„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Képeslapok a Dunáról.
Advertisements

Világörökségünk A budai vár.
Tokaj Magyarország.
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
Séta Budapest utcáin.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
VILÁGÖRÖKSÉG MAGYARORSZÁGON.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola prezentációja
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Magyarország természeti kincsei
A Fortepan fotómúzeum képeiből mazsoláztam.
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest, mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Magyarország világörökségei
Világ város születik: BUDAPEST
Budapest a világváros.
FESTŐI BUDAPEST.
Világörökségek.
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Élménypark és Szórakoztató Központ Európában és Magyarországon
Budapest turisztikai marketingje
Budapest turisztikai marketingje
Tokaji múzeum.
Budapest.
Budapest turisztikai marketingje
Dunakanyar Bemutatása.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Magyarország.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
Tokaj hegyalja vonzerői
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Világörökségek Magyarországon
„INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN” TÁMOP A Zempléni Múzeum konzorciumi.
Chris Spheeris – EROS(Rain) Klösz György nem csupán a magyarországi városfotózás úttörője volt, hanem egyik máig legjelentősebb alakja. A németországi.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Budapest Programajánló
Holnemvolt Budapest.
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Hungary.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina Világörökségek „A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina

A Világörökség szimbóluma a Föld, a természet és az ember alkotását jelképezi. A helyszínt, épületet, mely a jelképet viseli, a világ egyetemes értéke miatt tiszteli – a Világ Kulturális és Természeti Értékeinek védelmét élvezi.

Magyarország Világörökségi helyszínei Budapest Duna-parti látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete (1987. Kulturális) Hollókő ófalu és táji környezete (1987. Kulturális) Az Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt barlangjai (1995. Természeti) Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete  (1996. Kulturális) Hortobágyi Nemzeti Park - Puszta (1999. Kulturális - kultúrtáj) Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000. Kulturális) Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj (2001. Kulturális - kultúrtáj) A tokaji történelmi borvidék (2002. Kulturális - kultúrtáj)

Budapest Duna-parti látképe, a Budai Várnegyed (1987), az Andrássy út és történelmi környezete (2002)  A budapesti Dunapart - amellett, hogy egyike a világ kiemelkedően szép urbanisztikai látképeinek - jól szemlélteti a magyar főváros történetének különböző időszakait. A város számos műemléke - Aquincum római kori településétől a Budai Vár megszámlálhatatlan, kulturálisan fontos magán- és középületéig - Buda, Pest és Óbuda határain túl is jelentős hatással volt az egyes korok építészetére. Az 1987-ben a Világörökségi Listára felvett mintegy 60 hektárnyi terület a Margit hídtól a Szabadság hídig terjed. A budai oldalon magába foglalja a Budai Várnegyed épületegyüttesét, a Gellérthegyet a Szabadság-szoborral és a Citadellával, valamint a Gellért fürdőt. A pesti oldalon a Duna-parti sáv jelenti a világörökségi területet, melynek legmarkánsabb épülete Steindl Imre Országháza, de kiemelkedik a Roosevelt téren a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, a pesti Vigadó és a Belvárosi Plébánia-templom épülete is. Az e szakaszon található négy Duna-híd (Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd) szintén része a világörökségnek. A már meglévő "első" helyszínt terjesztették ki a Bizottság 2002-es budapesti kongresszusán: a Világörökségi Listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út és a Hősök tere a Millenniumi emlékművel, a Szépművészeti Múzeummal és a Műcsarnokkal, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút, mely a maga nemében a legrégebbi a kontinensen.

A tokaji történelmi borvidék (2002) A Tokaji borvidék 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet - a világon elsőként - zárt borvidékké nyilvánította. Ez azonban kötelezettségekkel is járt: a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. A kultúrtáj hűen mutatja be az ebben a régióban meghonosodott bortermelés, egy borspecialitás készítésének történelmi hagyományait - hiszen ezek a speciális igények formálták a pincék és pincészetek formai megjelenését, mely eltér Magyarország más tájaitól. A jellegzetes szőlőbirtokok, farmok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában élnek tovább, Tokaj-Hegyaljai évezredes borvidék területe magába foglalja a legkiemelkedőbb termőhelyeket, melyek összesen kilenc település - Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal, Tállya - közigazgatási területének részét képezik, továbbá ide tartozik Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, Hercegkúton a Kőporosi és a Gomboshegyi Pincék, valamint Tolcsván az Oremus és a Tolcsva Bormúzeum Pincék. 1561 óta dokumentált borvidék.

Világörökséggé nyilvánítás rendszere A Világörökségi Listára történő felvétel hosszú, rengeteg energiát, kitartást és nem utolsósorban tekintélyes anyagi ráfordítást igénylő rögös út. A folyamat (röviden – és Magyarországra szabottan) a következőképpen zajlik: a javaslat benyújtása a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságánál (VÖMNB) amennyiben a VÖMNB a javaslatot arra érdemesnek találja, akkor felveszi a helyszínt a magyar Várományosi Listára a magyar Várományosi Listáról szakmai, és egyben „stratégiai” szempontok mérlegelésével kiválasztott egy-egy helyszínt a Magyar Állam képviseletében a mindenkori Kormány terjeszti elő a Világörökség Bizottságnak a Világörökségi Listára történő felvételre ha az előterjesztés a Világörökség Bizottság által felállított szabályoknak teljes mértékben megfelel (ezt a Világörökség Központ vizsgálja felül), a Bizottság bírálatra elfogadja a felterjesztést, amelyet megküld tanácsadó és szakértői szervezeteinek (ICOMOS, IUCN) a dokumentáció és a helyszín véleményezésére és ellenőrzésére,valamint a felvétellel kapcsolatos javaslat megfogalmazására a tanácsadó szervezet jelentése, illetve javaslata alapján a Világörökség Bizottság éves ülésén dönt a felvételről. A tagországoknak éves jelentésben kell beszámolniuk a listára került helyszínek állapotáról, a védelmüket és megismertetésüket szolgáló intézkedésekről. Ha egy tagország nem felel meg az egyezmény kritériumrendszerének, törölhetik a helyszínt a Világörökségi listáról.