorok munkájának a versenyz ő k. Maga a pásztorfutás szombaton kerül megrendezésre. Els ő ként a pásztorok lányai, illetve képzett n ő i pásztorok futnak versenyt, csinosan, piros, fehér, zöld szoknyába öltözve. A férfiversenyz ő k mezítláb futnak a tarlón 240 métert. A gy ő ztesek ajándéka egy birka, és Pásztorkirállyá és Pásztorkirályn ő vé koronázzák ő ket. Végül a pásztorok hódolatuk jeléül táncot járnak a királyi pár el ő tt. A tömegben sokan korh ű jelmezekbe öltöznek és zenekari kísérettel végigvonulnak a városon. Vásár, állatsimogató, vidámpark várja az odalátogatókat.

Kék-sárga: Markröningen színei…. Épp, mint az iskolánké 

Készítette: Bíró Barbi Bubori Bogi Erdei Niki Hajós Noémi Horváth Edina Kiss Panka Lázár Vivi Felkészítő: Horváth Miklósné Márti néni.  A németről fordításban segített Erdeiné Pusztai Judit, Niki édesanyja