Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás

Advertisements

A munka jövőjének európai modellje a „flexicurity”
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
A távmunka jelensége – nem csak a munkaügyi kapcsolatok perspektívájából Neumann László.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Baranya Megyei Munkaügyi Központ
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
2010. december Dudás Katalin
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
3. előadás.
Egy nem-konvencionális forma
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
A munkaerő-kölcsönzés európai és magyarországi gyakorlata
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A szakszervezetek ereje - a béralku jelentősége Magyarországon
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Munkajogi alapismeretek
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A távmunka válasza az aktuális munkaerő-piaci problémákra Simon Gábor Országgyűlési képviselő Távmunka Tanács elnöke Az Országgyűlés Foglalkoztatási és.
Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programiroda
A Flexicurity modell Dán, német, osztrák modellek bemutatása Dr. Kiss György Munkaügyi Tanácsok Országos Konferenciája november 11.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
EDUCATION Presentation ETUC Slides1©ETUI-REHS2007 ESZSZ Az Európai Szakszervezeti Szövetség Az európai dolgozók hangja.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Távmunkavégzés Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy.
A munkaerő-felmérés módszertana
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
1 Külföldi munkaerő a svájci építőiparban: Engedélyezés és munkajog HSU Bauseminar 2014, Zürich Georg J. Wohl Ügyvéd, LL.M.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkajogi ismeretek.
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése Neumann László Foglalkoztatási Hivatal, Kutatási Főosztály

Definíció helyett: „ami ma már szinte tipikus” Tipikus (standard, rendes…) Határozatlan idejű munkaszerződés („stabil állás”) Teljes munkaidő Szokásos munkaidő (8 óra) Egyetlen munkáltató Biztos jövedelem Biztosítás (nyugdíj, betegség, baleset, munkanélküliség…) Munkavédelem, képzés, stb. Állandó helyszín Atipikus (ahol ezek nincsenek) Határozott idejű szerződés Alkalmi munkavégzés Részmunkaidő Rugalmas munkaidőrendszerek Önfoglalkoztató (egy megrendelőtől gazdaságilag függő vállalkozó) Munkaerő-kölcsönzős állás Távmunkavégzés Nem bejelentett, szürke, fekete foglakoztatás ??? Színlelt munkaszerződés ???

Társadalmi megítélés: mi mérhető? A munkavállaló oldaláról: A munkával (munkahellyel) való elégedettség Kérdőív (dublini Alapítvány: Munkafeltételek Európában ) A munkavállaló ‘jóléte’ (kérdőív + egészség indikátorok) Atipikus munkavégzés: a bizonytalanság és a kiszolgáltatottság szinonimája A munkáltató oldaláról: Rugalmasság, költség-csökkentés, szervezeti kihívás...

A munkával való elégedettség Európában (Forrás: dublini Európai Alapítvány az Élet és Munkakörülmények Javításáért, 2006)

Biztonság vs. rugalmasság: EU szintű politikai kérdés Atipikus munka: ellentmondásos szakmai értékelés EU politikák: versenyképesség és szociális dimenzió „flexicurity”, munka és család igényeinek összehangolása Munkáltatói és munkavállalói érdekek össze-egyeztetése a kollektív és egyéni szerződésekben Élenjáró országok: Dánia, Hollandia, skandináv országok Az atipikus munkák EU szintű szabályozása: Részmunkaidő (97/81/EC Direktíva) Határozott idejű szerződés (1999/70/EC Direktíva) Távmunka keretegyezmény (2002) A munkaidő megszervezése (93/104/EEC, 2003/88/EC) Munkaerő-kölcsönzés: még (?) nincs Direktíva !!!

A távmunka keretegyezmény előzményei A szerződések tipikus kérdései: A távmunka önkéntes jellege Visszafordíthatóság A munkavállalói státus fenntartása Egyenlő bér, előmenetel, képzés információ és érdekképviselet Munkabiztonság, vállalati felügyelet és felelősségvállalás Munkaidőrendszerek, munka-eszközök biztosítása / térítése Szabályok speciális munkavállalói csoportokra Korai nagyvállalati „kiszervezések” Vállalati kollektív szerződések IBM Deutschland, Deutsche Telekom, Electrolux-Zanussi (Olaszország), British Telecom Ágazati szerződések Ausztria: IKT szektor Dánia: pénzügyek Svédország: kereske-delem és szolgáltatás

Az EU távmunka keretegyezménye Követi a vállalati és ágazati kollektív szerződések tartalmát, de kevesebb konkrét szabályt állapít meg A távmunka két fajtáját különbözteti meg: munkahely-teremtést és a korábbi munkaszerződés átalakítását (‘kiszervezés’) ‘Kiszervezés’ esetén: önkéntesség és megfordíthatóság Tematizálja azokat a kérdéseket, amelyekről a munkaadóknak és szakszervezetek egyeztetni kell Végrehajtása a tagállamokban: többnyire ágazati és országos kollektív szerződések, az Egyesült Királyságban tripartit nyilatkozat (közérthető ajánlás a munkáltatók és a helyi egyeztetések számára)

… és magyarországi átvétele (2004) Az Mt. 2004. évi módosítása: „X/A szakasz a távmunkavégzésről” egy újabb atipikus forma részletes szabályozása A távmunkát alapvetően új munkaszerződésként, „munkahelyteremtésként” kezeli, hiányzik a „kiszervezés” Amit nem sikerült átvennie: Munkavédelmi szabályok „Önkéntesség” és „megfordíthatóság” nem jelenik meg a szövegben (a munkaszerződés módosítására és a részmunkaidőre vonatkozó szabályokat alkalmazza) Formailag helyes átvétel, de tartalmilag ellentétes az EU szubszidiaritási alapelvével Csak a munkaviszonyként végzett távmunkával foglalkozik, miközben a távmunkát végzők többsége Magyarországon is önfoglalkoztató