A SZERZŐDÉS TÁRGYA: A SZOLGÁLTATÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A kollektív szerződés szabályozása. Bevezetés  Munkaügyi kapcsolatok rendszerének egyik legfontosabb eleme.  Munkafeltételek – helyi viszonyok.  Állam.
„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

Tevőleges szolgáltatásra kötelező szerződések
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Helytállásra kötelező szerződések
Kötelmi jog – különös rész előadó: dr. Osztovits András
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
Üzleti jog: szerződések joga
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Üzleti Jog II. 7. előadás.
A SZERZŐDÉS LÉTSZAKASZAI
A polgári jog rendszere
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE. MEGSZŰNÉS A FELEK AKARATÁBÓL A JOGOSULT ÉRDEKEINEK KIELÉGÍTÉSE NÉLKÜL HATÁLYEGYOLDALÚ NYILATKOZATTAL KÉTOLDALÚ NYILATKOZATTAL.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A SZERZŐDÉSSZEGÉS.
REPETITORIUM A KÖTELMI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZE KÖRÉBŐL
A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE.
A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSE
A ZÁLOGJOGRÓL ÁLTALÁBAN KÖZÖS SZABÁLYOK
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Szerződéskötés közvetítők útján
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Polgári jogi ismeretek
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Összeállította: Verebics János
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.

KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2008.
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2009.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Gazdasági jog Szerződések
A munkaviszony megszüntetése
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2007.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A szerződés - megkötése, - teljesítése, - megerősítése - és módosítása.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Szerződés módosítása, teljesítése IX szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. A szerződési jog anyagának földolgozása Szerződési jog – általános rész I. Szerződési jog – általános rész II. Szerződési.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Munkajogi ismeretek.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 4. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Polgári jog IV. Szerződési alaptípusok Sápi Edit április 13.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Kötelmi jog.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I.
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
SZÁMVITEL.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Nemzetközi magánjog II.
Dr. Ruszthiné dr. Juhász Dorina október 18.
Előadás másolata:

A SZERZŐDÉS TÁRGYA: A SZOLGÁLTATÁS

A SZOLGÁLTATÁS FOGALMA A szolgáltatás az a magatartás, amelyet a jogosult a kötelezettől követelhet, illetőleg amelyet a kötelezett a szerződés alapján tanúsítani köteles.

A SZOLGÁLTATÁS FAJAI FŐSZOLGÁLTATÁS ÉS MELLÉKSZOLGÁLTATÁS TEVŐLEGES ÉS NEMLEGES SZOLGÁLTATÁS EGYSZERI, TARTÓS, IDŐSZAKONKÉNT VISSZATÉRŐ OSZTHATÓ, OSZTHATATLAN VISSZAFORDÍTHATÓ, VISSZAFORDÍTHATATLAN FORGALMI JELLEGŰ, SZEMÉLYHEZ KÖTÖTT VISSZTERHES, INGYENES EGYEDI, FAJLAGOS, ZÁRTFAJÚ VAGYLAGOS PÉNZSZOLGÁLTATÁS FELTÉTELTŐL, IDŐHATÁROZÁSTÓL FÜGGŐ SZOLGÁLTATÁS

FŐSZOLGÁLTATÁS; MELLÉKSZOLGÁLTATÁS A főszolgáltatás előmozdítását szolgálják, azzal járnak, azt megerősítik (pl. tájékoztatás adása a dolog lényeges tulajdonságairól, foglaló adása.) A szerződésre legjellemzőbb szolgáltatásfajta, amellyel a szerződés rendeltetése megvalósul. (a kötelezett szempontjából maga a főkötelezettség)

TEVŐLEGES ÉS NEMLEGES SZOLGÁLTATÁS valamely dolog adása, tulajdonba adás, használatba adás (dare) munkavégzés, tevékenység kifejtése (facere) helytállás, készenlét (praestare) előszerződés (pactum de contrahendo) tartózkodás valamely magatartástól (a bérbeadó tartózkodik a bérlemény haszná-latától) tűrése valamely magatartásnak (a bérlő általi használat a tűrése)

ELŐSZERZŐDÉS (Ptk. 208.§) A felek megállapodnak abban, hogy későbbi időpontban egymással szerződést kötnek. Ennek alapján a felek kötelesek a szerződést megkötni. (szerződéskötési kötelezettség) Jogszabály előszerződés kötését kötelezővé teheti. Az előszerződést a szerződésre előírt alakban kell megkötni. A szerződés megkötésének elmaradása esetén a bíróság bármelyik fél kérelmére a szerződést létrehozhatja és tartalmát megállapíthatja, még akkor is, ha az előszerződés a szerződés lényeges kérdéseiben való megállapodást nem tartalmazza, feltéve, hogy a nemzetgazdaság és a felek érdekeinek figyelembevételével, a felek tárgyalásai, korábbi szerződései és az eset összes körülményei alapján a szerződés tartalma meghatározható. Kivételesen az előszerződésben megállapított feltételek módosításával is létrehozhatja, ha ezt nemzetgazdasági érdek vagy a felek különös méltánylást érdemlő érdeke indokolja. A szerződés megkötését bármelyik fél megtagadhatja, ha bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán -a szerződés teljesítésére nem képes, illetőleg -a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene, vagy - ha e körülmény alapján a szerződés megkötése után elállásnak vagy felmondásnak lenne helye. (Clausula rebus sic stantibus) A megkötendő (végleges) szerződésre vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.

EGYSZERI, TARTÓS, IDŐSZAKONKÉNT VISSZATÉRŐ a szolgáltatás egyetlen magatartással teljesíthető (pl. kölcsön visszafizetése) Tipikus joghatás: a szerződés megszűnik a teljesítés huzamos ideig, folyamatosan történik (pl. tartás) Ptk. 241. §. …tartós jogviszony, bírósági szerződésmódosítás időközönként, megszakításokkal, de rendszeresen (pl. bérleti díj, életjáradék fizetése) a késedelem jogkövetkezményei az adott időszakra nézve állnak be

OSZTHATÓ, OSZTHATATLAN a szolgáltatás fizikailag megosztható és a megosztott részek önmagukban is alkalmasak a jogosulti érdek legalább részleges kielégítésére (pl. kölcsön részlete) fizikailag nem bontható külön is használható részekre, vagy a felosztással a részek nem alkalmasak a szerződési érdek kielégítésére (pl. számítógép, személygépkocsi)

VISSZAFORDÍTHATÓ VISSZAFORDÍTHATATLAN a szolgáltatást megelőző állapot visszaállítható (reverzibilis) pl. a még meglévő dolog visszaadása ex tunc hatályú érvénytelenség; elállás, felbontó szerződés lehetősége a szolgáltatást megelőző állapot nem állítható helyre (irreverzibilis) pl. a bérlő általi használat, a megbízott munkavégzése ex nunc hatályú érvénytelenség; felmondás, megszüntető szerződés lehetősége

FORGALMI JELLEGŰ, SZEMÉLYHEZ KÖTÖTT A szolgáltatást csak meghatározott személy teljesítheti és/vagy meghatározott személy a jogosult pl. tartási szerződés, megbízás, speciális képességet igénylő tevékenység (opera ária előadása) nincs helye jogutódlásnak Főszabály szerint a szolgáltatásokat más is teljesítheti, és másnak is teljesíthető, jogutódlás beállhat akár a kötelezetti, akár a jogosulti oldalon pl. pénzkölcsön jogutódlás lehetősége a kötelemben

VISSZTERHES INGYENES A szolgáltatásért – általában – azzal egyenértékű ellenszolgáltatás áll, szinallagmatikus viszonyban állnak egymással (mindkét fél kölcsönös szolgáltatások teljesítésére vállal kötelezettséget) Ptk. 201. § (1) A szerződéssel kikötött szolgáltatásért – ha a szerződésből vagy a körülményekből kifejezetten más nem következik - ellenszolgáltatás jár. A visszterhesség vélelme A szolgáltatással nem áll szemben ellenszolgáltatás pl. ajándékozás Eltérő szerződés értelmezési, szerződésszegési szabályok, enyhébb felelősség

EGYEDI FAJLAGOS ZÁRTFAJÚ mással nem helyettesíthető, meghatározott, konkrét dolog pl. a pécsi 23456 hrsz-ú ingatlan A szolgáltatás elpusztulása lehetetleníti a szerződést fajta és mennyiség szerint meghatározott szolgáltatás 200 db csirke Genus perire non potest! (A fajta nem pusztulhat el.) a fajtán belüli korlátozással, szűkítéssel meghatározott szolgáltatás pl. 200 db saját nevelésű csirke részben vagy egészben lehetetlenülhet a teljesítés

VAGYLAGOS SZOLGÁLTATÁS (alternatio) Két vagy több (egyenrangú) szolgáltatást úgy jelöltek meg, hogy ezek közül valamelyik fél vagy harmadik személy meghatározhatja, hogy melyik legyen a teljesítendő. A választás joga - ha jogszabály kivételt nem tesz - a kötelezettet illeti. Ez a joga a bírósági határozattal kitűzött teljesítési határidő elteltével a jogosultra száll át. Ha a jogosult választhatna, de a választással késedelembe esik, e joga a kötelezettre száll át. Ha az arra jogosult választott, a szerződés koncentrálódik a kiválasztott szolgáltatásra.

Vagylagos felhatalmazottság (facultas alternativa) Eredetileg csak egy szolgáltatásra irányul a szerződés, de ezt utóbb - valamelyik fél választása szerint - egy másik, ugyancsak eredetileg megállapított szolgáltatás váltja fel. Ha az eredeti szolgáltatás lehetetlenül, a felváltó szolgáltatás is lehetetlenül (járulékos természetű) Bánatpénz fizetése teljesítés helyett. Facultas alternativa activa (a jogosultat megillető választás, ld. hibás teljesítés jogkövetkezményei) Facultas alternativa passiva (a kötelezettet megillető választás: Ha ez a jogosult érdekeinek sérelme nélkül lehetséges, a kötelezett a kijavítás vagy árleszállítás helyett a dolgot kicserélheti )

PÉNZSZOLGÁLTATÁS Meghatározott összegű és fajtájú pénzt kell teljesíteni (pl. 100 Euro) A teljesítés helyén érvényben lévő pénznemben. Más pénznemben vagy aranyban meghatározott pénztartozás átszámítása: a fizetés helyén és idején érvényes árfolyam (ár) alapján. Elnevezése: ár, bér, díj (ellenérték) Kamat: más pénzének használatáért fizetendő, a használat tartamától és a kamatlábtól függő pénzösszeg. (Magánszemélyek között csak külön kikötés esetén jár.61/1993.XI.29. AB hat. kamatos kamat tilalom eltörlése magánszemélyek közötti viszonyokban) fajai: ügyleti kamat késedelmi kamat kár kamat egyenértéki kamat törvényes kamat

FELTÉTELTŐL, IDŐHATÁROZÁSTÓL FÜGGŐ SZOLGÁLTATÁS Meghatározott jövőbeni időpont, amelynek bekövetkeztétől függ a joghatás kezdő és végződési határidő A feltétel: jövőbeni bizonytalan esemény, amelynek beálltától a szerződés hatálya függ: halasztja, vagy megszünteti a szerződés hatályát.