Társismeret.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Advertisements

Csoport munka.
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Személyészlelés.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Kapcsolatok fontossága
A személyiség motivációs egységei
Környezetpszichológia III.
Önismeret Horváth Renáta.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Szociális tanuláselmélet
Alfred Adler individuálpszichológiája
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Egyensúlyelmélet Egyensúlyra törekvés Z Z X W Y X Y.
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika Pszichológus
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A lehetséges énképek.
A társas viselkedés pszichológiája
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
MOTIVÁCIÓ.
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
A kontextus hatása a kollokációk megértésére Csiszár Orsolya ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskola.
A szomatikus marker feltevés
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
oktulajdonító ítéletek
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
„Reflektorfényben Te állsz”
A munkával való elégedettség
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
Az OGYEI kiemelt programjai
A vezetésről.
Kutatásmódszertani dilemmák
Gondolatok a szexről.
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Szociálpszichológia 3. Illés Anikó. Benyomáskeltés Eddig a benyomások alakulásáról Most: Reklám Becsapás Befolyásolás Stratégia Színház...
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Szociálpszichológia – csoportközi viszonyok, előítéletek, szerepek, identitás Illés Anikó MOME.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
A személyközi viszonyok szociálpszichológiája. Szeretet és szerelem.
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Irgalom a családban.
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Kognitív és emotív jelentés
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Kommunikáció típusai.
Előadás másolata:

Társismeret

Személyészlelés Első benyomás: Fizikai benyomás vonzó külső poz. hatása Szemkontaktus becsületességre utal. túl sok  kellemetlenség. Testbeszéd, hangulatra utal. Küllem, ápoltság.

A jegyek értelmezése: jegyeknek nincs önmagukban értelme. Asszociációk szerepe az értelmezésben: Asszociáció: kapcsolat 2 vagy több reprezentáció között.  létrejöhet 2 kognitív reprezentáció jelentésének hasonlóságából,  ha egymással nem rokon gondolatokra sokszor együtt gondolunk Ha egyszer létrehozunk egy asszociációt, az összekapcsolja a két kognitív reprezentációt ha ezek bármelyike eszünkbe jut, aktiválja a másikat is

A hozzáférhetőség szerepe az értelmezésben Minél hozzáférhetőbb az ismeret, annál valószínűbb, hogy automatikusan eszünkbe jut és irányítja bizonyos jelek értelmezését A hozzáférhetőséget befolyásoló tényezők: elvárások, motívumok, hangulatok, kontextus, előhívás újkeletűsége és gyakorisága

Hozzáférhetőséget befolyásolják: Elvárások: ha azt várjuk, hogy poz lesz, akkor poz-nak fogjuk látni. Motiváció: azt is látjuk, amit látni akarunk. Hangulat: a pozitív vagy negatív hangulat jó hatással van a másik magatartásának értelmezésére. Jó hangulat esetén másokat is annak látunk. Poz hangulat jó dolog jut eszünkben Neg hangulat  neg gondolatok. Kontextus Új keletű előhívás: minél többet használunk 1 fogalmat, annál többször fog ismét eszünkbe jutni.

A cselekvő személy jellemzése: megfelelési következtetések Megfelelési (korrespondáló) következtetés: az a folyamat, hogy valakit olyan személyiségvonásokkal jellemzünk, mely megfelel megfigyelt viselkedésének 3 dolog ami a megfelelési következtetést igazolja: az egyén választja az adott viselkedésformát a viselkedésnek kevés olyan hatása van, melyek megkülönböztetik más cselekedetektől a viselkedés inkább váratlan, mint elvárt vagy tipikus

Megfeleltetési torzítás: a cselekvő, személyes jellemvonásaira következtetünk a megfigyelt viselkedésből még akkor is, ha a következtetés nem igazolt, mivel a viselkedés magyarázatára más lehetséges okok is vannak. Alapvető attribúciós hiba: az emberek hajlamosak feltételezni, hogy a megfigyelt viselkedések a cselekvő belső tulajdonságait tükrözik.

Oksági attribúciók: egy viselkedés vagy esemény okával kapcsolatos ítélet. Implikált személyiség elmélet: a személy egyetlen ismert jó tulajdonsága alapján olyan követkztetésre juthatnak, hogy annak sok más + tulajdonsága is van.

Amikor az emberek gyorsan és felületesen járnak el, akkor a személlyel kapcsolatos múltbeli ítéleteikre és következtetéseikre támaszkodnak. Az emberek még akkor is hajlamosak múltbéli ítéleteikre hagyatkozni, ha ezek az ítéletek olyan körülmények között születtek meg, melyek eltorzították őket.

Szeretet és szerelem I. Kezdeti vonzalom: Fizikai vonzalom kísérlet: telefonálló férfiak és fénykép; vis. Kinél fontos: férfi, önmonitorozó személyek. Közelség több komm. nő az egymás iránti rokonszenv. Hasonlósághasonló szem. több kommunikáció kísérlet: fénykép hasonlót jobban szeretünk. Státusz közelség

Zsák a foltját, avagy a hasonló a hasonlónak örül? A hasonlóság 3 ok miatt vezet vonzalomhoz. Általában a hozzánk hasonló emberekkel kerülünk kapcsolatban. A hasonló érdeklődési kör lehetőséget ad az interakcióra. Hasonlóság miatt az interakció pozitív lesz. Feltételezzük, h a hozzánk hasonló szem. kedvelni fog. Hozzánk hasonló emberek igazolják nézeteinket.

II. Kapcsolat fejlődése Kölcsönös jutalmazás Méltányosság elve: jutalmaknak arányosan kell viszonyulniuk a befektetésekhez. Aluljutalmazás: ha úgy érezzük, h kevesebb jutalmat kapunk, mint amennyit kellene. Túljutalmazás: ha úgy érezzük, h több jutalmat kapunk, mint amennyit megérdemlünk.

Kitárulkozás: olyan tényeket közlünk a másokkal, amely - életünk eseményeire és helyzetünkre, - legfőbb gondolatainkra - érzéseinkre - érzelmeinkre vonatkoznak

Túlságos kitárulkozás kellemetlenség Mástól is ezt várják el kellemetlenség Kitárulkozás önmerősítéshez vezet Intimitás szinten belül nemi különbségek nő: jobban kitárulkoznak férfi: kevésbé

III. Intim kapcsolat Intim kapcsolat: erős és gyakori kölcsönösséggel jellemezhető kapcsolat. Az élet számos területén. Kölcsönösség: olyan helyzet, amelyben mindkét személy: - gondolatai - érzései - viselkedése befolyásolják egymást.

- Cselekvések együttese Szeretet def. - Gondolatok - Érzések és - Cselekvések együttese amelyek ahhoz a vágyhoz kapcsolódnak, h egy speciális személlyel intim kapcsolatba kerüljünk és fenntartsuk a kapcsolatot.

Sternberg: szerelem háromszög elmélete A szerelem 3 fő tényezője: 1. intimitás 2. szenvedély 7 komb 3. elköteleződés Csak intimitás: szeretet, barátság nincs elkötel. Csak elköteleződés: üres szerelem Csak szenvedély: elsöprő szerelem. 1 látásra Intimitás és elköteleződés: barátság Intimitás és szenvedély: romantikus szerelem Elköteleződés és szenvedély: vak szerelem Intimitás, elköteleződés, szenvedély: szerelem beteljesedett formája