A as határon átnyúló együttműködési programok tervezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Határon átnyúló pályázati lehetőségek, változások január 1-től
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
Baranya Megyei Önkormányzat
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Magyarország- Szlovénia Határon Átível ő Vegyes Bizottság 4. ülése 4. Seja Mešane Komisije Za Č ezmejno Sodelovanje Mad ž arska - Slovenija Szentgotthárd,
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Foglalkoztatási Programok Főosztály
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A közötti időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program tervezési folyamata Pócsi Gabriella NAKVI MTO tervezési referens Hatékonyság, Innováció,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Magyarország részvétele a határon átnyúló együttműködési programokban Budapest,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
Ibrányi András – Dorogi Zoltán Tervezési menedzserek
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határmenti programok aktuális állása
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
A határtérség.
Magyar Útügyi Társaság
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

A 2014-2020-as határon átnyúló együttműködési programok tervezése Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

A 2014-2020-as határon átnyúló együttműködési programok tervezése közös programozási folyamat a két partnerország részvételével 2012-ben programozó munkacsoportok kerültek felállításra: szavazó tagjai a NUTS 3-as szintű területegységek és a központi kormányzati szervek képviselői Az 1034/2013 (II.1) számú Korm.határozat a Széchenyi Programirodát jelöli ki a határon átnyúló programok tekintetében a nemzetközi tervezési munkacsoportjában való részvételre, valamint az elkészült operatív programok Kormány elé történő beterjesztésére. A Széchenyi Programiroda az alábbi határszakaszok együttműködési programjainak tervezését koordinálja: Magyarország – Szlovákia Magyarország – Románia Magyarország – Szerbia (IPA II) Magyarország – Horvátország Ausztria – Magyarország Szlovénia – Magyarország Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna (ENI) Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Jogszabályi környezet Az Európai Bizottság 2011. október 6-án tette közzé a kohéziós politika jövőbeli működési, és forrásának felhasználási kereteit rögzítő jogszabálycsomag tervezetét. fő üzenet: források hatékony és eredményorientált felhasználása tematikus célkitűzések indikátorok (kimenet-, és eredményindikátorok) e-cohesion Partnerség ITI, CLLD Az Európai Parlament 2013. november 20-án jóváhagyta a jogszabálycsomag kompromisszumos változatát, várhatóan 2013 december 17. után kerülnek kihirdetésre. ETE operatív programokat 9 hónapon belül kell benyújtani (2014. szeptemberig)

Jogszabályi környezet Külön ETE rendelet kerül kihirdetésre, hangsúlyozva ezeknek a programoknak a sajátosságait. Cél: végrehajtás egyszerűsítése limitált számú tematikus célkitűzés Vezető Partner elv marad - a „fő kedvezményezett” felelős a projekt végrehajtásáért a projektszintű nemzetközi konzorcium megbízásából: támogatási szerződés, partnerségi megállapodás, projekt szintű megvalósítás és elszámolás ERFA támogatási intenzitás 85% marad közös döntéshozatali mechanizmus marad határon átnyúló hatás legyen világos, definiálható, mérhető, fenntartható, kimutatható egységes output indikátorok meghatározása közös jogosultsági szabályok felé való elmozdulás

Tematikus célkitűzések A források min. 80%-át max. 4 tematikus célkitűzésre kell fordítani 1. A kutatás, technológiai fejlesztés és innováció erősítése; 2. Az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés, a technológiák használatának és minőségének javítása; 3. A kis-és középvállalkozások, a mezőgazdasági (az EMVA esetében), a halászati és akvakultúra – ágazat (az ETHA esetében) versenyképességének javítása; 4. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatása minden ágazatban; 5. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat megelőzés és– kezelés előmozdítása; 6. A környezetvédelem és az erőforrás- felhasználás hatékonyságának előmozdítása; 7. A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban; 8. A foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése; 9. A társadalmi befogadás előmozdítása és a szegénység elleni küzdelem; 10. Az oktatásba, a készségekbe és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás; 11. Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás.

EU 2020 Az ETE programoknak is hozzá kell járulniuk az EU 2020 stratégia célkitűzéseihez: a 20 – 64 évesek legalább 75%-ának munkahellyel kell rendelkeznie; az EU GDP-jének 3%-át a K+F-re kell fordítani; energia/klíma: ÜHG gázok kibocsátásának 20%-os csökkentése; Energiahatékonyság 20%-os növelése; Megújuló energia részarányának 20%-os növelése. az iskolából kimaradók arányát 10% alá kell csökkenteni, és el kell érni, hogy az ifjabb generáció 40%-a rendelkezzen felsőoktatási oklevéllel; 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

IH és tagállami funkció szétválasztása A magyar oldali végrehajtási rendszer felépítésének alapelvei a 2014-2020-as időszakban Irányító Hatóság (IH) és Közös Titkárság (KT) kormányzati rendszeren kívül való elhelyezése IH és tagállami funkció szétválasztása Közös Monitoring Bizottság a kizárólagos döntéshozó megyék részvételének erősítése a végrehajtásban infopontok szerepének újragondolása, nagyobb bevonásuk a végrehajtásba monitoring rendszer fejlesztése pénzügyi folyamatok egyszerűsítése bizonyos beavatkozási területek esetén nyílt pályáztatási rendszer helyett egyéb projektkiválasztási módszer lehetősége

Ausztria – Magyarország CBC 2014-2020 legelőrehaladottabb a tervezés 2012. ápr. 17: 1. PG ülés (Programming Group) 2013. nov. 28: 10. PG ülés Irányító Hatóság: Ausztria, Közös Titkárság: Magyarország (Sopron) tematikus célkitűzések és beruházási prioritások meghatározásra kerültek OP előzetes tervezete EB számára megküldésre került pozitív visszajelzés ERFA keret: 70-75 M EUR Kisprojekt Alap koncepció kidolgozás alatt

Ausztria – Magyarország CBC 2014-2020 Tematikus célkitűzés Beruházási prioritások Specifikus célkitűzések 3. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása 3d) A kkv-k kapacitásának támogatása a növekedésben és innovációs folyamatokban való részvétel elősegítése érdekében 1. A kkv-hálózatok együttműködő kutatás-fejlesztési kapacitásainak növelése a nemzetközi szinten versenyképes helyi termékek fejlesztésére koncentrálva 2. A gazdasági fejlődéssel foglalkozó közvetítő szervezetek (pl. munkaerőpiaccal kapcsolatos intézmények, szakmai szövetségek...) által nyújtott szolgáltatások hatékonyságának növelése a régiós kkv-k nemzetközileg versenyképes helyi termékei, valamint gyártási és marketingkapacitásai fejlesztésének előmozdítása érdekében 6. A környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása 6c) kulturális és természeti örökség védelme, támogatása és fejlesztése 1. A természeti és kulturális örökség fenntartható, környezetbarát és erőforrás-hatékony módon történő védelmére, ösztönzésére és fejlesztésére irányuló közös megközelítések erősítése 6d) biodiverzitás védelme és helyreállítása, talajvédelem és ökoszisztémával kapcsolatos szolgáltatások, például Natura 2000 és zöld infrastruktúrák helyreállítása és ösztönzése 1. A tájkép és az ökoszisztémák ökológiai stabilitásának növelése (az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatban is) 6f) innovatív technológiák ösztönzése a szennyvízkezelési és a vízgazdálkodási szektorban a környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság javítása, illetve a talajvédelem vagy a légszennyezés csökkentése érdekében 1. Technológiai innováció ösztönzése az erőforrás-hatékonyságban (anyagok életciklusa, megújuló energia szektor, talajvédelem, légszennyezés) 2. Az együttműködés, valamint az innovatív és fenntartható intézkedések ösztönzése a vízgazdálkodás és a vízvédelem területén a határon átnyúló térségben

Ausztria – Magyarország CBC 2014-2020 Tematikus célkitűzés Beruházási prioritások Specifikus célkitűzések 7. A fenntartható közlekedés előmozdítása és kapacitáshiányok megszüntetése a főbb hálózati infrastruktúrákban 7b) regionális mobilitás előmozdítása 1. A regionális központok határon átnyúló összekapcsolódásának és elérhetőségének növelése 7c) zöld közlekedési rendszerek 1. A közlekedési eszközök környezetbarát megoszlására való átállás ösztönzése 11. Az intézményi kapacitás javítása és hatékony közigazgatás CBC) állampolgárok és intézmények közötti jogi és közigazgatási együttműködés elősegítése 1. A határon átnyúló együttműködések és regionális/területi irányítási felépítések környezetének javítása

Szlovénia – Magyarország CBC 2014-2020 … a tervezés még kezdeti fázisban tervezési munkacsoport 2012-ben megalakult OP szakértők még nem kerültek kiválasztásra kis költségvetésű program (kb 15 M EUR)

Üzenet a megyéknek Fontos, hogy a tervezési folyamat során a helyi fejlesztési igények minél hatékonyabban és eredményesebben becsatornázásra kerüljenek. Erre több módon is lehetőség van: tervezéssel kapcsolatos rendezvényeken való aktív részvétel; társadalmi egyeztetésben való részvétel, programdokumentumok áttekintése, észrevételezése; illetékes megyei kollégák részére az észrevételek, felmerülő fejlesztési igények továbbítása, amelyeket a munkacsoportokba delegált képviselők a tervezésbe becsatornáznak. Javasoljuk, hogy a pályázók már most gyűjtsék össze a konkrét projektötleteket, és a megfelelő partnerségeket kezdjék el kialakítani, hogy az új pályázati felhívásokra készen álljanak. A határon átnyúló együttműködési projektek sikeres és eredményes megvalósításának egyik záloga a megfelelő partnerek megtalálása és a jól működő partnerség kialakítása.