1 AZ EURÓPAI UNIÓ Hozzáférés az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Beiskolázás. Beiskolázás Választható iskolák Középiskola Szakiskola gimnázium szakközépiskola „szakmunkásképző’ nyelvi előkészítő évfolyam.
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Elektronikus dokumentumok
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Európai Parlament kontra az Európai Közösségek Tanácsa és az Európai Közösségek Bizottsága C-181/91. és C-248/91.
szakmérnök hallgatók számára
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Vasútszabályozási Osztály
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Az EU intézményrendszere
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A jogforrási rendszer II.
A jogalkotási és döntéshozatali folyamat az Unióban
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1 AZ EURÓPAI UNIÓ Hozzáférés az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz

2 •Nyilvános hozzáférés a dokumentumokhoz •Döntéshozatali folyamat nyitottsága Átláthatóság fő elemei

3 •1992 (Maastrichti Szerződés – 17. Nyilatkozat) “Transparency of the decision-making process strengthens the democratic nature of the institutions and the public’s confidence in the administration.“ •1993 Első jogi szabályok a dokumentumokhoz való hozzáférés területén Tanács nyilvános vitáinak lehetősége, a szavazásoknak és szavazatok indokolásának nyilvánossága Átláthatóság mint politikai fogalom

4 1999: Amsterdami Szerződés  EU Szerződés 1. cikke: "… új szakasz... az Európa népei közötti egyre szorosabb egység létrehozásának folyamatában, amelyben a döntéseket a lehető legnyilvánosabban és az állampolgárokhoz a lehető legközelebb eső szinten hozzák meg …”  EK Szerződés 255. cikke: jog az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való hozzáférésre  EK Szerződés 207. cikke: Amikor a Tanács jogalkotói minőségében jár el, a szavazások eredményét és a szavazás indokolását, valamint a jegyzőkönyvben rögzített megjegyzéseket minden esetben nyilvánosságra kell hozni Átláthatóság mint politikai fogalom

5 I. Hozzáférés a dokumentumokhoz

6 Érvényes szabályok •EK Szerződés 255. és 207. cikke •Az Európai Parlament és a Tanács május 30-i 1049/2001 számú rendelete HL L 145, , 43. o. •Tanács eljárási szabályzatának II. Melléklete HL L 106, , 38. o. •Bureau Decision on public access to European Parliament documents HL C 374, , 1. o. •A Bizottság december 5. határozata eljárási szabályzatának módosításáról HL L 345, , 94. o. Aarhus rendelet (elfogadás előtt) Közös álláspont – Tanács 6273/2/05 sz. dokumentuma

7 1049/2001 sz. rendelet célja •A hozzáférésről szóló rendelet célja, hogy olyan módon határozza meg az EU dokumentumaihoz történő hozzáférési jogra irányadó elveket, feltételeket és (a köz- vagy magánérdek alapján) korlátozásokat, hogy a dokumentumokhoz a lehető legszélesebb körű hozzáférést biztosítsa (1. cikk)

8 Hatály •Vonatkozik minden, az intézmény birtokában lévő dokumentumra, amely az intézmény állított össze, vagy amelyek hozzá érkeztek •Az EU tevékenységi területre vonatkozik •Minősített dokumentumokra is vonatkozik, de speciális szabályok szerint

9 “Dokumentum” meghatározása •az adathordozótól (papír, elektronikus forma vagy hang-, kép- vagy audiovizuális felvétel) függetlenül •az intézmény feladatkörébe tartozó politikára, tevékenységre és döntéshozatalra vonatkozó üggyel kapcsolatos adattartalom

10 Hozzáférés formái •Közzététel a Hivatalos Lapban vagy •Közvetlen (elektronikusan vagy az intézmény nyilvántartása által) vagy •Írásbeli kérelmet követően

11 A Tanács nyilvántartása A Tanács nyilvántartása •Működik január óta •Hivatkozásokat tartalmaz dokumentumra (minden nyelv együtt, helyzet án) •Abból (kb. 63%) dokumentum közvetlenül hozzáférhető a nyilvántartás által •Hivatkozásokat tartalmaz részben közzétett dokumentumhoz (ezek 2004 február óta a nyilvántartásban közvetlenül elérhetők)

12 Tanácsi nyilvántartás látogatottsága Tanácsi nyilvántartás látogatottsága •1999 (teljes év) konzultáció •2005 (január 1.-augusztus 31.) konzultáció

13 Tanács honlap

14 A Tanács nyilvántartásának első lapja

15 “ST” dokumentum “LIMITE” jelzés nélkül (= szöveg teljesen hozzáférhető) hozzáférhető

16 “ST” dokumentumok “LIMITE” jelzéssel (= szöveg nem hozzáférhető) nem hozzáférhető

17 Titokvédelmi kódok kezelése a Tanácsban •Nincs kód: nyilvános dokumentum, gyártás után Interneten által közvetlenül hozzáférhető •LIMITE: a Tanács belső használatára szánt szándékozott dokumentumok standard kódja •RESTREINT: minősített dokumentumok legalacsonyabb foka •CONFIDENTIEL UE, SECRET UE, TOP SECRET UE: “minősített dokumentumok” amelyekkel kapcsolatban különleges bánásmódot megkövetel a Rendelet

18 •a Tanács és előkészítő szervei üléseinek napirendtervezetei (kivételek!) •harmadik féltől származó, már közzétett dokumentumok (pl. fedőlapok és más intézménytől eredő a Tanácsnak címzett levelek) Közvetlenül hozzáférhető dokumentumok

19 •Jogalkotói terén: “I/A item” és “A item” feljegyzések és jogalkotói aktusok javaslatai, javasolt közös álláspontok valamint az egyeztető-bizottság által jóváhagyott közös szövegek •Minden egyéb a Tanács által elfogadott és a Hivatalos Lapban kiadandó szöveg (legal/linguist dokumentumok) Közvetlenül hozzáférhető dokumentumok

20  Közös álláspont elfogadása  Közös szöveg jóváhagyása, vagy  A jogalkotói aktus végső elfogadása Közvetlenül hozzáférhető dokumentumok minden korábbi az aktus összefüggéssel álló “LIMITE” ST-dokumentum közvetlenül közzétehető (néhány kivétellel)

21 Első kérelmek  Ki dolgozza fel?  A Főtitkárság “Transparency, access to documents and information to the public” Egysége  Milyen hátáridőben?  15 munkanap + a további 15 munkanap kivételes esetekben Kérelmek

22 Lehetséges válaszok Az első kérelem elfogadható A dokumentum egy részét közzéteszik Az első kérelem elutasítása

23 Az első kérelem elfogadható: 1999 óta, a kért dokumentumok százaléka közzé van téve Az első kérelem elfogadható: 1999 óta, a kért dokumentumok százaléka közzé van téve Ha a Tanács közzétesz ST dokumentumot, ezt automatikusan a nyilvántartásba beleteszik

24 Részlegesen közzétett dokumentumok Részlegesen közzétett dokumentumok Részbeni közzététel:  megfontolandó minden esetben  P/A ikon a nyilvántartásban = a szöveg nem teljes terjedelmében hozzáférhető

25 A visszautasítás alapja Abszolút kivételek (nincs mérlegelési teszt) A nyilvánosságra bocsátás veszélyeztetné a következők védelmét: -a közérdek tekintetében a közbiztonság, védelmi és katonai ügyek, nemzetközi kapcsolatok, vagy pénzügyi, monetáris vagy gazdaságpolitika -a magánszemély becsülete és személyiségi jogai (4. cikk, 1. §)

26 Kivételek “nyomós közérdek” teszttel A nyilvánosságra bocsátás veszélyeztetné a következők védelmét: -kereskedelmi érdekek* -bírósági eljárások és jogi tanácsadás -ellenőrzések, vizsgálatok és könyvvizsgálatok célja (4. cikk, 2. §) Bocsátás súlyosan veszélyeztetné -az intézmény döntéshozatali eljárását (4. cikk, 3. §) * Aarhusi rendelet: nyomós közérdek létezne ha a kért információ környezeti kibocsátásra vonatkozik A visszautasítás alapja

27 Minden elutasítást meg kell indokolni! Ellentétben a kérelmezővel, akinek nem kell indokolni kérelmét

28 -Általános szabály harmadik fél dokumentumara: az intézmény tanácsot kér a harmadik féltől, ha nem egyértelmű, hogy a dokumentum közzétehető-e -Ha a harmadik fél tagállam: “kérheti az intézménytől, hogy előzetes beleegyezése nélkül az intézmény az illető tagállamtól származó dokumentumot ne tegye közzé” DE (A TANÁCSBAN): a legtöbb tagállamoktól fogadott dokumentum Tanácsi dokumentum! Harmadik fél dokumentumai különleges bánásmódban részesülnek

29 SECRET UE -kérelmekkel csak azok a személyek foglalkozhatnak, akik jogosultak betekinteni ezekbe a dokumentumokba (“need to know” elv) -csak a kibocsátó hozzájárulásával vehetők fel a nyilvántartásba, illetőleg adhatók ki CONFIDENTIEL UE TRES SECRET UE Különleges bánásmód minősített dokumentumok számára

30 Ha a Tanács elutasítja az alapkérelmet vagy csak részben bocsátja ki a dokumentumot, a kérelmezőt tájékoztatják, hogy jogosult megerősítő kérelmet benyújtani (7. cikk, 2. §) Megerősítő kérelem

31 Teljes vagy részleges elutasítás esetén a kérelmező megerősítő kérelmet nyújthat be, amelyben az intézményt álláspontja felülvizsgálatára kéri Ki válaszol? Tanácsban:  Főtitkárság válaszjavaslatot készít elő  amit a Working Party on Information fogad el,  a Tanács elfogadja a választ Bizottságban: Főtitkársága Parlamentben: Alelnök Milyen határidőben? 15 munkanap + további 15 munkanap kivételes esetekben Megerősítő kérelem

32 Ha az intézmény (részben) elutasítja a megerősítő kérelmet is, a kérelmezőt értesítenie kell jogorvoslat lehetőségeiről: –Panaszt nyújthat be az Európai Ombudsmanhoz vagy –Bírósági eljárást indíthat (Elsőfokú Bíróság) Jogorvoslat elutasítás esetén

33 Jogesetek lényeges elemei A kérelmezőnek nem kötelessége kérelmét indokolni Ezzel szemben minden negatív döntés indokolandó A hozzáférési jog kivételei szűken értelmezendők Elvben dokumentumonként kell megállapítani, hogy kivétel alkalmazható-e A 4. cikk, 5. § kivétel a 4. §-on: absolut veto tagállamokért Lex specialis szabályok lehetségesek

34 II. Döntéshozatal nyitottsága a Tanácsban

35 Döntéshozatal nyitottsága –Kiinduló fázisban: a Bizottság bemutatja a legfontosabb jogalkotási javaslatait; azt követően, nyilvános vita Tanácsban –Végső fázisban: a jogalkotási aktusokkal kapcsolatos szavazás, valamint a Tanácsnak e szavazáshoz vezető utolsó tanácskozásai és a szavazatok indokolása nyilvános A Tanács nyilvános tanácskozásai és nyilvános viták A Tanácsnak az együttdöntési eljárás aktusaival kapcsolatos tanácskozásai nyilvánosok, a következők szerint:

36 Döntéshozatal nyitottsága •A vita a Tanács éves működési programjának irányvonalairól nyilvános •A Tanács legalább egy nyilvános vitát tart minden fontos új jogalkotási javaslatról, és •A Tanács minősített többséggel, eseti alapon úgy határozhat, hogy más nyilvános vitákat is kell tartani az Unió érdekeit érintő fontos kérdésekről A Tanács nyilvános tanácskozásai és nyilvános viták Ezen felül:

37 Döntéshozatal nyitottsága •a szavazások eredményét •a szavazatok indokolását •a Tanács jegyzőkönyvében rögzített nyilatkozatokat és e jegyzőkönyvben rögzített jogi aktusok elfogadásával kapcsolatos pontjait A Tanács nyilvános tanácskozásai és nyilvános viták A Tanács eljárási szabályzata 9. cikk szerint: nyilvánosságra kell hozni

38 Az EU intézményeinek nyitottsága Az Európai Parlament vitái nyilvánosak,...

39 Az EU intézményeinek nyitottsága … valamint a Tanácséi, ha jogalkotási javaslatokat vizsgál és róluk meghatároz