GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A futás technikája, oktatása, edzése a triatlon sportágban
Advertisements

A tanulók fizikai állapotának mérése Fittségi tesztek
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
Válaszkészség vizsgálata
Alapfokú barlangász tanfolyam Kiegészítő felszerelések
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
„D” modul: Mikrosebészet Célok
GIMNASZTIKA január 9..
A Belga LSZ fejlesztési terve
3. lépés: Fenomenológiai elemzés
A gimnasztika szaknyelve
Hogyan adjuk be a tablettát a cicának?. Vedd fel a cicát és fektesd a bal karodra, mintha kisbabát dajkálnál. A jobb mutató- és hüvelykujjaddal gyengéden.
Az atlétika versenyszámai
Állások (Dachi).
Képességfejlesztés gyermek korosztályban
A villamos áram élettani hatása
A gondozás,nevelés egysége
A LOVAS BEFOLYÁSA A LÓRA
A torna felosztása.
A gyógytestnevelés, és annak mozgásanyaga
EDZŐTÁBOR – 29. MARCALI Az asszisztens segítő jelzései és zászlótechnikája. Előadó: Kiss Balázs.
Gimnasztika Ureczky Dóra.
Alapfogalmak a gimnasztikai gyakorlatok szakleírásához
Támaszok: a test súlypontja a támaszpont fölött van.
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
Szabadátfordulások.
Ugródeszka használata
NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA FEIGEL ATTILA JUHÁSZ FERENC MUSZKA ATTILA
Természetes gyakorlatok
TÁMASZUGRÁSOK OKTATÁSA 2012.
Kézenátfordulás előre-hátra oktatása
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
A gyakorlatok izomhatásai Gyakorlatvezetési módok
SBANTA 2143 H.Ekler Judit.
Helytelen testtartás.
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
Testmester Testmester.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Végtagok CT vizsgálatai
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Készítette : Dr. Müller Anetta Ph.D
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
Gerincvédelem a mindennapokban
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Jó játék a mozgás !.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Gimnasztika – alapforma elnevezések
A koordinációs képességek felosztása és fejlesztési lehetőségei
Gyakorlati ismeretek kezdőknek
Térbeli tájékozódás fejlesztése
Karhelyzetek, karmozgások
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Előadás másolata:

GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA Hogyan oktatnám?

Sorakozó, jelentés, célkitűzések A tanár feladatai az óra előtt: - a szükséges szerek előkészítése - az öltözői rend ellenőrzése Előkészítő rész: Sorakozó, jelentés, célkitűzések Általános bemelegítés futás közbeni feladatokkal Gimnasztika, botgyakorlatok

Fő rész: A gyűrű jellemzése Legkönnyebben elhelyezhető szer. Mozgásanyaga változatos, lendületi és erőelemekből áll, melyek függésben és támaszban egyaránt végezhetők. Labilis, a szer a rajta tornázó tanulóval együtt mozog, ezért nagyobb erőkifejtést, ügyességet és bátorságot igényel.

Speciális képességfejlesztés Az ujjak szorító erejét mászással, függeszkedéssel fejleszthetjük. A hasizom erejét bordásfalon végzett gyakorlatokkal is fokozhatjuk.

Bordásfalnál, padon, homorított helyzetben törzslebegtetés, törzsfordítás tömött labdával (súlyzóval) A vállöv erősítését szolgáló súlyzós gyakorlatok: tölcsérkörzés, lebegtetés, lebegtetés mellső középtartásban, könyökkörzés nyitottan (kajak)

Alaplendület és homorított leugrás hátul A továbbiakhoz nélkülözhetetlen a jó alaplendület. A gyűrű fogása: legmélyebb pontján madárfogással fogjuk úgy, hogy lapjával előre nézzen. Felugrás a gyűrű alatt történjen, hogy ne lengjen.

Oktatása -helyes bemutatás -gyűrű fogása, alap- lendület ismertetés Lendület indítás a láb erőteljes előre emelése –gyűrű hátra felé tolása (törzs és a kar enyhe ívben) tekintet a lábfejen. Vissza függőleges nyújtott törzshelyzetig –saroklendítés lendületnövelés hátra (hát egyenes) –gyűrűtolás előre, fej mérsékelt emelés. Leugrás a hátra lendület holtpontján –saroklendítés erőteljesebb, kézzel a gyűrűt rézsút, oldalt és lefelé nyomjuk majd elengedjük. Levegőben homorítva emelkedés, érkezés hajlított állásba, rézsútos magas tartás, alapállás. Oktatása -helyes bemutatás -gyűrű fogása, alap- lendület ismertetés -gyakoroltatás

A gyűrű ellentétes irányú mozgatását mutassuk be. Hibák: alaplendületnél: csak csípőből vagy vállból hajtja végre – kevés a gyűrű ellentétes mozgása - nagyon homorít a tanuló homorított leugrásnál: korán vagy későn engedi el a gyűrűt – nem nyomja le , nem homorít kellően

Lebegőfüggés A tanuló (függésből) felfelé emeli a lábát, hogy csípőből csukott legyen. Kezdetben tartsák a lábukat zsugor helyzetben. Ha a zsugor helyzet biztos nyújtsák a térdüket lebe- függésbe. Oktatása: talajon, korláton

Hibák: a kar hajlított – nincs egyensúlyban – nyitott és hátra felé billenő (hátsófüggés felé)

Lefüggés ( gyertya ) A tanuló lebegőfüggés helyzetéből, a csípő nyitásával kiegyenesíti a törzsét úgy, hogy enyhe homorítással, nyújtott karral, fejjel lefelé függ. Akinek ez nehéz előbb zsugorfüggést végezzen. Oktatása: bordásfalnál hátsó lefüggés. Hibák: törzs nem egyenes - könyök hajlított -fej nem emelt-túlzott homorítás

Hátsó lefüggés A tanuló lebegőfüggésből leereszkedik hátsó függésbe, amennyire válla engedi kiegyenesedik és fejét emeli. A gyűrűkarikák a hát felé néznek, a törzs csípőben enyhén hajlított, a kar nyújtva. Oktatása: 1. törzsemelés bordásfalnál 2. hátsó lefüggésből törzsemelés

Az oktatás eredményességének előfeltétele: erős vállöv (tolódás hajlított támaszból) saslendület, kézisúlyzós gyakorlatok hátizomerősítés bordásfalnál hátsó lefüggésből ereszkedés állásba és emelés hátsó lefüggésbe, törzsemelés Az oktatás sorrendje: bemutatás magyarázattal – alacsony gyűrűn – magas gyűrűn segítségadással – egyedül. Hibák: nem ereszkedik elég mélyre – nagyon lehajtja a fejét.

Befejező rész: Levezetés (lazító gimnasztika, váltó- versenyek) Értékelés, köszönés A tanár feladatai az óra után: szekrények bezárása – a tornaterem és az öltözők rendjének ellenőrzése.