Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyünk a világban 873 lakosú településünk a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a Mecsek keleti nyúlványán terül el. Egyedülálló természeti adottságát.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyünk a világban 873 lakosú településünk a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a Mecsek keleti nyúlványán terül el. Egyedülálló természeti adottságát."— Előadás másolata:

1

2

3 Helyünk a világban 873 lakosú településünk a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a Mecsek keleti nyúlványán terül el. Egyedülálló természeti adottságát annak köszönheti, hogy Magyarországon szinte kizárólag itt emelkedik a Kárpát-medence különböző mélységeiben húzódó Variszkusz Őshegység egy gránit tömbje a földfelszín fölé.

4 A régmúlt Történelmünk mintegy hatezer éves múltra tekint vissza.
A falu határában található Tűzkődombon talált feltört állati csontok, a kovakő- és jáspispengék, edények az újkőkorszak (neolitikum) emberének jelenlétére utaltak. (Mórágyi kultúra) A Mórágyról első írásos emlékként fennmaradt latin nyelvű okirat a falut „Silva regalis Mooragy”, azaz Királyi erdő Mórágy néven említi. Az oklevél 1267-ben keletkezett. A falu az 1400-as években a bátaszéki apátság birtoka volt.

5

6 Múltunk A mohácsi vész után két hatalom megszállása alá került a falu, az egyik oldalon az új megszállók, a másikon a magyar földbirtokosok ban, amikor Mórágy már a bátai apátság birtoka volt, a falut nagyrészt rácok lakták. Mórágy földesura, Kún Ferenc 1724-ben rászánta magát a falu német betelepítésére. A német telepesek többsége Pfalzból érkezett. Az óhaza Ostertal környékén található, mint például Niederkirchen. 1784-ben a falu neve Moracz a térképeken.

7 In der Zeit steht schon die reformatische Kirche, das Dorfhaus sowie fünf Mühlen.
In der Zeit hatte das Dorf 144 Häuser und 930 Bürger. Die Industrialisierung war da schon vorhanden. Ekkor már áll a református templom és a községháza, valamint öt malom. 144 épülete és 930 lakosa volt a településnek. Az ipar is fejlődésnek indult már ebben az időben.

8 Der 2. Weltkrieg hat bleibende Spuren hinterlassen.
1945 hat man 88% der deutschsprachigen Einwohner nach Deutschland ausgesiedelt . In das geleerte Dorf hat man Ungarn aus dem Ausland eingesiedelt. A II. világháború megtizedelte a falu lakosságát. A 1945-ben a falu németajkú lakosságának 88%-át kitelepítették Németországba. A „kiürült” faluba felvidéki, délvidéki magyarokat, erdélyi székelyeket telepítettek.

9 Jelenünk A település ma már iskolával, óvodával, állandó orvosi ellátással rendelkezik. Az infrastruktúra teljes mértékben kiépített. A megújult, szép környezet is a fiatalok itthon maradását szolgálja. Im Dorf steht den Einwohnern eine Schule, ein Kindergarten und ein Arzt zur Verfügung. Die Infrastruktur ist ganz ausgebaut. Die neue schöne Umgebung trägt dazu bei, dass viele Jugendliche hier bleiben möchten.

10 Településünk hagyományait ápolja, kulturális életét színesíti a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes is. Die Bräuche unseres Dorfes erhält die Maratzer Volkstanzgruppe.

11 Köszönjük figyelmüket! Danke für ihre Aufmerksamkeit!


Letölteni ppt "Helyünk a világban 873 lakosú településünk a Dél-Dunántúlon, Tolna megyében, a Mecsek keleti nyúlványán terül el. Egyedülálló természeti adottságát."

Hasonló előadás


Google Hirdetések