Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az atlétika versenyszámai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az atlétika versenyszámai"— Előadás másolata:

1 Az atlétika versenyszámai
Ugrások

2 Az atlétikai ugrások távolugrás hármasugrás magasugrás rúdugrás

3 Női világcsúcstartók

4 Férfi WR - ER női NR 830 cm 686 cm R e k o r d o k
Távol cm (886) cm Magas cm (242) cm Rúd cm cm Hármas m m NR cm cm 227 cm cm 592 cm cm 17.25 m m

5 Az ugrások fő szakaszainak és részeinek felosztása
Nekifutás v. lendületszerzés - a ledületszerzés megkezdése - a nekifutási sebesség növelése - az elugrás előkészítése Elugrás, felugrás: az ugróláb munkája: - a kitámasztás - az izületek behajlásának sz. - az izületek kinyúlásának sz. a lendítést végző végtagok munkája: - a lendítés gyorsuló sz. - a lendítés lassuló sz. Légmunka, lécvétel 4. Talajfogás v. talajra érés

6 A végsebesség függ: 1. az ugró futógyorsaságától
Lendületszerzés Távolugrás – m/s – 24 fl. Hármasugrás – m/s 16 – 24 fl. Magasugrás 6 – 7.5 m/s – 12 fl. Rúdugrás – 10 m/s 18 – 20 fl. A végsebesség függ: az ugró futógyorsaságától 2. az ugrás során a súlypont vízszintestől való eltérésének mértékétől, 3. az ugrásban résztvevő izmok maximális excentrikus erejétől

7

8 Lendületszerzés II. Nekifutás sebessége gyorsuló
A kitámasztásnál kell elérni az optimális sebességet A lépésfrekvencia a legnagyobb az utolsó lépés alatt. távol-hármas: m fl. magas: m 7 – 12 fl. rúdugrás: m fl.

9 Elugrás vagy felugrás Elugrásnál: a súlypont függőleges vetülete a támaszláb elött van, és a vizszintes sebessége nagyobb mint a függőleges. Felugrásnál: a súlypont függőleges vetülete megközelítőleg az ugróláb felett van, és függőleges irányba nagyobb sebességgel rendelkezik.

10 El-,felugrás előkészítése
Az utolsó három lépés az ugrás előkészítő szakasza: Fokozatosan süllyed a súlypont A futólépés hosszak változnak (NHR) Módosul a futóritmus

11 Elugrás, felugrás: a lendítést végző végtagok munkája:
az ugróláb munkája: - a kitámasztás - az izületek behajlásának sz. - az izületek kinyúlásának sz. a lendítést végző végtagok munkája: - a lendítés gyorsuló sz. - a lendítés lassuló sz.

12 Sebességviszonyok az el-, felugrás kezdetén végén

13 3. Légmunka Feladata az egyensúly tartása és
a káros forgások kiküszöbölése (sz. h. m.) Az egyes ugrószámoknál ezt különböző technikákkal érik el. 5 féle, (g. h. l. o. o-h.)

14 3. Lécvétel

15 4. Talajfogás v. talajraérés
Az ugrás befejező mozzanata - eredménynövelés - sérülések megelőzése, elkerülése Távol-, hármasugrásnál talajfogás (3 fajta tech.) Magas-, rúdugrásnál talajraérés (cél a biztonság )

16 Olimpia 2008 Peking, Távolugrás

17 Olimpia 2008 Peking, Hármasugrás

18 Magasugrás, Olimpia 2008 Peking

19 Rúdugrás, Olimpia 2008 Peking

20 Ugrások,szökdelések felosztása
Helyben – haladással, Egy-, páros-, váltott lábbal Váltott kar lendítéssel – páros kar lendítéssel ( egy kar lendítéssel ) Bokából, - térd és csípő izület bekapcsolásával, Síkon – emelkedőn – lejtőn ( lépcsőn ), Akadályok, szerek, eszközök felhasználásával.

21 Távol-,

22 Hármas-,

23 Magas

24 Rúd-,

25 L o n g j u m p

26 T r i p l e j u m p

27 H i g h j u m p

28 P o l e V a u l t

29 Az atlétikai versenyszámok technikája UGRÁSOK, 1996
K i e g é s z í t ő V i l á g v e r s e n y e k… S z a b á l y o k… (O k t a t á s…) Az atlétikai versenyszámok technikája UGRÁSOK, 1996 ATLÉTIKA II., Bp. Száz év atlétika, Bp. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az atlétika versenyszámai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések