Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
So Others May Live! …rádiótávközlés az életmentés érdekében….
Vízi-közlekedési balesetek sajátosságai
A Balatoni Viharjelzés
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
Jolle - uszonyos, kabin nélküli sportvitorlás
A környezetvédelem intézményrendszere
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület A balatoni vízimentés jelene és jövője - Siófok –
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Állam munkavédelmi feladatai
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Szakmai találkozó KBSZ Siófok 2008 április 9.. Irányítási jogkörök  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ↓  Országos Rendőr- főkapitányság ↓  Budapesti.
Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Közlekedésbiztonsági ellenőrzések tapasztalatai Hunyadi István Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Közlekedési Alágazatok Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
„BIZTONSÁGOS HAJÓZÁS A TISZÁN” a hatóság szemszögéből
KBSZ Szakmai Nap Tiszai kikötők Martfű, október 27. Tiszai kikötők vizsgálata hajózásbiztonsági szempontból az NKH KÜI Hajózási Hatósági Főosztály.
Vízi közlekedési balesetek sajátosságai a Szegedi Őrs működési területén.
A BALATONI HAJÓZÁS BIZTONSÁGI KÉRDÉSEI
A Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi területén
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
KBSZ előadás A Nemzeti Közlekedési Hatóság átalakulása és a Regionális Igazgatóságokon ellátott hajózási hatósági feladatok integrálása az NKH Útügyi,
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Változások a szabálysértési jogban
„A Rendőrség feladatai tavaink biztonságának fokozásáért,
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
megújuló hatósági felügyelete
sajtótájékoztató résztvevőit!
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Balatoni Önkormányzati Fórum Dr. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár október 2. Siófok Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
HIDAK ÜZEMELTETÉSE, FENNTARTÁSA Kolozsi Gyula okl. építőmérnök,
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
XVII. ker. Rendőrkapitányság
NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
„A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás”
Veszélyes áruk vízi szállítása
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Új egységes Zöld Hatóság Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levelezési cím: Pécs Papnövelde u.13. Telefonszám: /mell.
Viharjelzés hazánk tavain Biztonságban tavainkon.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 8600 Siófok Mártírok útja 7.

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság

A vízirendészeti rendőrkapitányságok Magyarországon

A Balaton Kora kb. 18.000 – 22.000 év Víztömege 1,9 milliárd m3 Vízfelülete 596 km2 Átlagos vízmélysége 3 – 3,6 m Legmélyebb pontja 12,5 m (az un. „tihanyi kút”) Hossza 77 km Legszélesebb pontja 12,7 km (Balatonaliga – Balatonalmádi) Legkeskenyebb pontja 1,3 km (Szántód - Tihany) Partvonalának hossza 195 km Vizét a Zala folyón kívül 32 balaton-felvidéki patak, 11 somogyi árok és több parti forrás táplálja Vízgyűjtő területe 5.774,5 km2 Tengerszint feletti magassága 104,09 m (az Adriai-tegerhez viszonyítva)

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szervezeti felépítése Kapitányságvezető Víziközlekedési Osztály 53 fő Bűnügyi Osztály 5 fő Igazgatásrendészeti Osztály 5 fő Hivatal 6 fő Siófoki Vízirendészeti Rendőrőrs Fonyódi Vízirendészeti Rendőrőrs Balatonföldvári Vízirendészeti Rendőrőrs Keszthelyi Vízirendészeti Rendőrőrs Zánkai Vízirendészeti Rendőrőrs Balatonfüredi Vízirendészeti Rendőrőrs Balatonkenesei Vízirendészeti Rendőrőrs

A vízirendészeti feladatkörök I. 13/1996. (VI.28.) BM rendelet A vízirendészet rendőri szervei: Lefolytatják az eljárást a hajózással összefüggő valamint a vízi közlekedési szabályokat sértő bűncselekmények és szabálysértések esetén, intézkednek a megelőzés érdekében. Vizsgálják az úszólétesítmények által okozott vagy azokon bekövetkezett – anyagi kárral vagy személyi sérüléssel járó – baleseteket, rendkívüli hajózási eseményeket. Ellenőrzik: - a vízi közlekedéssel, hajózással kapcsolatos jogszabályok, hatósági rendelkezések betartását, - az úszó létesítmények hajózásra alkalmasságát, - a külföldi hajósok partra lépésére és tartózkodására vonatkozó szabályok betartását, - a vízi közlekedés irányítására szolgáló jelzések meglétét, helyét, állapotát, - a vízhasználattal, vízi munkákkal kapcsolatos vízjogi engedélyek meglétét, betartását, - a halászatra, horgászatra, vízi növényzet kitermelésére vonatkozó előírások betartását, - a szabad vizekben való fürdés és azok jegén való tartózkodás szabályainak betartását, - a komp és révátkelőhelyek üzemeltetésének személyi és tárgyi feltételeit, - a hajózási hatóság engedélyében, a hajózási létesítmények üzemeltetési szabályzataiban foglalt előírások megtartását - az engedély, illetve a nem engedélyköteles hajózási tevékenységet, e tevékenységek korlátozásával kapcsolatos rendelkezések betartását, - a veszélyes áruk nemzetközi belvízi szállításáról szóló szabályok betartását, - a szabad vizek és annak parti sávja környezetvédelmére vonatkozó szabályok betartását,

A vízirendészeti feladatkörök II. 13/1996. (VI.28.) BM rendelet A vízirendészet rendőri szervei: Együttműködve az illetékes hatóságokkal, részt vesznek a vízszennyezések megelőzésére, megszüntetésére, a veszélyt jelentő akadályok elhelyezésének megakadályozására, megszüntetésére irányuló tevékenységben, Ellátják: - a nemzetközi forgalomban közlekedő hajók és személyzetük határkikötőkben történő ellenőrzését a be- és kiléptetés során, - a fontosabb vízi személy- és áruszállítások biztosítását, - a kijelölt fürdőhelyeken foglalkoztatott mentőőrök, valamint a társadalmi szervezetek és sportegyesületek vízi mentő tevékenységének ellenőrzését, Külön jogszabályban meghatározott esetekben szakhatósági feladatokat látnak el, Vízi életmentést saját eszközeikkel is folytatnak, Kiadják a vízi rendezvényekre vonatkozó engedélyeket, és azok végrehajtását ellenőrzik, Közreműködnek az árvíz- és belvízveszély, valamint a vízminőségi kárelhárítás színhelyén a közbiztonság és a rend fenntartásában, illetve a helyreállításban, az élet- és vagyon mentésben, Propagandatevékenységet fejtenek ki a hajózással összefüggő bűncselekmények és szabálysértések, a vízi közlekedési balesetek és vízbefulladások megelőzése érdekében.

A szervezeti egységek fő feladatai Víziközlekedési Osztály A vízi közlekedés, a fürdés, a jégen tartózkodás, a halászati és horgászati tevékenység, a természet- és környezetvédelmi, valamint a vízügyi szabályok betartatása, ellenőrzése Az engedélyköteles vízi rendezvények ellenőrzése A kijelölt fürdőhelyek (155 db), kikötők (92 db) ellenőrzése A vízi rendezvények ellenőrzése Baleset- és bűnmegelőző tevékenység Életmentés (kb. 200 - 220 eset, kb. 300 fő) Igazgatásrendészeti Osztály A hatáskörébe tartozó szabálysértési eljárások lefolytatása (kb. 600) Az engedélyköteles vízi rendezvények engedélyezési eljárásának lefolytatása (kb. 200) A kijelölt fürdőhelyek létesítési eljárásában szakhatóságként működik közre Bűnügyi Osztály A hatáskörébe utalt büntetőeljárások lefolytatása (évente 50 – 60 bűnügy) Baleset- és bűnmegelőző tevékenység A hajózási balesetek, havariák, rendkívüli hajózási események kivizsgálása a Be. illetve a Ket. szerint Hivatal A Rendőrségnél szokásos hivatali munka (iktatás, irattárazás, postázás, pénzügyi és személyzeti munka, stb.)

Technikai ellátottság Hajók - 17 db. motoros kisgéphajó - 1 db. motoros nagyhajó - 1 db. vitorlás kishajó Gépkocsik - 8 db. Infokommunikációs eszközök - GPS nyomkövető rendszer (HIROT) - EDR rendszer - BALATRÖNK digitális rádiórendszer (hajózási segélyhívó) - szokásos rendőrségi hálózati rendszerek - OMSZ viharjelző rendszer Egyéb technikai eszközök - számítógépek, kézi GPS-ek, tablet-PC-k, digitális fényképezőgépek, videokamera, látcsövek, stb. ( Helikopter)

Főbb együttműködő partnerek Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság Balatoni Halászati Zrt. Nemzeti Közlekedési Hatóság Közlekedésbiztonsági Szervezet Karitatív vízimentő egyesületek (6 db.) Országos Meteorológiai Szolgálat Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) Balaton Szövetség Balaton Fejlesztési Tanács Önkormányzatok Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnoksága

Viharjelző szolgálat Az OKF minden év április 01 – október 31. között az OMSZ előrejelzése alapján működtet a Balaton 26 pontján stabil viharjelzőt, mely kiegészül 9 önkormányzati mobil jelzővel. Ezen kívül a Velencei-tavon 2 stabil jelző üzemel. (A Tisza-tavi rendszer előkészítés alatt áll.) I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) 45 villanás / perc II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) 90 villanás / perc

A folyami vízirendészetektől eltérő feladatok A különleges földrajzi jellegből és a frekventált idegenforgalmi jellemzőkből fakadó adottságok, feladatok. A viharjelzés szabályainak a betartatása, ezzel kapcsolatos megelőzési feladatok A tó nagyon sekély, és elsősorban a déli parton jelentkeznek hajózási problémák ezzel kapcsolatban, azonban medencés kikötő mólófejei között és egyéb műtárgyak közvetlen közelében is érezhetők az ebből adódó problémák. Több mint 100 kikötő működik a Balatonon, ebből 57 közforgalmú a többi saját használatú ( korábban üzemi ), amelyekben saját számításaink alapján közel 10 ezer kishajó és csónak vesztegel. A kikötőkön kívül egyéb helyeken több mint 5000 kishajó csónak és vízi sporteszköz ( vitorlás csónakok, katamaránok, stb. ) van alkalmilag tárolva, elhelyezve. A Balatonon idén 151 kijelölt fürdőhely üzemelt, közel 200.000 fő befogadó- képességgel, és közel ugyanennyi vendéget fogadott be naponta a tó többi fürdésre alkalmas helye, strandja. Saját számításaink alapján a tó humán terhelése a nyári főszezonban közel 400 ezer fő naponta. A szezonban közel 200 vízi rendezvény kerül lebonyolításra, ezek közül a kiemelt nagyrendezvények biztosítását a 16/1999. Korm. rend. alapján a vízirendészet ellen- érték fejében ellátja. Természetesen a rendőri feladatainkat ezek a tényezők alakítják.

A BVRK. fejlesztési elképzelései I. A BFT. által kezdeményezett „Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava” projekt kidolgozása mentén annak megvalósítása / ebben info-kommunikáció, felújítás, eszközbeszerzés és más fejlesztési előirányzatok szerepelnek / A környezet tudatos vízbiztonsági fejlesztések / strandok képzett mentőőrrel és modern eszközzel minél nagyobb számban való ellátásától, a fejlettebb vihar-előrejelző rendszerek kidolgozásáig, a nyíltvízi és a parti mentés elsősegélynyújtás újraszervezéséig, a prevenciótól a segélyhívás kezelésig nagyon sok fejlesztési elképzelés szerepel ebben témakörben amely felöleli a vízparti időtöltések teljes tárházát A fejlesztések kedvezményezettjei nem elsősorban az állami szervek, hanem a feladatokhoz mérten ( valamint a tendenciáknak megfelelően ) az önkormányzatok, a civil egyesületek és szervezetek is komoly forrásokból részesülhetnek Az állami szervek közül a vízirendészet, a katasztrófavédelem és szakszolgálatai, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat juthat komolyabb forrásokhoz

A BVRK. fejlesztési elképzelései II. Az új a projektben: Először készült olyan komplex fejlesztési elképzelés, amelyet civilek és a szakemberek együtt készítettek, és tartottak jónak, megvalósítandónak A Balaton Fejlesztési Tanács alakított egy vízbiztonsági bizottságot, amelynek a feladata a részletek kidolgozása, és a koordináció A projektben kidolgozott szegmenseket pályázatok formájában elfogadta, befogadta a BFT. és az első pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már nyertesnek hirdette ki A fejlesztések csak egy irányban hathatnak: Lényegük, céljuk, hogy kevesebb vízi közlekedési baleset, és vízbefulladás történjen a Balatonon.

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Köszönöm a figyelmet!