13. MultiMédia az oktatásban konferencia Budapesti Műszaki Főiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Rendezvényszervezés az állatkertekben Zoopedagógiai Konferencia Szeged, március 27.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.
A Neumann-ház három szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtárban Internet Fiesta Debrecen március 19. Új szolgáltató, megújuló tartalmak.
A Jeles napok multimédiás szolgáltatás az oktatásban
Lázár Ervin virtuális kiállítás
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Online tanulásszervezés és társadalmi szerepvállalás lencse máté igazgyöngy alapítvány digitális nemzedék konferencia március 29.
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
A holokauszt tanítása iskolámban
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
Barki Katalin Szombathely, május 4.
A Barcsi Általános Iskola Arany János Tagiskolája bemutatkozik
Szóbeli felvételi Kérdéskidolgozás. Ember és természet 1.Melyek hazánk természeti kincsei? Őrség, Kardoskúti Fehértó, Füzéri vár, Ipolytarnóc, Hévízi-tó,
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Bánkeszi Katalin Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub Mi kell az olvasónak? felhasználóbarát könyvtári szolgáltatások.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Fejlesztések, újdonságok az OSZK MEK Osztályán Networkshop április 11. Eger.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Márciusi jeles napok.
Március jeles napjai.
Lesz-e magyar tartalompiac? És mi lesz a könyvtárak szerepe? Kitzinger Dávid ügyvezető igazgató Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
„Az ember olvas” Internetes tartalmak az olvasás szolgálatában „Az olvasó ember” A XXXVI. Könyvtári hét Komárom–Esztergom megyében október 1– 13.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Magyar Elektronikus Taneszköz Adatbázis és Etalontár január 19. EDUCATIO 2008.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
A Neumann-ház jelene és jövője március 17. Bíró Szabolcs osztályvezető h. informatikus- könyvtáros Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia.
A tanév rendje 2015/2016-os tanév.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
2016. november 7..
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Könyvtárpedagógiai foglalkozások – hónapról, hónapra
Intézményi szülői munkaközösségi ülés
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

13. MultiMédia az oktatásban konferencia Budapesti Műszaki Főiskola 2007. augusztus 23–24.

Jeles napok multimédiás oktatási segédanyag a közoktatás szolgálatában Készítette a Neumann-ház 2006-ban

http://jelesnapok.oszk.hu 2007. január 1-jétől szolgáltatja és gondozza az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár osztálya Január

Az egyesített Kht.: NAVA – NDA – Digitális Könyvtár 2007. január 1. – megszűnt az összes tartalomszolgáltatás; a honlapok más helyekre kerültek/kerülnek

Magyar Elektronikus Könyvtár A Neumann-ház három szolgáltatása és nyolc munkatársa az OSZK-ban 2007 januárjától Magyar Elektronikus Könyvtár „A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. Digitális Könyvtár Igazgatóságának küldetése, hogy részt vegyen a magyar kulturális örökség megőrzésének és közkinccsé tételének nagy feladatában.” (Küldetésnyilatkozat/Neumann-ház )

Szolgáltatásban a Jeles napok 2006. május 15. Tavasz Szolgáltatásban a Jeles napok

az induláskor: 672 ünnepoldal; 8000 elem Az adatbázis tartalma 2007 augusztusában 1511 ún. ünnepoldal; majd 15 000 elem Napraforgó az induláskor: 672 ünnepoldal; 8000 elem

340 hanganyag, videó, animáció 5511 szöveg; 1687 kép; 5689 url bővülés és gyarapodás nyitott rendszer Tüzesen 340 hanganyag, videó, animáció

Együttműködés a Magyar Szabadalmi Hivatallal tudománytörténet

Virtuális „antológia”; szerkesztett oldalak az egyes ünnepek különböző rétegei, vetületei

…és válogatott egyéb tartalmak az internetről (url-ek) Egy régi-új ünnep: február 14. Szent Bálint nap – „Valentin nap” Szakirodalmi szövegek az ünnep eredetéről, tartalmáról (Bálint Sándor, Jankovics Marcell) „Bálint nap” – két vers: Ágh István, Csokonai Vitéz Mihály Balassi Bálint, a szerelem költője (versek és megzenésítések) Galambpár Szerelemi költészet – az Énekek éneke és egy csokor a bibliai szöveg ihletette művekből – „Ébren maga csak az egy szerelem”; összeállítás a magyar szerelmi költészetből „Valentin nap” – az ünnep ma… Virág …és válogatott egyéb tartalmak az internetről (url-ek)

A Jeles napok az iskolai gyakorlatban, avagy a kalendárium mindig aktuális Oktatási cél: az időben való jelen-lét élménye, a kultúra egységének tudatosítása (a kalendárium mint „lingva franca”) Nevelési cél: válaszokat (keresési irányokat) adni korunk emberének összetett identitásproblémájára (!) „Sárga-kék”

Mögöttes cél: a minőségi internet használat A tanár többszörösen mediátor szerepben van: a tantárgyán keresztül; a digitális írástudás közvetítése által (vö.: digitális tábla) és az identitás elemeinek közlőjeként, hordozójaként. Szüret helyzete (elvileg) „konzervatív” és korszerű egyszerre

Felhasználási lehetőségek tanórai munka – óravázlatok; kiegészítő anyagok (osztályfőnöki óra; magyar nyelv és irodalom; történelem; művészettörténet; hittan; ének; környezetismeret; biológia; fizika; számítástechnika – vö.: a NAT műveltségterületei!) tanórán kívüli munka – autodidakta tanulás; kiselőadások készítése az iskolai élet egyéb területei – ünnepélyek, speciális szakkörök Földgömb

Társadalmi jelenség: a kulturális háló lazulása, az egyén definiálatlansága, a téves szabadság fogalom, a gyökértelenség, a mentálhigiénés, a pszichés és a biológiai problémák Az iskola lehetőség: a tanév rendje, az ünnepek meghatározta szünetek, az iskola belső életének ritmusa (saját ünnepek), az idő természetes „lüktetése”, ritmusa – a hétköznapok, előkészület az ünnepre és az ünnepek (profán idő és szent idő), Cél a sokrétű öndefiníció: „kapaszkodók”: család, szakma, hobbi, lakóhely, környezet, nemzet stb. – az ünnepek, a jeles napok és az évfordulók tudatosítása

„jelen-lét”: november 1. Mindenszentek – november 2 „jelen-lét”: november 1. Mindenszentek – november 2. halottak napja; „hallowen” pl. osztályfőnöki órán az ünnep története az ünnepek rétegzettségének bemutatása (térben, időben) a kultúrába ágyazottság; vö.: szépirodalmi vonatkozások az ünnep gyökere és a kereskedelem (vö.: globalizáció) saját helyünk, személyes viszonyunk kialakítása Emlékezet

„környezettudatos nevelés” február 1. – a Tisza élővilágának emléknapja február 2. – a vizes élőhelyek napja március 6. – nemzetközi energiatakarékossági világnap március 22. – a víz világnapja április 22. – a Föld napja május 15. – az állat- és növényszeretet napja Magyarországon május harmadik vasárnapja – a madarak és fák napja június 5. – környezetvédelmi világnap június 8. – az óceánok világnapja június 17. – az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapja augusztus 6. – a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja szeptember második vagy harmadik hétvégéje – takarítási világnap szeptember 16. – az ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napja szeptember 22. – autómentes világnap szeptember 23. – nemzetközi hulladékgyűjtő nap szeptember 26. – a tiszta hegyek napja október eleje – gyalogló világnap október második szerdája – a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja Takarítási világnap

„…a műveltség élmény, mint a napsütés…” (Márai Sándor) A tanár hozzáállása: a digitális tábla használata; hetente/havonta fontos események, évfordulók, jeles napok bemutatása; továbbgondolás, adaptálás a tantárgyra, a helyzetre – vö.: saját összeállítások készítése az asszociációs képességek fejlesztése (vö.: a Jeles napok egyes tananyag elemei több helyen is szerepelnek) …és a játékok (kvíz, memória, puzzle, keresztrejtvény)

Köszönöm a figyelmüket! Sudár Annamária irodalmi szerkesztő sudara@oszk.hu Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár Napraforgótábla